Bodrum Gündem

Ne Dediler?

Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhanın görevinden açığa alınması ile ilgili görüşler..

Ne Dediler?
27.08.2010
0
A+
A-

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem  brand Kamagra online


 


Fevzi Topuz CHP Muğla Milletvekili; Bu gerekçelere baktığımızda hiç tatmin edici gelmiyor. Ankara Büyükşehir belediye Başkanına açılan davalar ile karşılaştırırsak bizimkinde 15 madde onunkinde 150 tane. Eğer görevden alınması gereken biri varsa Melih Gökçek görevden alınması gerekir. Hiçbir belediye başkanı kaçak inşaata göz yummaz, ancak vatandaş zaman zaman bu yasayı delmeye çalışır. Belediye başkanları ve ekibi ona engel olmaya çalışırlar. Gerekçelere bakıyorum, bir vatandaş deniz kenarında bir tretauvarın üzerine sandalye masa koyması da gerekçe olarak gösterilirse, Türkiye’deki bütün belediye başkanlarını görevden almak gerekir. Dolayısı ile bu hukuksal bir suçlama ile görevden alma değil, siyasal bir karardır. AKP iktidarı ve yöneticilerinin suç işlediği aşikardır. Bu konuda biz milletvekilleri olarak, Bakanı ve yerel temsilcilerini yaptıkları bu siyasal tavrı kınıyoruz. Bu olay tam da referandum öncesine denk geldiği için bu insanları yıldırma politikasıdır. Kafalarının arkasında başka şeyler de var. Geçen dönemde bu bölgedeki hazineye ait arazilerin, Başbakana bağlı TOKİ tarafından işgal edilmeye çalışıldığını biliyoruz. Buda dikkat edilecek bir husustur, bağlantı kurmak lazım. O nedenle bu konuyu biz Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyacağız.


 


Süleyman Uslu CHP Muğla İl Başkanı; Kafamızı kuma gömemeyiz. Gerekçeleri okudum. Gerekçelerin hiçbirisinde bir mahkumiyete yönelik hiçbir şey yok. Üstelik dikkat çeken çok önemli nokta geçen dönemde görevden alınma gerekçeleri. Aynı maddeleri tekrar koymuşlar. Bunun siyasal olduğunu şu şekilde açıklayabilirim, bizim başkanımız başkan seçildiğinden bu yana kıydığı tüm nikahlarda “Atatürkçü gençler yetiştirmelerini” evlenen çiftlere salık vermekteydi. O yeni ailelere bir Nutuk hediye etmekteydi. Ayrımsız herkese. Ne yazık ki yakın geçmişte Mustafa başkanımız her zaman ki gibi yeni aileye, anne baba adaylarına, “Atatürkçü çocuklar” yetiştirmelerini öğütleyip, Mustafa Kemal’in Nutuk kitabını armağan etmiş. İşte ondan sonra bazı düğmelere basılıyor. Bu siyasal bir karar olduğunun göstergesidir. Yazıktır. Halkın iradesine karşı çıkmaktır. Halka rağmen halkın iradesine karşı çıkarak hiç kimse bir şey olamaz. Olursa padişahlık olur. Halk geçen sefer bunu cevaplandırdı, görevden alınan başkanımı yüzde 63 oy ile tekrar seçti. Önümüzdeki süreci yaşayacağız. Bizde hukuksal çabalarımızı ortaya koyacağız. Haklarımızı elbette arayacağız. Hukuki süreç nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, yeni bir dönem başlayacak ve bu sefer yüzde 83-93 ile tekrar görevi alacağız. Bunu kimse engelleyemeyecek. Çünkü biz halkın yanındayız. Yalıkavak halkının zaten cevabı hep vardı ve bu cevabı geçmişte verdi, referandum da gereken cevabı yine verecektir. Üstelik bu kararsız olan halkımızın da kararında etkili olacak. Yargı konusunda onların ne yapmak istediklerinin bir göstergesidir bu olay.


 


buy Viagra

Durmuş Ali Öztürk CHP Bodrum İlçe Başkanı; Bu siyasal bir gerekçe ile yapılmış bir uygulamadır. Tamamen söylemlerinden dolayı açığa alınmıştır. Çünkü kararda 28/08/2008 tarihli görevden alma kararının yenilenmesi şeklindeki bir kararla alınmış. Yeni dönemle ilgili Mustafa Başkana açılan bir tek soruşturma yok. Dolayısı ile bu tamamen siyasi bir karardır. Daha önce tekdir yaptılar, şimdide kötek yapıyorlar. İki belediye başkanının söylemlerine dikkat çekmek istiyorum. Diyarbakır belediye başkanı bu ülkeyi bölmekten bahsediyor, Türk Bayrağımızın yanına bir de o bayrak sallansın diyebiliyor ve bir şey olmuyor, hal görevinin başında durabiliyor. Bir diğeri ise çağdaş Atatürkçü, Cumhuriyete bağlı nesiller, çocuklar yetiştirin diyor. Aradaki fark budur. Karar bu anlamı ile çok düşündürücüdür. Dünde söyledim biz bu karardan dolayı üzülmüyoruz. Ama bu karar çok düşündürücüdür. Herkein bu karar üzerinde çok düşünmesi gerekmektedir. purchase Disulfiram


 


Zeki Köylü İl Genel Meclisi Başkanı; Ben bunun başlangıç olduğunu düşünüyorum. Hele referandumda evet çıkar da yargı ellerine geçerse rakip partiler bu tip ve yoğun baskı altında tutulacaklardır. Bu bölgemizde ilk değil. Daha önce Didim Belediye Başkanımız Mümin Kamacı’da görevden alınmıştı. Bunlar ilk değil, sonda olmayacak. Hakkında inanılmayacak kadar yolsuzluk dosyaları olan İ.Melih hala görevde. Diğer bir çok alidibo işlerine karışan belediyelerde yerinde. Burada başkanı görevden almak Türkiye’nin geleceğinde oynanacak olan oyunların sadece küçük bir göstergesidir. Bu göstergenin referandum öncesinde gösterilmesi bana göre Yalıkavak halkının bu referandumda vermesi gereken yanıtı da gösterecektir.


 


Akın Üstündağ İl Genel Meclisi Başkan Vekili; Bugün gerçekten Türk demokrasisi için çok acı bir gün. Gönül ister ki seçilen insanlar hiçbir şekilde görevden alınmasınlar. Varsa herhangi kusuru herhangi bir suçu yargı ancak bunun kararını verir. Ondan sonra gereği yapılır. Böyle bir durum olmadan tamamen siyasi gerekçelerle Yalıkavak belediye başkanımızın görevden alınması dediğim gibi demokrasi için gerçekten kötü bir durum oluşturmaktadır. İktidar kendi belediye başkanlarına hiçbir zaman bu şekilde bir uygulama yapmıyor yapamıyor. Ben diyorum ki Yalıkavak belediye başkanını görevden alacaklarına, gitsinler Melih Gökçek’i görevden alsınlar.


 


İbrahim Çömez Bitez Belediye Başkanı; Bu referandum arifesinde yapılmış olan son derece yanlış bir şey eğer böyle bir suçu varsa bile en azından böyle kritik bir süreci geçirmesi gerekirdi. Biz zaten bu konuda sürekli ve son dere temkinli bir şekilde çalışma durumundayız. Maalesef işte gördüğümüz gibi çok ufak nedenlerle de görevden alınabiliyor. Belediye başkanları olarak yaptığımız her çalışmanın, attığımız her imzanın nereye gittiğini, attığımız her imzanın bir dosya olabileceği bilinciyle hareket ederek, bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için elimizden gelen özeni gösteriyoruz. Bizim bir toplantıda Muğla belediye başkanımız şöyle bir söz söylemiş ve uyarmıştı “Bodrum’da belediye başkanlığı yapmak, mayınlı tarlada gezmeye benzer dikkatli olun”


Bizde gerekli özeni gösteriyoruz, ama bazı şeyler farklı olabiliyor işte şimdiki gibi.


 


Mehmet Dinçberk Turgutreis Belediye Başkanı; Mustafa Saruhan’ın görevden alınması konusunda ben bir bilgi sahibi değildim, ama partimizin ileri gelenleri milletvekili, il başkanı ve ilçe başkanı bu gün yeteri kadar bilgi verdiler. Benimle ilgili de çeşitli şikayetler oldu. İşte gidiyoruz arada bir Kaymakamımıza veya savcılığa ifade veriyoruz. Adliyede de iki tane intikal etmiş suçlamalar var. Hâlbuki benimle hiç alakası olmayan şeyler hatta geçmiş dönemi ilgilendiren suçlamalar üstelik. Görev yaparken bizimde hatalarımız olabilir, mühim olan bunda bir art niyetin olup olmaması, bir menfaatin olup olmaması. Hizmet yapılırken hata yapmamaya özen göstermek lazım. Ama doğruların hiçbir zaman kırılacağına inanmıyorum. Ve bizim adaletimiz geçte olsa mutlaka doğruyu bulur. Türk adaletinin doğruların yanında olacağına yürekten inanıyorum. Benim temennim inşallah en kısa zamanda adliyeye intikal etmiş olan Mustafa Saruhan arkadaşımızın dosyaları bir an önce açıklığa kavuşur ve görevine döner. Ben yargının gereksiz yere meşgul edildiğini düşünüyorum. Zaten yeterli kadroların olmadığını biliyoruz. Yani bu yargıya da yük getiriyor diye düşünüyorum. Çeşitli entrikalar çeşitli senaryolar düzülüyor ama bunların cevabını da en güzelini halk verir diye düşünüyorum. Son söz şunu söylemek istiyorum, adalet yerini muhakkak bulur, ben adalete güveniyorum, Türk adaletinin gerekeni yapacağına inanıyorum.


 


Taner Uslu Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi; Biz bu filmi daha önce görmüştük. Bizim bu konudaki görüşümüz, seçimle gelenin seçimle gitmesi yönündedir. Kesinleşmiş bir karar olmadığını düşünürsek adalet önünde herkes masumdur. Halk önünde de suçsuzdur. O nedenle yargının sonuçlanmasını bekliyoruz.


 


Önder Batmaz CHP Bodrum İlçe Saymanı; AKP hükümetinin ezberi bozuldu. Bu tür baskıları zaten bekliyoruz zaten. Muğla’da, Çağlayan’da hatta Denizli’de bile AKP’den daha fazla vatandaş toplaması bu tür baskıların artmasına neden olmuştur. Biz CHP olarak hazırlıklı olmalıyız. Bu gün Mustafa Başkan yarın başka bir başkana aynısı yapılabilir. Zaten bu çalışmalarda çeşitli yerlerde başlamış ve devam etmektedir. Bu ezber bozulmasının bir sonucudur ve siyasal bir karardır.


 


Hüseyin Anıl CHP Bodrum eski İlçe Başkanı; “Dilekçeli kararı okudum. Geçen defaki görevden alınıştaki zikrettikleri süren mahkemelerle ilgili maddeler tek tek sayılmış. Bu mahkeme karalarından bir iki tanesinde de berat da var. Beraat ettiği 2 davanın da içinde bulunduğu eski davalardan dolayı, iki yıl sonra belediye başkanını tekrara görevden almak, yeni bir gelişme olmaksızın, yeni bir belge bilgi ve aleyhe gelişen bir mahkeme süreci olmaksızın bir belediye başkanın yeniden görevden alınması hele %65 oy alarak yeniden göreve seçilmiş bir belediye başkanının görevden alınması ayıptır. Yasal değildir. Bunu kınıyorum. Örnek veriyorum başbakanımız Tayyip Erdoğan yasaklarından dolayı bir dönem genel başkan olamamış ve başbakanlığa seçilememişti. Milletvekili seçilemediği bu dönemle ilgili daha sonra boş iptal edilmiş bir milletvekilliği sonunda kendisine yasal zemin hazırlayan yasağın oluşmasında o günkü genel başkanımız Deniz Baykal’da destek vermişti. Ve kendisi o yasaklardan sıyrılarak gelmiş ve önce milletvekili seçilmiş, sonra da bugünkü cumhurbaşkanının boşalttığı koltuk, dolayısıyla başbakanlığa gelmişti. Bu kadar büyük ülke çapında bir örnek dururken Bodrum’un Yalıkavak beldesinin belediye başkanına yapılan muamele reva değildir. Yasal değildir. Vicdani değildir. Bunun bence yasal zemini yoktur. Tamamen siyasi bir karardır.”


 


Kerim Cangır CHP Bodrum eski İlçe Başkanı; Referandum sürecinde AKP hükümeti baskılarını artırıyor. Yalıkavak Belediye Başkanımızın da görevden alınmasını ben buna bağlıyorum. Geçmiş dönemde açılan davalar dışında yeni bir dava yok. Bu konuda kamuoyunu baskı altına almak, referandumdan evet çıkarmak için yapılan bir uygulama olarak görüyorum.


 


Mustafa İlker Gürkan Muğla Baro Başkanı: Ben siyasal anlamda konuşamam. Baro başkanı olmamdan kaynaklı olarak hukuki olarak yorumum şudur; kararı okuduğunuzda sonunda diyor ki, “Açığa alınması işleminin yenilenmesinin” yani yeni bir şey yapmıyorlar. Eskiden açığa alınma işlemini yeniliyorlar. O zaman 29 Martta yapılan seçim anlamsız hale geliyor. Çünkü bu davaları aşağı yukarı hepsi, seçimlerden önceki döneme geliyor. Seçimlerden önce olmuş olayların, seçimlerden sonra açığa alınmanın yenilenmesi biçiminde gerçekleştirilmesi, seçimi anlamsız hale getiriyor. Yetkili idare bunu yapabilir ama hukuken sakat bir işlemdir. Hukuk yoluna başvurulacaktır. Eğer yürütmenin durdurulması kararı verilirse eğer çok kısa bir süre içinde sonuçlanarak görev iade edilir. Buda 15- 20 gün demektir. Dosyaların incelenme durumuna göre bir ay en fazla. Eğer dava sonuçlarını beklemek gerekirse, mahkemeler durumun aciliyetini ve özelliğini de dikkate alarak daha erken bir sürede bitirirler. Muğla İdare Mahkemesi zaten iş bitirmek açısından Türkiye’nin birincisidir. O nedenle Muğla İdare Mahkemesinin kısa sürede olumlu yada olumsuz bir karar vereceğini düşünüyorum. Tekrar ediyorum, özellikle dikkat çekilmesi gereken şu; 2009 seçimlerinden önce gerçekleşmiş olayları, görevden açığa almanın yenilenmesi hukuken uygun değil. Kamu vicdanını rahatsız eder bu olay. Bu bir “açığa alma işlemi” değil, dikkat edin “açığa alma işleminin yenilenmesi”. Demokratik değildir bu. Güven kaybıdır bu.


 


Emrah Doğu CHP Fethiye İlçe Başkanı; Devleti siyasallaştıranların, devleti çıkarları doğrultusunda kullananları, devletin güçlerini şerefli, namuslu belediye başkanlarının onurlarını yok etmek için kullanan devlet adamlarını siyasal tarih gerektiği gibi yazacaktır. Biliyorsunuz AKP’li arkadaşlar pankart açıyorlardı, “Son Osmanlı” diye, birde utanmadan 2.Atatürk diye bir pankart bile açmışlardı. Sağ olsun bizim gençlerde çok anlamlı bir pankart yapmışlar. Doğru bir tespit.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.