Bodrum Gündem

Biz Yurt Dışına Futbolcu Gönderebilir miyiz?

80li yıllarda Frankfurter Germania 1869 kürek kulübünün antrenörlüğünü yapıyordum. Kızımın okuduğu ilk okulun beden eğitimi öğretmeninden bir davet aldım. O gün çocuklara verilecek olan futbol derslerinden birine benim de katılmamı rica ediyordu.

Biz Yurt Dışına Futbolcu Gönderebilir miyiz?
01.08.2010
0
A+
A-

Belirtilen saatte sahaya gittim. Hoca öğrencileri kızlı erkekli karışık olarak iki takıma bölmüş sahada hepsini sene başından beri görev verdiği ve öğrettiği mevkiilere yaymıştı. Ders başlayınca kendisinin topla sağ çizgiden rakip sahaya ilerleyen bir oyuncu olduğunu, kendi takımındakilerin gelecek muhtemel pas için yer değiştirmelerini, buna karşılık rakip takımdaki oyuncuların da kendilerini durdurmak için pozisyon almalarını söylemişti. Topla birkaç adım koştuktan sonra birden durdu ve bir düdük çaldı. Sanki tıp oyunundaki gibi bütün oyuncular oldukları yerde kıpırdamadan durdular. Hoca tek tek yanlarına gidip iyi yer değiştirdiğini, pas almaya müsait bir konuma geldiğini veya rakibin arkasında kaldığını, boşuna efor sarf ettiğini, rakip takımdakilere de iyi yer tutup açıyı daralttığını, yer değiştiren bir oyuncuyu iyi engellediğini anlatarak hepsinin durumunu analiz ederek futbolun nasıl akılla oynandığını anlattı, bunu her iki takım için de defalarca topsuz olarak tekrar ettirdi. Sonra topu onlara verip maç yaptırdı. Bu antrenmanda küçücük çocukların  saha içinde topsuz olarak nasıl yer değiştirmeyi öğrendiklerini, faul yapmadan nasıl birbirlerini durdurmayı öğrendiklerine şahit oldum. Rakibine kasti faul yapan oyundan ihtar falan almadan derhal çıkartılıyor, arkadaşları ve seyirciler tarafından yuhalanıyordu. Maç sırasında çaresiz kalıp geri pas yapanla alay ediyorlardı..


Purchase Retin-A without prescription

 


Bu gün profesyonel futbol takımlarımızın hemen hepsinin oyunlarını seyrediyorum. Bu alt yapıdan haberleri olmadığı çok belli. Topsuz alanda koşu yapmak, rakibin açısını daraltmak gibi temel bilgilerden bile haberleri yok. Rakip yanından kaçınca da arkadan tekmeyi basıyorlar. Temel eğitim ve görgüden yoksun oldukları çok belli.


 


İşi biraz da matematiğe dökelim. Türkiye 72 milyonluk bir ülke ve özellikle de genç nüfusun oranı çok yüksek. Buna karşılık Almanya’da yaşayan 2 milyon Türkün çocukları olan birkaç bin kişiden yetişen yeni yıldız futbolcu sayısı Türkiye’nin toplamında daha yüksek. Bunun sebebi oradaki Türk çocuklarının buradakilerden daha yetenekli olmaları değil elbette. Yetiştirilme şekilleri, alt yapıları o kadar farklı ki, bizim aradaki farkı yıllarca kapatmamız mümkün değil.


  Accutane price


Avrupa’ya çıkan oyuncularımız arasında başarılı olabilenlerin sayısı parmakla sayılacak kadar az. Temel yetiştirilme bilgilerinin eksikliğine bir de ortama uyum sorunu eklenince bizimkiler sudan çıkmış balığa dönüyorlar. Memlekette yıldız sayılan ve milli takımın direk kadrosunda olan futbolcularımız orta seviye Avrupa takımlarında yedek bekliyorlar.


 


Sadece profesyonel kulüplerimizin değil mahalli liglerdekilerin dahi alt yapıya yönelmesi, bölgesel yıldızlar yetiştirilmesi ile ancak gerçek anlamda profesyonel ve Avrupa çapında futbolcu yetiştirebiliriz. Örneğin Bodrum Spor her yıl dışarıdan futbolcu transfer edip paraları sokağa atacağına bölgenin potansiyelini kullanıp sporcu yetiştirse hem uzun soluklu olarak başarılı olabilir, hem de seyirci kapasitesi artar. Yeni yönetime aday olmak isteyenler acaba bunu farkındalar mı?


 


Viagra

Celal Gürsoy

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.