Bodrum Gündem

BAVULUNUZU HAZIRLAYIN, ALMANYAYA GİDİYORSUNUZ..

30.08.2010
0
A+
A-

Almanyada iki devlet bakanı beraber bir basın toplantısı düzenlerse ortada önemli bir şey var demektir. Geçen hafta bütün ülkeyi meşgul eden konu işte böyle bir toplantı sonunda ortaya çıktı.

Alman Endüstri ve Ticaret Odalarının yaptığı son araştırmada firmaların %70’inde tecrübeli, uzman çalışan eksiği olduğu ortaya çıkmıştı. Bu oranın büyüklüğünün Almanya’nın ticari gelişimini engelleyecek boyutta olduğu belirtildi.


 


Soruna bir taraftan çare bulabilmek için önce problemin ortaya çıkış nedenleri araştırılmaya başlandı ve çok enteresan üç sonuca ulaşıldı.


 


purchase Lithium

Öncelikle Almanya’da yeteri kadar kaliteli eleman yetiştirilmediği ileri sürüldü. Gerçekten de İş Bulma Kurumunda bekleyen yüzbinlerce Almanın hiçbir özel uzmanlığı, yeteneği ve yüksek tahsilinin olmadığı biliniyor. Özellikle Doğu Almanya ile birleştikten sonra böyle bir vasıfsız işçi kesimin ortaya çıkması aynı zamanda yabancı düşmanlığını da körüklüyor, çünkü yabancılar iş bulabiliyorlar. Buna karşılık ikinci gerçek olarak yabancı ülkelerden gelen kaliteli çalışanların bir süre çalışıp, para biriktirip sonra kendi ülkelerine dönüp iş kurdukları belirlenmiş. Yani yabancılara güvenerek sanayi ve ticareti ayakta tutmayı ümit etmek biraz riskli oluyor. Üçüncü bir gerçek de Almanya’da mezun olan kaliteli bir öğrencinin daha çok para kazanmak hevesiyle başka ülkelere gitmesi olmuş.


 


Almanlar yetiştirdikleri değerleri yabancılara kaptırmaktan çok rahatsızlar. Yurt dışına gidenlere Alman makamlarının yaptığı bir uyarı var: “Eğer çok uzun süre yurt dışında kalırsanız döndüğünüzde iş bulma şansınız azalır, şansınızı zorlamayın” derler.


 


Bir başka sorun da başka ülkelerden gelen yabancıların ülkeye uyum sağlamak için çaba göstermedikleri ve “nasıl olsa bir süre sonra döneceğim” diye günlük yaşamın disiplinini bozması.


 


buy Proscar Bu konumda olmayan tek ülke Türkler. Türklerin birkaç jenerasyondur Almanya’da kaldıkları, bir çoğunun Alman pasaportlu olduğu ve çok değerli uzman çalışanlar olduğu belirtiliyor. İlk iki jenerasyon değil ama daha sonrakilerin topluma uyum sağlamalarından Almanlar çok memnun.


 


Demek oluyor ki: geçerli bir diplomanız varsa veya bir konuda uzmansanız Almanya’da iş bulma şansınız çok yüksek. Ülkeye uyum sağlama sorununuz da yok. Almanya’da üç milyondan fazla vatandaşımızın yaşadığını düşünürsek sokakta birine çarpıp “pardon” deseniz size “estağfurullah” diye cevap verilme ihtimali çok yüksek… 


 
Zithromax online
Yazarın tüm Sektörel Yorum ve Makalelerine www.celalgursoy.wordpress.com blogundan erişebilirsiniz.
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.