Bodrum Gündem

Din Hanesi Boş Nufus Kağıtları, Hemen Veriliyor…

Alevilerden zorunlu din derslerine tepki. Bir grup nüfus cüzdanlarından din hanesini sildirmek için başvuruda bulundu…Müdür Kıran ise Her vatandaşımız kanunen din hanesindeki yere istediği dini yazdırmakta da boş bıraktırmakta da serbest.

Din Hanesi Boş Nufus Kağıtları, Hemen Veriliyor…
13.11.2010
0
A+
A-

Buy Topamax on line Yurttaş İnisiyatifi üyeleri ile bir grup Alevi, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve nüfus cüzdanlarındaki din hanesinden İslam ibaresinin silinmesi için eylem yaptı. Grup, azınlık statüsüne geçip anayasada tanınan haklardan yararlanma, din derslerinden muaf tutulma ve nüfus cüzdanındaki İslam ibaresini sildirtme isteklerini içeren dilekçeleri İlçe Nüfus Müdürlüğü′ne verdi.
Belediye Meydanı′nda toplanan Bodrum Yurttaş İnisiyatifi üyeleri ile bir grup Alevi, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve nüfus cüzdanlarının din hanesinden İslam ibaresinin silinmesi isteklerini dile getirdi. ′Zorunlu Din Dersine Hayır′ yazılı pankart taşıyan 30 kişilik grup adına bir açıklama yapan Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan, bu eylemin dalga dalga tüm Türkiye′ye yayılacağını söyledi. Karahan, şöyle konuştu:”Otuz yıldır ülkemizin başına bela olan bu zorunlu din dersi uygulaması en az Alevi kardeşlerimiz kadar biz aydın ve demokratların da sorunu. Biz aydın ve demokratların da kanayan yarası. Alevi kardeşlerimiz, İstanbul, Ankara, İzmir′de açlık grevlerindeyken biz de onlara destek amacıyla zorunlu din derslerine karşı kesin ve kalıcı çözüm olarak din derslerinden muaf sayılan azınlıklar kapsamına girmek için ′din değiştirme′ tepkimizi Bodrum′da başlatmış oluyoruz. Bizler dün Vietnamlı′ydık, Filistinli′ydik, Hrant Dink′tik. Bugün de göğsümüzü gere gere Aleviler′in yanında ve Alevi′yiz. Bizler, dün kendi gücümüzle, kendi kabuğumuzda, kendi mücadelemizi verdik. Artık deneyimlerimiz bize gösterdi ki bundan sonra ülkemizde yaşayan Kürt′ün, Türk′ün, Alevi′nin, Sünni′nin sorunu neyse bizim sorunumuz da o olacak. Bizler bugün daha iyi öğrendik ki tek başımıza kurtuluşumuz yok. Ya hep beraber asimilasyon zincirlerinden yok olup gideceğiz ya da hep beraber mücadelemizi verip Ankara Kalesi′ne eşitlik kardeşlik ve demokrasi bayrağını dikeceğiz.”
Bodrumlu Aleviler adına konuşan Hıdır Çam ise bugünkü tüm olumsuzlukların ve gericilik tohumlarının 12 Eylül darbesiyle serpildiğini savundu. Aradan otuz yıl ve onlarca hükümet geçmesine karşın tüm hukuksuz ve adaletsiz uygulamaların devam ettiğini öne süren Çam, şunları söyledi: “Daha da acısı son dönemlerde basına yansıyan haberlere göre bu zorlama ilkokul birinci sınıflara kadar indirilmeye çalışılmaktadır. Otuz yılda değişen tek şey, bizlerle alay edilircesine hükümetin taslak diye sunduğu ikinci bir din dersi önerisi ve tek mezhebe yönelik ibadet içeren ders konuları. Okullardaki bu zorunluluk yetmemiş gibi bizlerle alay edercesine bir de hanelerimize kadar girecek şekilde aile imamı yasası. İslamiyete göre kadından imam olmamasına karşın, yüz binlerce kız öğrencinin devlet tarafından okutulduğu binlerce imam hatip okulları. İnsan laik olmaz, devlet laik olur diyenlerin devlet olanaklarını din uğruna nasıl kullandıkları gün gibi ortada. Otuz yıldır denemediğimiz yöntem kalmadı. Karanlık beyinlere, kör gözlere, sağır kulaklara güvenimiz de kalmadı. Günahı, vebali varsa ′dinde zorlama olmaz′ diyerek bizleri zorla din derslerine sokanların boynuna olmak üzere, hiçbir örgüte, derneğe ya da partiye üye olamayan biz Bodrum′da yaşayan Aleviler olarak, anayasaya göre azınlıklara zorunlu olmayan din dersi uygulamasından yararlanmak istiyoruz. Nüfus cüzdanımızdaki din hanesini boş bırakarak azınlıklar statüsüne geçiyoruz. 15 Şubat tarihine kadar din hanesi boş kalacak ondan sonra isteyen arkadaşlar istediklerini yazdıracak.”
Çocuklarının zorunlu din dersi almasını istemediğini belirten 40 yaşındaki Perihan Çamlı ise “Bu nedenle çocuklarımın ve kendimin nüfus cüzdanlarından İslam ibaresini sildirip boş bıraktıracağım” dedi.
Açıklamanın ardından eylemci grup, “Otuz yıldır uygulamada olan okullardaki zorunlu din derslerine tepki göstermek ve bu uygulamadan şikayetçi olanlara destek vermek amacıyla; azınlık statüsüne geçmek ve din derslerinin zorunlu olmadığı azınlıkların haklarından yararlanmak için; nüfus cüzdanımın yenilenmesini ′din′ hanesinin boş bırakılmasını istiyorum” yazılı dilekçeyi imzaladı.
Grup, Cevat Şakir Caddesi′nden yürüyerek ellerindeki pankartla Bodrum Kaymakamlığı binasındaki İlçe Nüfus Müdürlüğü′ne gitti. Protestocular imzalarının bulunduğu dilekçeyi İlçe Nüfus Müdürü Gazi Kıran′a verip nüfus cüzdanlarının din hanesi bölümündeki İslam ibaresinin silinmesini istedi.
Müdür Kıran ise “Her vatandaşımız kanunen din hanesindeki yere istediği dini yazdırmakta da boş bıraktırmakta da serbest. Dilekçeleri alıp hemen değerlendirip yeni nüfus cüzdanlarını veriyoruz” dedi.
Türkiye′de ilk kez Bodrum′da gerçekleştirilen kitlesel eylemle birlikte bir günde 103 kişinin nüfus cüzdanlarındaki İslam ibaresini sildirdiği öğrenildi. Professional Viagra without prescription

cheap Valtrex
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.