Bodrum Gündem

SİTELER, EV SAHİPLERİ, MÜDÜRLER VE ÇARESİZLİKLER…

02.08.2010
0
A+
A-

Bodrum yarımadasında başta ikinci konut ya da yazlık olarak tasarlanan koperatifler ve siteler bugün giderek bu bölgede sürekli yaşamayı seçen insanların sığındığı yerler olmuştur. Böyle yüzbin kadar konut olduğunu biliyoruz.

2.ci konut adı altındaki bu yapılaşma yoğunluğu, tekdüzeliği, kimi zaman kötü biçimsel özlellikleriyle doğa ve çevre açısından son derece olumsuz sonuçlar yaratmakla birlikte, gözden kaçan bu sitelerin giderek daha çekici hale gelen bir iş alanı haline gelmesi, ekonomiye katkılarıdır. Tasarım safhasından başlayarak, ardarda gelen süreçlerde çeşitli iş kollarından, çeşitli mesleklerden kalifiye ya da vasıfsız bir sürü insan bu inşaatlarda, bu koooperatiflerde bu sitelerde ekmek yemiştir, inşaatlar  tamamlansa da ekonomik döngü sürer. O dağları taşları mezarlıklar gibi dolduran beyaz evlerden oluşan siteler bitmez tükenmez işleriyle aslında kendi çapında birer fabrikadır. Gelgelelim üyeler açısından bu sitelerde ev almak kapısını istediğin zaman açıp kapattığın ev gibi zahmetsiz değildir. Öncelikle bir koperatif ya da site yönetimine muhattapsınızdır. Hiç bir şeyi kontrol etme olanağınız yoktur. Genel kurullarda bütçeler çoğunlukla ibra edilir ama hep içinizde bir kötü his kalır; asla ikna olmazsınız ama elinizden pek birşey de gelmez.


Yönetime adaylığını koyan ekipler öyle hırslıdırlar ki, insan peylemeyi, göz boyamayı, gereğinde sert, gereğinde yumuşak olmayı, menfaatinizi korumakta olduklarını şantaja benzeyen bir dille anlatmayı öyle iyi bilirler ki, nedense birkaç dönem sırtları hiç yere gelmez. Sonra yeni birileri seçilir, ama konum öylesine iştah açıcı, öylesine caziptir ki, nedense kimseyi memnun edemeseler de aynı kısır döngünü sürdürmeyi yeğlerler.  Aslında 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 81′inci maddesinin 2′nci fıkrasında, konut yapı kooperatiflerinin anasözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların ortaklar adına tescil edilmesiyle amacına ulaşmış sayılacağı ve dağılacağı öngörülmüştür.

Ama  asla dağılmazlar, bu süreci uzatırlar da uzatırlar, işler hiç bitmez; koperatif yönetimi ve kendilerinin seçtiği ve dayattığı bir çalışanlar ekibi bu işsizlik dünyasında üyelerin sırtından olabildiğince uzun süreli bir geçim kapısının kapanmasını hiç istemezler. 

Dapoxetine in pharmacies Diflucan cheap
Sonrasında da genellikle site yönetimlerine dönüşürler ve başkan yardımcıları, yöneticiler ve çevrelerindeki birkaç insan yine karlı bir döneme girerler. Sitelerde alınan, satılan evlerin restorasyonu, eklemeler, dekorasyon, bahçe, çatı bakım, izolasyon, depo, tesisat, ahşap, demir  işleri, bol komisyonlu, bol zamlı, geliri yüksek iş kaynaklarına dönüşürler. Hizmetlerden yararlanma, ortak giderler, çevre düzeni ve temizlik katkı payları site genel bütçesine yararı dokunacak biçimde giderek zamlanır da zamlanır. Belediyeden, devletten alınan su, elektrik üyelere fahiş fiyatlara satılarak site bütçesi kalkındırılır. Üyeler açısından en zor olan nedir bilir misiniz? Yönetimde muhattabınız yoktur. Kirli işler için eldiven kullanırlar. O eldiven de genellikle 30-40 yaşlarında bıçkın bir site müdürüdür. Politikacı gibi ′′Benim üyem′′ diye konuşur bağıra çağıra… Herkesin işini bir altındakine yaptırdığı gibi o da sitede evine ekmek götürmek için çalışan birkaç elemana dayar sırtını. Fukara elemanlar da aldıkları asgari ücretle  doğudan getirttikleri koca koca ailelerine mi baksınlar, çocuklarını mı okutsunlar bilemezler. Onlar da bir kolayını bulurlar yıllık bin lirayla  beşbin lira arasında bahçe bakım işleri alırlar ve sitenin onlardan bekledikleri işleri tavsatırlar. Bu ek iş hiç getirmese ayda bin lira sokar bütçelerine. Kışın bahçe bakımı zaten Allahtan, üyelerin geliş tarihine doğru 1-2 ay bakım işi sıkılaştırıldığında ev sahipleri bahçelerinin düzenli bakıldığına ikna olur, birini tuttuklarına memnun bile olurlar. Asıl işler asla yürümez ama sizin işinizde çalışanlar işini bilir, yürütürler.

Bodrum′da tanıştığım bu fıkra gibi çalışma düzeni bir yanıyla komik, bir başka açıdan ise nasıl eften püften bür düzenle  bir ekonomi çarkının dönebileceğine örnek. order Viagra
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.