Bodrum Gündem

BODRUMDA TAŞLAR YERİNDEN OYNUYOR…

HAFTANIN GÜNDEMİ…

BODRUMDA TAŞLAR YERİNDEN OYNUYOR…
10.10.2010
0
A+
A-

Hükümet Taşınıyor, Belediyeler Birleşiyor…


Bodrum İdari ve Yerel Yapısında Büyük Değişim


TAŞLAR YERİNDEN OYNUYOR


Hükümet binasının Bitez’e taşınacağının duyulması ile “Belediyelerin Birleşmesi” konuları Bodrum kamuoyunda farklı seslerin ve görüşlerin çıkmasına neden oldu.


 


Fatih Bozoğlu /Bodrum Gündem Haber


Muğla eski Valisi Dr.Ahmet Altıparmak tarafından talep edilen belediyelerin birleşmesi ile ilgili olarak “İlgi Genelge gereğince, ilgili belediyeler bünyesine alacak olan belediyenin meclis kararı, genel imar düzeni, veya altyapı hizmetleri bakımından katılmayı gerektiren nedenlerin açıklandığı gerekçe raporu, tüzel kişiliği kaldırılacak olan belediyelerin meskun sahasından Bodrum Belediyesine kadar karayolu uzaklığı olarak ölçülerek ve 1/25 000 ölçekli ve uzmanlarca tasdiklenmiş haritaların hazırlanması gerekiyor. “


Ya da…


İşte onu şimdilik bilmiyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili süreci hep beraber göreceğiz.


 


5393 NOLU BELEDİYE KANUNU (Kabul Tarihi: 03 Temmuz 2005)


MADDE 11.- Meskûn sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50.000 ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, 5.000 metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştay’ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı’nın teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırılarak bu belediyeye katılır. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin mahalleleri, katıldıkları belediyenin mahalleleri hâline gelir. Tüzel kişiliği kaldırılan belediye ile köylerin taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçları katıldıkları belediyeye intikal eder.


Nüfusu 2.000′in altına düşen belediyeler, Danıştay’ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülür. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin tasfiyesi il özel idaresi tarafından yapılır. Bu belediyenin taşınır ve taşınmaz malları ile hak, alacak ve borçları ilgili köy tüzel kişiliğine intikal eder. İntikal eden borçların karşılanamayan kısımları il özel idaresi tarafından üstlenilir ve vali tarafından İller Bankasına bildirilir. İller Bankası bu miktarı, takip eden ayın genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamının belediyelere ayrılan kısmından keserek ilgili il özel idaresi hesabına aktarır.



 
HAFTANIN GÜNDEMİ: TAŞLAR YERİNDEN OYNUYOR

Ortakent-Yahşi, Bitez, Konacık Belediyeleri 5393 nolu Belediye Kanununun 11. Maddesi gerekçe gösterilerek, tüzel kişilikleri sona erdirilecek ve Bodrum Belediyesi’ne bağlanarak tek belediye haline geleceği öngörülüyor.


Haber Yorum : Fatih Bozoğlu köşesinde.


 

Kaymakamlık Binasının Taşınması Konusunda Herkes Hemfikir…

Kaymakamlık Bodrum Merkez’de Kalsın…


Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Kaymakamlık Binasının taşınmasını,  öncelikle Bodrum çarşısı ekonomisi açısından değerlendiriyor.  Kocadon  Bodrum içinde Adliye’ye bir yer bulamadığından dolayı, Adliye Bodrum dışına, Bitez’e gittiğine dikkat çekerek “Bu sebepten çarşıda çok ciddi bir ekonomik düşüş başladı. Çünkü insan sirkülasyonu vardı. Hem avukatlar, hem vatandaşlar bu taşınma yüzünden çarşı ekonomisine ciddi bir kayıp yaşatmıştır.  Yarımada da yaşayan herkesin şu yada bu sebepten adliyeye yolu düşüyordu.  Aynı şey  Vergi Dairesi için de geçerli.  Bu tür noktaların merkezde kalması küçük çarşı esnafı için çok önemlidir. Geçmiş dönemdeki belediyeler ne yazık ki bunun öngörüsüne sahip olamayıp önlem alamamışlardır. Devlet daireleri  bulundukları ortamlar için çok ciddi ticari noktalardır. Ben böyle görüyorum.  Mumcular’dan Adliye’ye gitmek için vatandaş önce Bodrum, sonra Bitez yapmak durumunda kalıyor. Vatandaşa artı bir maliyet getiriyor.” dedi. Başkan Kocadon “Hükümet Binası’nın çarşıa olması ve Türk bayrağının orada dalgalanmaya devam etmesini istiyoruz. Çarşamba günü yaptığımız meclis toplantısında da Hükümet Binası’nın yerini kamu alanı olarak belirledik.  Üst kimlik her zaman Bodrum merkezdir. Onun için kamu binalarının özellikle Kaymakam’lığın , ki ilçe yönetiminin en büyük idari makamı olmasından dolayı çarşıda kalmasını istiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.


Hükümet Binasının taşınması esnafın sonunu getirir…


 Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Durmuş Ali Öztürk Hükümet binasının Bitez’e taşınması projesi Bodruma yapılabilecek en büyük ihanet olduğunu söyledi. Başkan Öztürk’de konuyu ekonomik açıdan değerlendirdi . Öztürk “Önce, zaten nefes alamayacak durumda olan küçük esnafın sonu demektir. Bodrum merkezdeki sosyal ve ticari hayatı bitirmek demektir. “Eşeğinden alamayan, semerinden alır“ diye bir tabir vardır, AKP hükümeti Bodrum halkından alamadığı oyların hesabını böyle sormaya çalışıyor. bodrumdan neden oy alamadığını sorgulamak yerine “vay sen misin bana oy vermeyen, bende bunun hesabını elimdeki yönetim gücüyle sorarım” diyor.  Hükümet binasının bulunduğu alan imar planında “eğitim alanı” olarak görülmekteydi, Kaymakamlığın imar tadilat talebi bu ayki meclis toplantısında kabul edilerek, hükümet binası olarak tescillendi. O halde neden hükümet binasını Bitez‘e taşımak gibi bir inat, hala devam ediyor anlamak mümkün değil.” Dedi.


Hükümet Binası’nın Bitez’e taşınmaması için Belediye Bir çalışma Yaptı mı?


MHP Bodrum İlçe Başkanı Asım Başaran Hükümet binasının taşınması ile ilgili olarak bir şeyler yaparak kendinizi hatırlatmazsanız, başınıza gelenlere kader der kabullenirsiniz diyerek Bodrum Belediyesinin bir şeyler yapması gerektiğini kaydetti. Başaran konu ile ilgili olarak şunları söyledi; “Kaymakamlık binasının taşınması durumu için ancak kendi bireysel fikrimi söyleyebilirim. Benzer bir durum daha evvel Adliye için söz konusu olmuştu. Bodrum nüfusu hızla arttığından mevcut mekan bu iş için yetmez hale gelmişti. Merkez Yerel yönetim gerekli alanı oluşturamadığı için Bitez’e taşınmak zorunda kalmıştı. Bodrum’daki Kaymakamlık hizmet binası da eğer böyle bir durumda ise, sanırım onunda vatandaşa daha iyi hizmet verebilesi için yeterli donanıma sahip olması gerekecektir. Bodrum Belediye’si Kaymakamlık hizmet binasının oradan gitmemesi için bir arayışa girdiler mi? Ben bilmiyorum. Böyle bir karar aldılarsa kamuoyu ile paylaşmalarını bekleriz. Mevcut alanda sıkıntı varsa, kendine bulabildiği en yakın alanda hizmet binasını yapacaktır.”


Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise Hükümet Binası merkezde kalması gerektiğine vurgu yaparak “Eğer Bodrum, yarımadanın sembolüyse, Kaymakamlık Binası’nın da burada kalması gereklidir.” dedi.


Belediyelerin Birleşmesi İle İlgili Görüşler Farklı Farklı…


Belediye Başkanı Kocadon “Ben ne dersem diyeyim, birleşmeyi benim talep ettiğimi söyleyecekler.”


2002 yılından bu yana  belediyelerin birleşmesinden taraf olduğunu ifade eden Mehmet Kocadon, Bodrum’un merkez ilçe turizm belediyesi olmasını da ilk defa gündeme getiren kişinin kendisinin olduğunu söyledei. Başkan Kocadon “ O dönem Bayındırlık Bakanlığı’na gittiğimde görüşlerimi bildirmiştim. Son zamanlarda sanki Mehmet Kocadon’un  talebiymiş gibi gündeme getiriliyor. Benim hiçbir zaman öyle bir talebim olmadı.  Hükümet bazında bir çalışma olmuş ve bizden bununla ilgili belge istediler. Bizde sadece belgeleri ve haritaları verdik. Bunun dışında Bodrum Belediyesi olarak herhangi bir müracaatımız olmadı.   Ama mantıken düşündüğümüzde 11 belediyenin çok olduğunu herkes kabul ediyor, kimse inkar etmiyor. Bunun çaresi Bodrum yarımadasının tek belediye olmasıdır.” dedi. 


Birleşme olursa Bodrum müthiş bir sıçrama yapar…


1999 yılında 11 belediye olmanın faydası olduğunu söyleyen Başkan Kocadon “Belediyeler kendi  alanı içindeki yerlerin çok hızlı bir şekilde alt ve üst yapılarını yaptılar. Ben de belediye başkanlığından  buy Nexium gelmeyim ilçeye. Şu anda artık her beldemizin araç parkı var, personeli var. Onun için bu belediyelerin tek bir belediyeye bağlanması ve oraların bir şube gibi hizmet vermesinin hiçbir sakıncası yok.  1999 yılında turizm hızlanınca, bazı büyük otellerin de beldelerimize kaymasından dolayı , Bodrum Belediye’mizin özellikle çöp toplamada ve yatırım yapmada zorlandığı yıllardı. Onun için bu kararlar alındı. Ama şimdi geldiğimiz noktaya baktığımızda Bodrum Belediyesi de güçlendi, yarımadadaki birçok sorunda halledildi. Onun için özellikle imar yönünden  bütün belediyelerin bir yere bağlanmasında fayda var.  Bodrum’da 3 tane belediye vardı. Turgutreis, Mumcular ve Bodrum.  Geri kalan her yere Bodrum Belediyesi bakıyordu zaten.  Ya bu üç belediye kalabilir, yahut da Bodrum tek belediye olur.  Bana sorulsa, ben tek belediyeden yanayım.  Diğer noktalara atayacağınız yetenekli bir müdür, belediye başkanı gibi verimli çalışabilir. İç işlerinde serbest olur, ama dış işlerinde Bodrum Belediyesi’ne bağlı olur. Bu birleşmenin neticesinde problemler daha kolay çözülecek ve yatırımlar çok daha kolay gelecek.  İşte  Otagarından tutun da, tekne yapım yerlerine,  yeni marinalara, yeni iskele yapımına kadar. Bodrum bir anda müthiş bir sıçrama yapar.


CHP Bodrum İlçe Başkanı Durmuş Ali Öztürk: 99’da on bir belediye ayrılması populizmdi, gereksizdi…


Belediyelerin birleştirilmesi konusunun bir fanteziden ibaret olduğunu söyleyen CHP İlçe Başkanı Öztürk “Ancak bu düşüncem laik, demokratik ve sosyal hukuk devletinde geçerli tabiki. eğer cumhuriyet rejimi tamamen rafa kalktıysa (ki malasef öyle görünmeye başladı) artık herşey olabilir diye bakmak gerekiyor.” diyerek iktidara çattı.


Bodrum’un 11 belediyeye çıkarılmasının o dönemin yanlışı olduğunu savunan Öztürk bu saatten sonra belediye sayısının azaltılması çok ciddi mağduriyetler ve sakıncalar doğuracağına dikkat çekti. Başkan Öztürk “Eğer hükümet Bodrum’un sorunlarının çözümü konusunda samimiyse çözüm mümkündür, ama çözüm mevcut belediyeleri yok etmek değildir. Mevcut belediyeler arasında eş güdümü sağlamaktır. Bunun da yolları vardır. öncelikle burada şunu belirtmeliyim bu konuda 11 belediye başkanının vebali vardır. iyi niyetle oluşturulmuş olan ve yarımadanın sorunlarının ortak çözümüne katkısı olacak olan “belediyeler birliği” kadük hale getirildi. İşletilemedi, çalıştırılamadı, siyaset yapma heveslerine kurban edildi. Oysa yarımadanın sorunlarının çözümü üzerinden siyaset yapmak doğru değildir. “ben başkan olmazsam bu kurumu çalıştırmam, dağıtırım” anlayışının kimseye yararı yoktur. Ne yapana, nede yapılana.” Diyerek Belediyeler birliğinin işlevsel hale getirmenin çözüm olabileceğini ifade etti.


Çözüm “İlçe Büyük Şehir” Modelidir…

fluconazole without prescription

CHP İlçe Başkanı Öztürk hükümet çözüm konusunda samimi olası halinde Bodrum yarımadasına “büyükşehir” modeli bir belediyecilik sistemi getirebileceğini söyledi. Bunun kesin çözüm olduğunu savunan Öztürk şöyle konuştu “Bazı belediyeleri kapatma çözüm değil, çözümsüzlüktür, yarımada üzerinde siyasi oyun oynamaktır. Hangi kritere göre, hangi belediyeyi kapatacaksınız. Bitez, Ortakent, Konacık, Yalı….. iyi ama neden. Kriteriniz nedir? Ortakent ‘en daha mı büyük yada önemli Gümüşlük mesela…yada Göl-Türkbükü daha mı önemsiz. Efendim ilçe belediyesine 5 km mesafede olan belediyeler kapanacakmış. Eğer kriter buysa Türkiye’de yüzlerce belediyeyi kapatmanız gerekmez mi?  Örneğin menteşe belediyesi, Kavaklıdere belediyesine çok mu uzaktır. Yada Bozarmut belediyesi,Yatağan belediyesine.. bu benzeri örnekleri çoğaltabiliriz. yok efendim biz Bodrum’a özel çözüm üretiyoruz derseniz. çözüm “büyükşehir” modelidir.


BODTO Başkanı Mahmut Kocadon “Mevcut durumda belediyelerin bir kısmının birleşmesi taraftarıyım.”


Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise 90 lı yıllarda Türkiye’de Belde Belediye fırtınası olduğunu ve 2 bin 500 nüfuslu her yerin Belde Belediyesi olduğunu kaydetti. BODTO Başkanı Kocadon “Fakat zaman içinde bunların çok da rantabl olmadığı görülünce çok sayıda Belde Belediyesi  kapandı.  Bodrum’a gelince, 90 yılında elindeki imkanlarla köylere hizmet konusunda ulaşamıyordu. Oraların Belde Belediyesi olması o günkü şartlarda uygun bir karardır. Bunun uygunluğu da geçen 2 dönemde belli oldu. Şimdi Bodrum değişti, şartlar değişti. Mevcut durumda belediyelerin bir kısmının birleşmesi taraftarıyım.” Dedi.


Ortakent’in bu birleşmenin dışında kalması lazım… buy Robaxin


Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon birleşmenin birden bire tek belediyeye inmesini biraz düşünmenin gerektiği syleyerek,  2 dönemde geçiş daha uygun olabileceğini savundu. BODTO Başkanı Kocadon “Önce Bodrum’u Yalı, Bitez ve  Konacık olarak birleştirip sonraki dönemde kalan yerlerin birleşmesi taraftarıyım. Çünkü birden bire birleşirse aksamalar olabilir diye düşünüyorum.  Ortakent’teki  Toki oluşumuna karşı  Ticaret Odası olarak bizde dava açtık. 3 dönemdir Ortakent çok güzel korundu. Şu an Bodrum’daki yeşil alanın en fazla olduğu yer. En büyük korkum bu yeşilliği kaybetmekten yanadır.” dedi.


MHP: Birleşme İçin Halka Sorulması Gerekir.


Milliyetçi Hareket Partisi Bodrum teşkilatı, belediyelerin birleşmesi ile ilgili olarak farklı görüş beyan ediyor. Birleşme ile ilgili Başkan Asım Başaran duyumları olduklarını ve takip ettiklerini söyledi.Asım Başaran; “Belediye başkanlarımızla böyle bir konu istişare edilmedi. Bodrum Yarımadasında yaşayan insanlarımızın  bu konuda fikri alınmadı. Şimdi malumuz 1999 yılında yarımada On bir belediyeye çıktı. On bir belediyeye çıkmadan evvel referandum yapıldı. 10 yıl önce buralar ayrılırken vatandaşa soruldu, ama birleştirme yapılırken fikri sorulmuyor. Bu nasıl bir demokratik anlayıştır, nasıl demokratikleşmedir. Önümüze getirdikleri anayasa maddelerinde demokratikleşeceğiz, diyorlar, diyorlar. Bunun neresinde demokrasi  var. Yarımadada yaşayan insanlara bir sorun.” dedi.


Belediyelerin Birleşme Kararı Bir Dayatmadır…


Asım Başaran alınan kararın bir dayatma olduğunu iddia ediyor. Başaran: “Siz bilmezsiniz, siz anlamazsınız, siz bu konuda fikriniz olmaz düşüncesiyle kimseye sorulmadan bir karar dayatılıyor. Bu noktada ben de buna itiraz ediyorum. Eğer bu yarımada da bir birleşme ihtiyaç ise; o zaman burada yaşayan insanlar mı iyi bilir, yoksa buraya Ankara’dan bakan ya da Muğla’dan bakan insanlar mı iyi bilir? Çünkü her gün buranın problemleriyle, buranın içinden çıkamadığı sorunlarla boğuşan buradaki yöneticilerdir.” diyerek demokratik bir şekilde halka sorulması gerektiğini savunuyor.


Niyetleri nedir?


Başaran belediyeleri birleştirme hevesine kapılıyorlar ise niyetlerini açıklasınlar diyor. Birleştiğinde kontrolün ve hizmetin aksayabileceğinin kaygısını dile getiriyor. Başkan Başaran sözlerine şöyle devam ediyor; “Niyetleri nedir? Bu milleti bu kadar hafife almasınlar. Niyetlerini bilmiyoruz. Efendim çok fazlaymış yarımadada 11 belediye. Şimdi yarımadanın muhtelif yerlerinde yangınlar meydana geliyor. Zaten yazın Bodrum’un trafiği felç oluyor. Yalıkavak’ın tepesindeki bir yangına ne kadar zamanda müdahale edeceksiniz. Ya da oradaki çöpleri ne kadar zamanda toplayabileceksiniz. Turizm biliyorsunuz aynı zamanda da hizmetle eş anlamalıdır. Hizmetin sağlıklı ve hijyen yapılması için sürekli, anlık kontrollerin olması gereken bir sektör. Bir de buraların kadroları kış nüfusuna göre oluşturulduğu için yazın buraya kış nüfusunun on katı insan geldiği  için, o onda bir kadroyla o nüfusa nasıl bir hizmet götüreceksin? Bütün bunların masaya yatırılması lazım.” Asım Başaran siyah beyaz bir mantıkla bakmadıklarını söylüyor ve hep birlikte masaya yatırılarak karar verilmesi gerektiğini söylüyor.


Belediyelerin çalışmalarında eksiklikler var….


Belediyelerin birleştirilmesinden önce Yarımada ve merkez belediyenin çalışmalarına dikkat çekerek şu görüşlere yer veriyor; “Biz yarımadanın menfaatleri  ne  yöndeyse, bilim sürekli değişiyor, teknoloji sürekli gelişiyor. Deneme yanılma yoluyla da şehircilik gelişiyor.  Bununla ilgili 10 yıl evvel yaptığımız uygulama sıkıntılar doğuruyor ise, o zaman aynı sıkıntılara maruz kalmamak için daha ideal olan modeli bulmamız lazım. Yani öğrenmeye ilme açık olmamız lazım. Ama öbür türlü tamamen dayatmacı bir mantıkla, ben yaptım oldu. Olmaz arkadaş. Burada bu kadar insan referanduma gitti  ve referandumda ayrılmaya karar verdi. Millet iradesi, millet iradesi diye ağızlarından düşürmedikleri millet iradesine saygıları bu mu? Bu milletin iradesi de bu. Ağızlarından düşürmedikleri millet iradesi sözü ile onları vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum.  Şimdi Bodrum neden birleşecekmiş? Bodrum merkez belediyesi sahip olduğu coğrafyanın  ihtiyaçlarını karşılayabildi mi? Karşılayabiliyor mu?  Eğer memnunsa, hizmetler yapıldıysa, bütün sorunlar aşıldıysa, hizmet kabına sığmıyor taşmak istiyor ise o zaman eyvallah. Ama gördük ki bütün yaz problemlere amatörce, işte bilmem ne yolu kapatılıyor trafik ara sokaklardan veriliyor,  amatörce bir takım deneme yanılma metotlarıyla vatandaşa çileler çektirilerek çözün arayışları gibi mış gibi işler yapılmaya çalışılıyor. Ben kimseyi suçlamak istemiyorum. Mevcut sorunlar kabak gibi ortada ise ben o sorunlara vurgu yapmak istiyorum.  Mevcut sorunlar,  Bodrum’un trafik sorunu çözülmüş mü? Bodrum’un alt yapı problemleri çözülmüş mü? Bodrum’un dere yatakları ıslah edilmiş mi? Bodrum’daki otellere yangın merdivenleri yapılmış mı? Belediye bunları denetlemiş mi? Daha Baraz Otel vakası kabak gibi ortada duruyor. Yargı süreci devam ettiği için o konuda daha fazla bir şey söylemek istemiyorum. Bodrum merkezde bir otelin yangın merdiveni olmayacak ve insanlar çıkan yangından zarar görecek.  Bu oteller de belediye tarafından denetlenmeyecek.”


İktidar Bodrum’u cezalandırmaya mı çalışıyor?


İktidarı sert bir şekilde eleştirerek kendi istekleri doğrultusunda kararlar aldıklarını söylüyor. Başaran; “Bodrum’u iktidara oy vermedi diye cezalandırma niyetini taşıyorlar ise biz bu oyuna gelmeyiz. Bütün bakanlıklar onlarda. İstedikleri yerleri turizm alanı ilan ediyorlar, istedikleri yeri bayındırlığa bağlıyorlar. Bütün bakanlıklar onlarda olmasına rağmen hala daha 25 binlik plan yetkisinin kimde olduğunu ben hala bilmiyorum. Bu İl Özel İdarede midir, Bayındırlık Bakanlığı’nda mıdır, Çevre Bakanlığı’nda mıdır? Bütün bakanlıkların kendisinde olduğu iddiasındadır. Önce bunları bir çözsünler. Bu insanların bu kaos içinde ilerlemeleri mümkün değildir. Bu siyasi iktidarın ve yerel iktidarın çözebileceği  bir şeydir. Yalı Belediye’si de merkez belediye de aynı parti de. Ama problemleri çözemiyorlar. İktidarın hedefi belli. Buraları birleştirmek. 1999 yılında vatandaşa soruldu. Herkes kendi beldesinde kendi belediyesi olsun istedi. Birleşme prosedürünün uygulanabilmesi için merkez belediyesinin meclis kararı lazım. Bodrum Belediyesi’nin ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin görüşünü de merak ediyorum. Onlar da çıksınlar bu konu ile ilgili düşüncelerini  kamuoyu ile paylaşsınlar. Biz millet iradesinden yanayız. Bir referandum daha yaparlarsa ve birleşmeden yana sonuç çıkarsa ben de şapka çıkarırım. Milletin iradesi budur derim.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.