Bodrum Gündem

MEZARDAN ÇIKAN HOCA: İLBER ORTAYLI…

15.11.2010
0
A+
A-

Yıl: 1947, 21 Mayıs

Yıl: 1947, 21 Mayıs
Yer: Bregenz, Avusturya, Kırım Tatarları Sürgün Kampı


Her şeyden habersiz bir bebek gözlerini dünyaya açar. Ağlıyordur. Annesi de ağlıyordur, babası da, akrabaları da, komşuları da… Topraklarından koparılmış, yüzyıllardır yaşadıkları “vatan”larından zorla çıkarılmış herkes ağlıyordur. Gözyaşları birbirine karışır, minik bebek şaşırır, ağlayanlara bakar ve susar…


1917′de Rusya′da Bolşevik ihtilali olmuş, çarlık devrilmiş ve komunist düzen ülkeye hakim olmuştur. Rejim, kendisine karşı çıkabilecek her türlü gruba karşı bir sindirme hareketi başlatmıştır. Bundan Kırım Türkleri de nasibini almış ve Lenin′in politikaları sonucunda ortaya çıkan açlıkla mücadele etmişlerdir. Rusya genelinde 6 milyon kişi kıtlık sonucunda ölmüştür. Haziran 1941′de Rusya′ya saldıran Almanya, Kırım Türkleri için bir kurtuluş umudu olarak görülmüş, Alman kaynaklarına göre 9.255 kişi (Rus kaynaklarına göre 20.000 kişi) gönüllü olarak Rusya′ya karşı savaşmıştır. Ancak 1944 yılında Almanlar Rusya′dan geri çekilmeye başladıklarında Kırım Tatarları için de tehlike çanları çalmıştır. Savaş sırasında Kırım Tatarları′nın yaptıklarını affetmeyen Stalin, tüm bir halkı “vatan haini” ilan eder ve tam bir soykırım başlar. Şehirlerde ağaçlar darağacı olarak kullanılmaktadır artık. Bir gecede 8.730 köy, 2.500 camii ve 680 okul yok edilmiş, Kırım Tatarları′nın 46%′sı öldürülmüştür. 18 Mayıs 1944 gecesi ise apar topar vagonlara doldurulmuşlar ve sürgüne gönderilmişlerdir.

Zithromax to sale

İşte, geçtiğimiz Cuma günü (5 Kasım 2010) Bodrum′da bir sempozyumun açılışını yapan İlber Ortaylı, Avusturya′nın şirin şehri Bregenz′deki sürgün kampında böyle bir ortamda hayata “merhaba” demiştir. 2 yaşında ailesi ile birlikte Türkiye′ye göç etmiş ve ailecek yeni vatanları olarak Türkiye′yi seçmişlerdir.


1969 yılında Ankara Üniversitesi SBF Tarih Bölümü′nü bitiren Ortaylı, daha sonra Viyana Üniversitesi′nde Slavistik ve Orientalistik Bölümü′nü tamamlamış ve yüksek lisansını Chicago Üniversitesi′nde Prof.Dr.Halil İnalcık yönetiminde vermiştir. “Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler” tezi ile doktor, “Osmanlı İmparatorluğu′nda Alman Nüfûzu” adlı çalışması ile de doçent olmuştur. Kendini bilime adayan Ortaylı, 1982′de YÖK′ü protesto ederek istifa eder ve 1989 yılına kadar Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazbrg, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde dersler verir. 1989′da ise yurda döner ve profesör olur. 2005 yılında ise, bir tarihçi için dünyanın en prestijli makamlarından birine, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü′ne getirilir.


Generic Topamax order misoprostol

İlber Ortaylı, yersiz, yurtsuz, vatansız, bir sürgün kampında bile doğmuş olsanız azmetmenin, çalışmanın ve başarmanın canlı bir ispatıdır. Aynı zamanda, hangi ülkede, hangi üniversitede olursanız olun, bilim yaptığınız, özgürce fikir ürettiğiniz ve yaydığınız sürece bir dünya vatandaşı olmanın örneğidir.


Sevgili Hocam, saygı ile önünüzde eğiliyorum.


[email protected]

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.