Bodrum Gündem

Bodrumda Madımak Anması…

2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Otelinin yakılması ve 35 yazar, ozan, düşünür ile iki çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanan olay Bodrum Belediye Meydanında düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi.

Bodrumda Madımak Anması…
03.07.2010
0
A+
A-

Bodrum Madımak Platformu’nun “ Madımak’ın külleri Bodrum Meydanı’nda tütecek” başlıklı çağrısı ile bir araya gelen 150 kişi bundan 17 yıl önce katledilen çoğunluğu sanatçı 35 aydınlanmacıyı andı. 1 dakikalık saygı duruşu ardından, üzerlerine kefen giymiş olan 5 kişi üzerinde “Küllerimizden Doğacağız” yazısı bulunan siyah çelengi meydana bıraktı. Kefenlerin üzerindeki Madımak’ta öldürülenlerin isimlerinin ve “Sivas’ın Hesabını Soracağız”, “Kahrolsun Yobazlar”, “Madımak’ta Katledilen İnsanlıktır”, “Gericiliğe Geçit Yok” ibarelerinin yazılması dikkat çekti. Etkinliği yöneten Ayhan Karahan “Madımak’ı yakan güçlerle, bugün AKP’yi iktidar yapanların aynı odak olduğunu vurgulayarak, “AKP’yi sahte Alevi açılımı konusunda suçüstü yapmalıyız. Ellerini suçüstü havada yakalayıp, sanık ayağa kalk demeliyiz. Bugün cumhuriyet tarihinin en barbar siyasi cinayetlerinden birisine kurban giden yoldaşlarımızın anısını yaşatmak, acımızı paylaşmak, siyasi hafızamızı diri tutmak için bir araya gelen bizler; yarın bu alanları katillerden hesap sormak için doldurmalıyız. Ve asla unutmuyoruz. İnsanlarımızı diri diri yakanları unutmadık! “Münferit bir vaka, ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş…” diyen Demirel’i, saldırganlardan kimsenin burnunun bile kanamadığını söyleyen Tansu Çilleri, o dönem iktidarda olup sadece sızlanmakla yetinen sosyal demokrat geçinenleri unutmadık! “Gazanız mübarek olsun” diyerek kışkırtan Sivas belediye başkanı Temel Karamollaoğlu’nu unutmadık!” denildi. Devletin 17 yıldır bulamadığı Sivas Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak’ı unutmayacağız, katillerin avukatlığını yapan AKP’li Bakan Hayati Yazıcı’yı ve nicelerini asla unutmayacağız” dedikten sonra sözü Platform adına Fatma Ay’a verdi.


 


“Madımak Utanç Müzesi Olsun”.


Ay konuşmasında “Dün ülkemiz üzerinde oynanan ve kardeş kavgasını amaçlayan bu kirli oyunların bugün de daha acımasızca, daha sinsice oynandığını görüyoruz. Ucu nerelere ve kimlere uzanırsa uzansın başta Madımak olayları olmak üzere ülkemiz üzerinde oynanan tüm bu kirli planların ve olayların açığa çıkarılması için, Ardahan’dan Bodrum’a kadar Anadolu topraklarında BARIŞ ve KARDEŞLİĞİN güçlenmesi için, canımız pahasına da olsa mücadelemizden dönmeyeceğimize siz basın emekçileri; Aydın ve demokrat Bodrum halkı önünde söz veriyoruz. Madımak’ın koru sönmedi ve sönmeyecek. Hiçbir ırk, din ve mezhep ayrımı yapmadan yaşasın kardeşlik ve barış mücadelesi. Yaşasın İNSANLIK mücadelesi” görüşlerini dile getirdi. Meydandaki etkinlikte son olarak söz alan Tertip Komitesi Başkanı Hıdır Çam “Sivas’ta canlarımızı yitirmeden kısa bir önce 5 yurttaşımız Almanya’da Solingen’de Naziler tarafından katledilmişti. Alman hükümeti yurttaşlarımızn katledildiği yeri müze haline getirdi. Katliamın her yıl dönümünde Solingen’de yapılan anmaya,Türkiye devlet düzeyinde temsilci gönderir. Ancak halen Madımak’ın utanç müzesi yapılmasında ayak diremek iki yüzlülüktür. 17 yıl önce Madımak’ta gerçekleşen yobaz katliamında bir Hollanda’lı bir  buy Mebendazole yoldaşımızı yitirmiştik. 22 yaşında yazar olan kardeşimizin ismi Carina Cuanna idi. Bodrum Belediyesi’nden kendisinin isminin bir parka verilmesini talep ediyoruz. Ve bunun için de bir imza kampanyası başlatıyoruz” dedi.


 


“Alevilik Humanizmdir”.


Meydandaki kutlamanın ardından etkinlik Bodrum Belediye Meclis Salonunda devam etti. Meclis salonunda konuşmacı olarak yer alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İzmir Eski İl Başkanı Veli Ateş  Alevi örgütlenmelerinden Pir Sultan Bbdal Kültür Derneği’nin Madımak olayları sürecindeki Sivas etkinliğinden söz ederek, Madımak öncesi ve sonrasını yorumladı. Ateş konuşmasında “Madımak olayları daha doğrusu provokasyonunun sadece Alevilere karşı değil, tüm aydın demokrat insanlara karşı gerçekleştirildiği görüşüne yer verdi. Alevi dedelerinden ozan Cafer Doğan Aleviliğin humanist yönünden söz ederek; tüm katliamlara rağmen Alevi felsefesinde insanın tanrılaştırıldığını ve tüm canlıların kutsal bilindiğini bundan dolayı da hiçbir mezhep din ve ırk ayrımı yapmadan Alevilerin 72 milleti tek gözle gördüğüne değindi. Salondaki Sivas belgeselinin gösterimi esnasında katılımcılar duygusal anlar yaşadılar.  Siir dinletilerinin ardından, sanatçı İlhan Özçelik, Mehmet Yeşilkan  ve Ozan Ayhani’nin  deyiş ve türkülerine izleyiciler de eşlik ettiler.


  buy propranolol buy doxycycline online


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.