Bodrum Gündem

Felsefe, Bilim ve Sanat Tarihi Bodrumda tartışılacak..

İlber Ortaylı Bodrumda Tarih Konuştu; Aklı başındaki Müslüman Darwin Teorisinden rahatsız olmaz.

Felsefe, Bilim ve Sanat Tarihi Bodrumda tartışılacak..
07.11.2010
0
A+
A-



Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem


Felsefe Sanat Bilim Derneği, tarafından 5-7 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Halikarnas Akademisi Tarih Etkinliği’nin ikinci gününde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi İngiliz Kulesi’nde düzenlenen konferansa, konuşmacı olarak ünlü tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı katıldı. Ortaylı’nın “Tarihin Tarihi ve Önemi” konulu konferansını Kaymakam Feridun Cemal Özdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Behçet Tufan Turan, Müze Müdürü Yaşar Yıldız, Felsefe Sanat Bilim Derneği Başkanı Doç.Dr. Örsan Kunter Öymen ve aralarında tarihçilerinde bulunduğu ve 50 kişi ile sınırlı tutulmasına karşın, yoğun ilgiden dolayı yaklaşık 150 kişi izledi.


 


Ortaylı “Tarihin Babası Heredot  en iyi rejimin İran’da olduğunu yazdı.” Order Retin-A online


2005 yılından bu yana Topkapı Sarayı Müdürlüğünü yürüten, ünlü tarihçi Prof. İlber Ortaylı verdiği konferansta tarihte birbirinden ilginç örnekler vererek tarihin kirletildiğini ve zaman zaman da içinden çıkılmaz bir hale getirildiğini söyledi.


Prof. Ortaylı “Osmanlı tarihinde 15. asıra gelene kadar ortada tarih diye bir şeyimiz yoktu. Ondan sonraki otuz yılda biraz toparlanma oldu. Tarih yazıldı. Bodrum ve bölgenin en iyi tarihini anlatanlardan biri Heradot’ tur. Heradot tarihte İran Monarşi’sinin Atina demokrasisinden daha iyi olduğunu söyler. Bu doğrudur. İran’ın köklü tarihinde ise Türklerin izi çoktur ve önemlidir. Son zamanlarda Amerika İran’daki Türklere güvenerek bir savaş anında, İranlı Türklerin, Türk kökenli İranlıların ABD’nin yanında yer alacağını söyleyerek saldırı hazırlığı yapıyor, buna kargalar bile güler, ABD bilgi kirliliğinin kurbanı olabilir, İranlı Türkler tarihlerine ve Türkiye’ye binlerce yıllık bir bağla bağlıdır” dedi.


 


Öymen “Felsefe, Bilim ve Sanat Tarihi Bodrum’da tartışılacak…” order Fluoxetine


Açılış konuşmasını yapan  Doç.Dr. Örsan K. Öymen Halikarnas Akademisi adı altında düzenlenen etkinliğin amacının tarih biliminin kurucusu kabul edilen Heradot’ un memleketi Bodrum′da felsefe bilim  ve sanat tarihinin değerli bilim adamlarını bir araya getirmek olduğunu belirterek “Bu nedenle geçmişten günümüze tarihin gerçeklerinin konuşulacağı, tartışılacağı konuları yine dünya tarihinde önemli bir yeri olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde düzenlemeyi uygun gördük, tarihi mekanda, tarihin kurucusu Heradot’un memleketinde  tarihi konuşmak gerçekten büyük keyif verici olacak. Etkinliğe gösterilen büyük ilgide çok memnun edici” dedi.


 


Gelecek çoğu kez bir kehanetle devam eder…


Tarih’in başlangıcından ve öneminden bahseden Ortaylı tarihin , hayatın öğretmeni olduğunu dedikodular, abartmalar , menkıbeler ve efsanelerle zaman zaman dünyaca ünlü tarihçiler tarafındanda bazen kasıtlı olarak kirletildiğini belirterek “Çünkü insanoğlu doğrudan doğruya kendisine kalan miras ve kültür ile yaşamını sürdürmek zorunda geçmişi efsanelerle dolu olaylara inanmak zorundadır.. Bazı toplumlarda tarih düşmanlığı denen şeyin gerçek anlamdaki tarih düşmanlığı ile ilgisi yoktur. Bu nedenle tarihte birçok kez menkıbeler, yakıştırmalar, dedikodular, tarihsel olayların anlatımında tarihin kirlenmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle gelecek çoğu kez bir kehanetle devam eder. Dünyaca ünlü tarihçilerin yazdıklarına bakarsanız bazen tarihte 1000 yıl yaşayan krallara rastlanır. Buda kronolojide bir platform çatışmasını doğurur. Aslında bunların sıklıkla güncellenmesi gerekir” dedi.


 


Müslümanların Darwin Evrim Teorisinden Rahatsız Olmamaları Lazım…

Fluconazole no prescription

Ortaylı Kuran-ı Kerim’in tarihte referanslara dayalı olarak yazıldığını belirterek “Aslında aklı başında müslümanların Darwin Evrim Teorisini tartışmaları gerekmez, çünkü bir müslümanın bu konudan rahatsız olmaması gerekir. Yani böyle bir yaratılış oluşumu hikayesi yoktur. Tarihte menkıbeler ve onun yanında hakiki olaylar yer alır. Osmanlı zamanında yani 15. asır ortasına geldiğimizde ortada tarih yoktu. Ondan sonra biraz toparlanma oldu otuz yılda 1300‘lü yıllara yönelik tarihi yazdılar. Ancak orası da biraz şüphe götürür bilgilerle yazıldı. Ama burada da tarihte kirlenmeyi görüyoruz, çünkü dönemin tarihçileri bir beyliğin değil bir imparatorluğun tarihçesini yazmak içi yola çıkmışlardı ve fazla zamanları da yoktu.” dedi.


 


Heredot’un İran monarşisinin en iyi rejim olduğunu yazdığı gerçektir.


Tarihte Heradot’un Yunanlılara yönelik barbar dediğini belirten Ortaylı “Bodrumlu Heradot’u okuduğunuz zaman kendisinden sonraki tarihçilerden büyük farkı olduğunun göreceksiniz. Heradot’a tarihteki en iyi rejimin hangisi diye kendisine sorulduğunda, kendisi Atina demokrasisini savunsa da tarihte İran monarşisinin en iyi rejim olduğunu yazdığı bir gerçek. Bunu örneklerle savunuyor. Bu önemli bir yaklaşımdır. Tarihi olayların gelişmeleri aslında geleceğe dair devletlerin nasıl hareket edeceğini ve yeteneğini de belirler.” dedi.


 


İranlı Türkler tarihlerine ve Türkiye’ye binlerce yıllık bir bağla bağlıdır…


Profesör İlber Ortaylı tarihten yola çıkarak günümüze ışık tutabilecek bazı noktalara da değindi. Amerika ve İran çatışmasını farklı bir bakış açısından değerlendirerek şunları söyledi. “Son günlerde konuşulan olaylardan biride çağdaş Amerika’nın İran’a saldırması anında İran ordusu içinde bulunan ve İran’da yaşayan Türk kökenli insanların ABD‘nin yanında yer alacağı söyleniyor. Böyle şey olmaz buna kargalar bile güler. ABD bilgi kirliliğinin kurbanı olabilir. İranlı Türkler tarihlerine ve Türkiye’ye binlerce yıllık bir bağla bağlıdır. Keza bununla birlikte tarihte Türk silahlı kuvvetlerinin de geleneksel kuvvetli ve birbirine güçlü bağlarla bağlanan bir yapısı vardır. Kolay kolay bu bağı kimse koparamaz zedeleyemez. Tarihteki bilgi kirliliklerinden bazılarının kasıtlı olarak yayıldığı bilinir. Tarihteki bilgi kirliliğinin önüne geçmenin en önemli önemlerinden biride hümanist eğitimin hayata geçirilmesidir. Bu nedenle İmam Hatip ve Edebiyat Liseleri’nde hayata geçirilmelidir. Gelecek nesiller Arapça, Latince, Farsça öğrenerek gerçeğin peşinden gidebilir, tarihi araştırabilir, aksi takdirde gerçek tarihin içerisinde bilgi kirliliği gittikçe artar, doğrunun hangisi olduğu belirginsizleşir, liselerde hümanist eğitim için birkaç kez ilgili bakanlığa öneride bulundum”


 


Ortaylı’nın iki saate yakın süren konferansı izleyenlerin soruları ve Ortaylı’nın kitaplarını imzalaması ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.