Bodrum Gündem

AKP NİN GAP EYLEM PLANI İŞ, AŞ, BARIŞ GETİRMİYOR..

19.07.2010
0
A+
A-

Büyük beklentiler ile hazırlanan ve bizzat Başbakan tarafından 28 Mayıs 2008 tarihinde açıklanan GAP Eylem Planı ve 5 yıl içerisinde ulaşılmasını öngördüğü (2008-2012) hedefler şu an için gerçekleşmeyecek durumda.


Ne yazık ki 5 yıllık GAP Eylem Planı bölgeye iş, aş ve sosyal barış getirmemiştir. GAP Eylem Planı eylem(sizlik) üzerine kurgulanmıştır; bu nedenle başarıya ulaşmamıştır. Aradan geçen iki yıldan fazla süre içerisinde ulaşılması gereken hedeflerde gerçekleşmelere bakıldığında eylem(sizlik) planının başarı getirmediği açıkça görülmektedir.


 


GAP Eylem Planında açıklanan hedefler neydi hatırlayalım:


Anti Fungal          1.7 hektar alanın sulanması


         Kişi başı gelirin % 209 artması


         3.9 milyon kişiye istihdam sağlanması gerekmekteydi. buy Cialis


GAP Eylem Planında koyulan bir çok hedeften yalnızca yukarıda özetlenen üç hedefe yönelik gerçeklerin değerlendirilmesi bile arzu edilen noktanın ne kadar uzağında bulunduğumuzu göstermeye yeter. Bu gün gelinen noktayı değerlendirdiğimizde karşımıza çıkan tablo en hafif ifade ile üzüntü vericidir. Nisan 2010′da yayınlanan GAP Eylem Planı 2009 İzleme Raporu′nda sunulan gerçekleşmeler bir başarısızlığın ifadesidir. Kısa bir değerlendirme yapmamız gerekirse;


buy Retin-A          GAP′ta işler yavaş ilerliyor! Henüz sulamanın üçte biri bile kullanılamıyor. GAP Eylem Planının yalnızca sulama açısından değerlendirilmesi bile bunu niçin bir eylemsizlik planı olduğunu ortaya koymaktadır.


         Toplulaştırmada yol alınamıyor. GAP çerçevesinde yer alan en önemli konulardan birisi olan “toplulaştırma” hayati önem taşıyorken 1.1 hektar alan üstünde sadece 53 adet toplulaştırma yapıldı!


         Topraksız köylüye toprak getirecek “mayınlı araziler projesi” söylemden eyleme geçemedi! Mayınlı alanlar konusunda “Bu konuyu MSB yaptıracak” diyerek icra yani AKP topu taca atıyor.


         “Enerji Projelerine” ödenek verilmiyor! Enerjide iki hayati yatırım olan Ilısu ve Cizre 2009′da sıfır ödenek aldı. Çünkü yabancı finansör ikna edilemedi ve kaçırıldı.


         Kadının toplumda adı yok. ÇATOM en başarılı projeyken, buna bağlı kuruluş olan GAP Bölge Kalkınma İdaresi neden gözden çıkarılıyor ve 2012′de kapatılıyor?


         Sosyal Politikalar desteklenmiyor! Bölgesel istihdam yaratılacak olan SODES′de ise 778 projede 98 milyon TL ile neden yetiniliyor?


         GAP Eylem Planında girişimcilik teşvik edilmiyor! Takipli kredilerden yalnızca 142′si, yeniden yapılandırılan kredilerden ise 726′sı çiftçiden ibaret kalıyor? Girişimcilik boğularak bölgesel kalkınma hedefine ulaşmak asla mümkün olamaz.


GAP Eylem Planında sosyal hedefler çok yavaş ilerliyor. Bölgede yoksulluk, yoksunluk, eşitsizlik ve terör sorunları yıllardır kanayan yaradır. Bu yaranın kabuk bağlaması ve iyileşmesi için hükümet, öncelikle eğitimde fırsat eşitliğini ve eğitim altyapısı sorununu dikkate ve ciddiye almalıdır. Hükümet bu soruna odaklanmalı ve toplumun tüm kesimleri ile özellikle TBMM çatısı altındaki diğer siyasi partiler ile samimi, sahici ve sağduyulu bir şekilde bu konu ile ilgili ortak akıl toplantıları yapmalıdır.


Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın kültürel, sosyal devlet, sürdürülebilir ekonomi ve insani kalkınma sorunlarına kalıcı çözüm üretilmelidir. Bu 3 konu aynı anda ve peş peşe ele alınmalı ve aynı anda, peş peşe çözüm önerileri üretilerek kanayan yaraya merhem olarak kullanılmalıdır. Bu güne kadar bölge ile ilgili konuşulanlar söylemde kalmıştır ve artık eyleme geçme zamanı gelmiştir.


Son olarak da İşsizlik Sigorta Fonundan bölgeye iş, aş yaratmak yerine, altyapı yatırımları adı altında TOKİ′ye ve kendi partilerine yakın bazı müteahhitlere para transferi yapmıştır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.