Bodrum Gündem

Alkol Zammı İle Seçim Harcamaları Finanse Edilecek…

Umut ORAN; AKP ekonomiyi Çine teslim ederken, alkol vergisi ile de bütçe kurtarıyor dedi.

Alkol Zammı İle Seçim Harcamaları Finanse Edilecek…
31.10.2010
0
A+
A-

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem buy isotretinoin online buy albuterol


Alkollü ürünlere yapılan, yaklaşık % 30’luk artışın seçim yatırımı olduğunu söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut ORAN’ın konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı; “Hükümet varını yoğunu seçimi kazanmak için harcıyor. Hedef kısa vadede halkı kandırıp oy devşirmek…Ne yapıyor AKP ? Enflasyon oranı artmasın diye kurları düşük tutuyor, böylece Türkiye’yi Çin mallarının istilasına izin veriyor. Çin’den yapılan ithalat eylül ayında %40 arttı ve 1 milyar 614 bin dolar oldu. ABD senatosu Çin mallarına kota koyan yasalar çıkarırken, biz kapılarımızı tümü ile ucuz çin mallarına açtık. Hükümet izlediği düşük kur politikası ile de bu eğilimi güçlendirdi. Hatta bu ülkenin merkez bankası yayınladığı enflasyon raporunda Çin mallarının Türkiye’ye girişinin enflasyon oranını olumlu etkilediğini yazdı. Hükümet bu politikanın istihdam ve üretim üzerindeki olumsuz etkisini hiç umursamıyor. generic Lithium


Düşük fiyat ile ithal mallarının ülkeye girişi, Kobilere kepenk indirtirken, tarım sektörünü de çökertiyor.


Eylül ayında ihracat geçen yıla göre %5,5 artarken, ithalat %25,3 arttı ve 15 milyar 650 milyon dolar oldu. Eylül ayı dış ticaret açığı da 6 milyar 700 milyon dolara yükseldi. Böylece ihracatın ithalatı karşılama oranı eylül ayında %57,2’ye geriledi. Yılın ilk dokuz ayında ihracat %12 arttı ve 81 milyar 884 milyon dolarda kaldı. İthalat ise nerede ise şaha kalktı ve bu dönemde %29.8 yükseldi ve 130 milyar 523 milyon dolara çıktı. Dış ticaret açığı %77,3 oranında arttı ve 48 milyar 639 milyon dolar oldu. Açıklanan verilere göre Türkiye’nin ocak-eylül dönemi tarım ürünü ihracatı %23,6 artarak, 3.4 milyar dolara ulaşırken, tarım ürünü ithalatı %44,9 artarak 4.7 milyar dolara yükseldi. Açıklanan dış ticaret verilerine göre pamuk ülkesi Türkiye’de, ocak- eylül döneminde pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ithalatı toplam ithalat içinde rekor kırdı. Bu ürünlerin ithalatı 2009 yılının aynı dönemine göre %73,4 arttı, 2.4 milyar dolara çıktı. Tekstil sektörünün temsilcilerine göre 2010 yılında Türkiye sadece 2,5 milyar dolar tutarında pamuk ithal edecek.


Hükümet bu kur politikasından memnun.


Umut Oran hükümetin seçime kadar enflasyonu suni olarak düşük düzeyde tuttuğunu, seçim harcamalarını finanse etmek için gerekli paranın bir kısmını ithalattan alınan vergilerle finanse edileceğini ifade ederek şöyle konuştu; “Bu vergi hasılatı yetmeyecek olsa gerek, 28 ekim itibari ile alkollü içeceklerden aldığı maktu vergileri de artırdı. Hükümet böylece milli görüş tabanına ben hala değişmedim sinyali veriyor. AKP’nin fark etmediği olgu, halkın bu sinyalleri artık inanmadığıdır. Halk AKP’nin izlediği kur ve dış ticaret politikasının kendisini nasıl yoksullaştırdığı, işsiz bıraktığının farkında.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.