Bodrum Gündem

TV Dizileri Ekonomiyi Canlandırıyor…

BODTO Olağan Meclis Toplantısının Temmuz ayı konuğu Ünlü Sanatçı Selçuk Yöntem Oldu

TV Dizileri Ekonomiyi Canlandırıyor…
02.08.2010
0
A+
A-


Xenical 120 mg Bodrum Gündem Haber


Bodrum Ticaret Odası’nın aylık olağan Meclis Toplantısı, 29 Temmuz 2010 tarihinde BODTO konferans salonunda gerçekleştirildi. Her ay bir konuğu ağırlayan BODTO Meclis toplantılarının bu ayki konuğu tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Selçuk Yöntem oldu.


 


Geniş bir katılımla gerçekleştirilen BODTO Meclis toplantısında gündem maddelerine geçilmeden önce Selçuk Yöntem, “dizilerin çekildiği bölgeye ekonomik katkıları” konusunda bilgi verdi. Buy cheap Lasix


 


Dizilerin 1990’lı yılların başlarında kanalların çoğalmasıyla bir sektör haline geldiğini ve böylece bir sirkülasyonun başladığını belirten Selçuk Yöntem, “biz bir dizi değil 1.5 saatlik bir televizyon filmi çeker hale geldik. Bunun da sebebi ekonomi. Çünkü ortada çok büyük bir reklam pastası var ve tüm kanal sahipleri bu pastadan pay almak istiyor. Her 5 dakikada bir yayınlanan reklamlar dizilerin sürelerini uzatıyor” diyor.


 


Dizi çekimlerinde çok büyük istihdamın sözkonusu olduğunu belirten Selçuk Yöntem “bir sette yaklaşık 60-70 kişi çalışıyor. Bunların 3-4 kişilik ailesi olduğunu düşünürsek yaklaşık 200 kişi yapıyor. Bunun yanında oyuncu kadrosu, yönetim kadrosu var. Dizinin oluşması için olmazsa olmazlar müzisyenler ve teknik elemanlar var bunları da topladığınızda bir sette yaklaşık 600-700 kişi çalışıyor bunları aileleriyle birlikte düşündüğünüzde buradan ekmek yiyen insanlar çok ciddi boyutta. Yılda yaklaşık 80 dizi sezonda yayına giriyor bu rakamları çarptığınız zaman dizi sektörünün ekonomiye ciddi katkıları olduğunu görüyorsunuz.”


Aciclovir online  


Son oynadığı dizi olan “Aşk-ı Memnu” dizisinden örnekler veren Selçuk Yöntem, dizinin çekildiği semtteki ekonomik canlanmayı şöyle anlatıyor; “halk dizinin çekildiği evi, bölgeyi görmek istiyor, dizinin çekildiği evin çevresinde ciddi bir izleyici kitlesi oluşuyor. Bu izleyici kitlesiyle birlikte mısırcı, köfteci derken, etraftaki esnaf iş yapmaya başlıyor. Böyle diziler sayesinde semtler tanınıyor, esnaf iş yapıyor, yeni mekanlar açılıyor. Hatta tabelasının altına ‘şu dizi burada çekilmiştir’ diye yazı koyan dahi oluyor. Oyuncuların giydiği kostümler, ayakkabılar, takılar hatta kullandığı arabalar dahi ciddi bir ekonomik sirkülasyon oluşturuyor. Halk telefon edip kullanılan malzemelerin nereden alındığına dair bilgi istiyor” diyor.


 


Sanatın kökeninde insan var, duygu alışverişi var diyen Selçuk Yöntem, “bu alışveriş  sirkülasyonu olduğu sürece ticaret de beraberinde gelecektir” dedi.


 


 


Dizilerin bölgeye yaptığı katkının bir diğer örneğini de şöyle veriyor Selçuk Yöntem; “diziler artık sadece iç pazarda değil, dış pazarda da alıcı buluyor. Özellikle balkan ülkeleri, Asya ülkeleri, Kazakistan ve Azerbeycan’a diziler satılıyor. Bu da o bölgenin tanıtımına ciddi bir katkı sağlıyor.”


 


Bodrum’un dizi çekimi için çok uygun olduğunu dile getiren Yöntem, dokusu sağlam, dramatik yapısı sağlam bir dizinin Bodrum’da çekilmesi için görüşmeler yapacağını dile getirdi.


 


Yöntem, sözlerini “gerçek sanat toplumu, sanata ve sanatçıya destek olmalıdır” dedi ve Bodrum Ticaret Odası’na sanata ve sanatçıya verdiği önemden dolayı teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.