Bodrum Gündem

BODRUMDA İŞSİZLİK BULUTLARI…

İŞSİZLİK sadece bireysel işsizliği mi çağrıştırır ?

BODRUMDA İŞSİZLİK BULUTLARI…
26.10.2010
0
A+
A-


Oktay Alpin / İktisatçı

Yani,  işinden şu veya bu nedenle ayrılmış, okulunu bitirmiş ancak iş bulamamış, eli ayağı tutar kafası çalışır iken,  evinde oturur  durumdakilere işsiz diyoruz da işyerinin kapısını anahtarıyla açmış ancak gün boyunca gününü müşterisiz geçirmiş ve siftah yapamamış, verim alamamış,  kazanç  elde edememiş Plan B online   işyerlerine ne diyeceğiz ?     

İşin  esası,  işsizlik deyince,  bireysel işsizliği değil  “ işyeri  işsizliği açmazını”  ele almak olmalı bana göre..  Bireysel işsiz:  evde oturmakla,  ülke genelindeki üretime, verimliliğe karışmaz, fayda vermez..  Ama, işyerindeki işsizlik:  gelir vergisi  olarak, çalışanların sosyal sigorta primleri olarak, istihdam yaratmadan, paranın tedavül süratine katkı sağlamaktan ve  ekonomiye canlılıktan uzak olarak, önce insanın kendisini,  sonra,  ülke ekonomisini,  önlenemez  kısır döngüler  içinde batırmış ve boğulmuş bırakır..  Her şey olduğu yerde kalakalır..  Tıpkı bugünlerde olduğu gibi..


Ben devlete, maliyeye, siyasal partilere, sivil toplum örgütlerine,  yazılı ve görsel basına çok şeycikler  derim, yazarım, çizerim, hop oturur hop kalkarım, işyeri işsizliği ile öncelikle uğraşmadıkları sürece..    Görmedik mi yaz boyunca kepenkleri kapalı, kiralık-devren, devren satılık levhalı dükkanları yarımadanın her bir köşesinde..


Çünkü,  tamamı işyeri işsizliğinden açılamadı.  Açanlar ne yaptı ki ?  Yüksek yüksek kiralarını mı ödediler? Yaz boyunca eleman mi istihdam ettiler ?  Satışa sunacakları  malları mı satın aldılar? Ödenmesi gecikmiş vergilerini mi, sosyal sigorta primlerini mi, vergi cezalarını mı, temerrütteki kredi kart borçlarını mı, bağlı oldukları meslek örgütlerine üyelik aidatlarını mı ödediler ? 


Neyi neleri ödediler ki ?


Kışı nasıl geçirecekler ki ?  2011 sezonuna nasıl hazırlanacaklar ki?


Buy Toradol

İşsizlik ve verimsizlik göstergeleri sadece yukarıda sıralananlar mı?


Nasıl ki geleni gideni olmayan charter teknesi rıhtıma halatla bağlanmış durup duru,  bir işyeri işsizliği göstergesidir, nasıl  ki otomotiv  fabrikası parkındaki üretim bandından çıkmış araçlar yığın yığın sıralanmış alıcı bekler,   nasıl ki 12 ay turizm kuralının çok gerilerinde kalınır,  nasıl ki tarım ve hayvancılık dışa bağımlılığa mahkum edilir, o ülkenin sosyo-ekonomik ortamından,  hiç ama hiç,   hayır gelmez..                         cheap Clonidine


Belki siyasal ortamdaki hayır’lar yetersiz kalmış olabilir, belki bu durum evet’çileri  şımartmış olabilir amma velakin, keser döner sap döner gün gelir hesap döner misali plan değil pilavcılar ortalıkta dolaşır,  iş işler bir başka türlü değişir ve de gelişir.


Deyip diyeceği bitirmiyorum,  daha yeni başladım bilesiniz diyorum.


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.