Bodrum Gündem

Belediyelerin Birleşmesi Ancak Halk İradesi ile Olur…

Mehmet Tosunun Belediyelerin birleşmesi ve süpermarketler ile ilgili görüşleri…

Belediyelerin Birleşmesi Ancak Halk İradesi ile Olur…
27.10.2010
0
A+
A-

Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun:


“HİPERMARKETLERE TEMKİNLİ DAVRANIYORUZ”


“BELEDİYELERİN BİRLEŞMESİ ANCAK HALK İRADESİ İLE OLUR”


 


Fatih Bozoğlu /Bodrum Gündem


Bodrum Yarımadasında kendinden en çok söz ettiren belediye başkanlarından birisi Konacık Belediye


Başkanı Mehmet Mehmet Tosun. Geçtiğimiz haftalarda yayınladığımız iki önemli gündem ile ilgili görüşlerin aldık. Hiper Marketler ile ilgili olarak temkinli bakıyor. ama çözüm önerileri yereli çok ilgilendiriyor


Hiper Marketler ve ekonomiye etkisi ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?


Küresel zincirin markaları, buradaki genel anlamdaki hipermarketlerle ilgili temkinli davranıyoruz. Biz bu güne kadar Konacık Belediyesi olarak 2004 yılından bu yana yeni hiçbir hipermarket açtırmadık. Zaten bölgemizde bir Tansaş var ve şu an ihtiyaç görüyor. Açılsa bile Bitez Kavşağının diğer tarafına açtırmayı planlıyoruz. Çünkü geri planda ticari yapılanma daha yoğun. Plan gereği binalar yola daha yakın. Çekme mesafeleri 10- Arthritis 15 metre civarında. Ama biz Bitez kavşağından sonraki yapılaşmaya baktığımız zaman konut dışı kentsel çalışma diye tabir ettiğimiz, yasal olarak da bu tür yapıları yapabilecekleri bir planlama öngördük orada. Oradaki plan koşullarında bu hipermarketler yapılabilir. Ama her yere yapılmalı mı? Değil. İşte yolun sağına bir tane, soluna bir tane, belki ileride ihtiyaç varsa yapılsın gibi bir düşüncemiz var. Ama şu an böyle bir izin kimseye vermedik ve böyle bir talep geldiğinde ciddi anlamda değerlendireceğiz. Belli işlerde ben o ulusal yada sirkülasyon zincirlerinin hiç birini açtırmıyorum marketleri yaşatmak adına. Konacık’ta dolaşırken görebilirsiniz de .


Serbest Piyasa Ekonomisi ve kurallar çatışıyor mu?


Tabiiki serbest piyasa koşulları adı altında bunların hepsi yapılıyor. Ama bu kadar ticaretin


serbest olmaması lazım. Bunun bir formatını devlet olarak bizim koymamız lazım. Bunun içinde


Lamisil at low prices belediyelerin de olması lazım. Başka bir şey daha söylemek isterim. Biz sadece Bitez Kavşağ gelişinde


hipermarketler açtırmıyoruz, otomotiv sektörünü de açtırmıyoruz. Mevcut bir taneyi de kaldırmayı planlıyoruz o tarafa. Balkanoğlu iş merkezinin solundaki yapılaşmaya baktığınız zaman otomotiv sektörünün merkezi haline gelmiştir. Tyoto orada, Helvacıoğlu oraya geliyor. Başka markalar da gelecek. Biz yetkili olduğumuz bölge de sektör leri gruplandırmaya çalışıyoruz. Örneğin Ortakent′te kavşağın dibinde bir sürü alış veriş merkezi. Yarın buralarda trafik kargaşası olacaktır. Zaten kavşaklara 150 metre mesafede buraların açılmaması lazım. Yapığımız icraatları sorgulamamız gerekiyor, yarın ne olacak diye. Bakın marketlerle ilgili belde içerisinde ben zabıtalara talimat veriyorum. Ürünlerin fiyat denetimlerini, kalite denetimlerini yapın diyorum. Bunlar kaliteli mal satıyorlar mı? Ucuz mal satıyorlar mı?  Ama gönül ister ki belde içindeki 5 market gelsin “Başkanım biz birleşerek “Konacık” isminde yeni bir market açıyoruz” desin.  “Var mısınız?” desinler. “Varım”. Hepsi bir araya gelsinler o zaman açtırırım.  Bitez kavşağında sağda bir kısmı karayollarına, bir kısmı hazineye ve bir kısmı da belediyemize ait arsamız var. Biz hipermarketlere karşıyız. Ama derse ki birileri “Biz Bodrum′daki toptan gıdacıları olarak birleşip markalaştık, şirket kurduk. Yerel markanın da büyümesini istiyoruz, sizden de destek istiyoruz desinler,  gelip açsınlar işte hodri meydan. Sözüm şimdi içinde geçerli.


Sorun Burada sanıyorum yok olmasın deniliyor ama karşılığında bir çözüm üretmiyor. Bu bir projedir.


İnsanlara bir şey sunmazsanız gerekir. Siz eğer çözüm sunmuyorsanız mevcut düzensizliği ortadan kaldıramazsınız. Konacık Sanayi Sitesi bunun en güzel örneğidir. Kim nerede ne dükkan açıyor, ne iş yapacak. Belediyeden izin almadan mal sahibi orada dükkanını kiraya veremiyor. Mobilya, otomotiv hepsi sınıflandırıldı. Belli bir sayıda olmak zorunda. Oranın ana işlevi sanayi sitesidir. Bu nedenle farklı iş kolları karmaşasını engellemeniz ve bir düzen çerçevesinde oturtmanız gerekir. Modern Sanayi Sitesi arıyorsanız işte ortada. Biz belediye olarak bu modelleri ortaya atıyoruz, sonra kamuoyu tarafından destekçilerilerini getiriyoruz, yapılandırmayı kurduktan sonra hadi yürüyün diyoruz.


Plan sorunu Konacık’ta yok değil mi?


Konacıkta plan sorunu yok. İmar planları ile ilgili gerek sit içinde, gerekse sit dışında planlama sorunu olmayan tek belediye Konacık Belediyesidir. Vatandaş geliyor iki dakika içinde imar durumunu görüyor. Bu hizmeti biz bilgisayar destekli olarak veriyoruz. Vatandaş geliyor imarı varsa var, yoksa yok. Yok bakanlığa gideyim, şuraya gideyim birini bulsam olur mu? Bütün bunlar artık burada yok. Her şey net ve bilimsel.


Konacık’ta Büyük bir Alışveriş Merkezi kurulacak mı?


Bodrum Ticaret Odası ile çalışmalar yavaş gidiyor. Kendilerine göre mazeretleri vardır, doğrudur. Şimdi onları eleştirmek istemiyorum. Bu konuda alternatif yatırımcılar başvurursa düşünürüz. Biz Konacık′ı yolun altı ve üstü diye gruplandırdığımızda, bir yolu sağında birde solunda iki tane derli toplu alışveriş merkezi istiyoruz. Hatta bunlardan bir tanesini alışveriş merkezi, bir tanesini de büyük bir kongre kültür merkezi ve fuar alanı olsun istiyoruz. Kongreyi yapamazsak fuarı yapalım en azından.


Kongre ve fuar merkezinin mali portresi nedir?


Kongre fuar merkezinin yapılması neredeyse 20 milyon Dolar. Bir belediyenin altından kalkamayacağı rakamlar. Böyle bir şeye Bodrum′un ihtiyacı var gibi görünüyor. Bunun yanı sıra ciddi olarak da sorgulanması gerekiyor. Böyle bir projeyi yakın zamanda yapamaz isek, en azından büyük bir alış veriş merkeziyle beraber bir fuar merkezi yapmak. Bakınız 3.Yapı fuarı pazar yerinde organize ediliyor. Belediyelerimizin buna verecek yeri yok. Bizim daha geniş 15-20 bin metrekare kapalı alanı olacak, uluslararası boyutta hizmet verecek fuar alanı Bodrum′a kazandırmamız lazım.


Belediyelerin birleşmesine neden karşı olduğunuzu anlatır mısınız?


Belediyeler kurumsal yapılarını düzgün kurduktan ve iyi yönetildikten sonra sıkıntı olmuyor. Bakın Konacık Belediyesi kurumsal yapısını tamamlamış ve hizmet üretebilen bir belediye. Kendi bölgemde halka sorduğunuzda hizmet üretmediğimizi düşünüp kapatılmasını isteyen varsa gelin konuşalım. 1999 halka sordunuz ve ayrı belediyelere ayrılmasına karar verdiniz. Sonrasında her belediye kendi bünyesinde hizmet vermeye başladı. Şimdi ne oldu da halka sormadan birleştirmeye karar verdiniz? Bodrum′un genel sorunlarına şöyle bir baktığınızda hayvan barınağı meselesi vardı. Geçen haftaki kurulda barınağın planları onaylandı. Yarımada ölçeğinde bir barınak yapmak için çalışmalarımız var. Belediyeler Birliği çalışmıyor gibi bir durum yaratmaya çalışıyorlar. Biz Belediyeler Birliğini siyasalaştırmadık. Ayrıca hepimiz siyasi makamlardayız. Siyaset bu işin bir taraflarında var. Biz hakikaten arkadaşlarımızla beraber sorun çözmek üzere bu işe başladık. Her hafta belediye başkanlarımızla çıkalım basının karşısına, bir kahvaltı verip biz şunu yaptık demeyi doğru bulmuyorum. Belediyeler Birliği′nin muhasebesinin mührü bile yoktu. Onu yaptırdık. 1996 yılında kuruldu Belediyeler Birliği. Harcamaları bir düzen altına aldık. Aynen belediyeler gibi çalışıyor birlik. Turizm alt yapı ve katı atık meselelerinde de belli bir yol aldık. Su da Devlet Su İşleri tarafından yapılıyor. Parasını belediyeler ödüyor. Biz Turizm Alt Yapı Birliğini niye kurduk? Orayı büyükşehir belediyesi gibi çalıştırırız. Alt yapı sorunlarını orası çözer. Gelecekte Belediyeler Birliğini de kapatıp Turizm Alt Yapı Birliğinin bünyesinde kurumsal yapımızı tamamlarız çalışırız. Yarımadanın ortak problemlerini buradan çözeriz, belediyeler de lokal anlamda hizmetlerini yaparlar. Kapatmak, açmak yeni kaoslara, yeni bilinmezliklere yol açar diye düşünüyorum.


TOKİ yatırımları için düşünceniz..


Bodrum TOKİ′nin yatırım yapacağı bir yer olmamalı. Sn. Şahbaz′ın itiraz etmesini kesinlikle destekliyorum.


Konacık TOKİ için uygun bir yer mi?


Hayır biz müsaade etmiyoruz. Ayrıca biz Konacık′taki alt yapımızı 30 bin nüfüsu baz alarak plandık, yaptık. Şu andaki nüfusumuz 10.500. Arada 20 bin fark var.  Çünkü buraların bir kaldırma kapasitesi var. Belki 30 bin bile fazla gelebilir.


Bu birleşmede Ortakent’in ayrı tutulması gerektiği üzerinde duruluyor. Siz ne düşünüyorsunuz? purchase esomeprazole

Niye Ortakent dahil, niye değil? Biz bunların hesabını bilemeyiz. Biz siyasetçiyiz. Bizim böyle bir talebimiz yok. Bu tür açıklamaları yapan insanlara sormak lazım. Ben hala 1999 yılında kurulan bu belediyelerin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartlarını kabul etmiş Türkiye′nin, bu tür idari yapılanmalarda, sınır değişikliklerinde bunları halka sorarak yapması gerektiğini düşünen bir insanım. Eğer biz demokrasiye inanıyorsak, referanduma inanıyorsak burada da bunu işletmemiz lazım. Eğer insanlar çıkacak sonuçta belediyelerin birleşmesini isterse bizim buna söyleyecek sözümüz olmaz. Sonuçta biz millet iradesine dayalı siyaset üretiyoruz. Millet iradesine bağlı olarak dönemsel buraların yönetimini yapıyoruz. Ama şu anda halka sormuyorsunuz, meclise sormuyorsunuz, belediyelere sormuyorsunuz. E biz bunu yapalım. Neden?  Nedeni belli değil. Yani Bodrum merkezdeki sorunlarımız bitti, bölgedeki sorunları sihirli bir değnek gelecek ve çözecek. Merkezde bir sürü sorun var. Onları çözsünler. Ayrıca Konacık’ın buna ihtiyacı yok.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.