Bodrum Gündem

Amiral Turgutreis Bodruma Geri Gelsin..

Mezarı ve türbesi Libyanın Trablusgarp kentinde bulunan dünyaca ünlü Türk denizcisi Amiral Turgutreisin doğduğu ve büyüdüğü topraklara geri dönülmesi için kampanya başlatıldı.

Amiral Turgutreis Bodruma Geri Gelsin..
19.11.2010
0
A+
A-

Bodrum Gündem Haber order Tadalafil


Turgutreisi’in Torunu Onur Tanış’ın başlattığı kampanyaya Bodrumlularda büyük destek verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte ocak ayında Amiral Turgutreis’in Mezarı’nı Trablusugarp’ta ziyaret edecek olan Tanış “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği proje ile doğduğu topraklardan 445 yıl uzakta olan dedemi tekrar yaşadığı yere getirmek için Bodrumlularla birlikte seferber olduk. Turgutreis’in naaşının geri getirilmesi için düzenlediğimiz kampanyada 20 bin imzaya ulaşırken, belgesel çekimine başladık, Turgutresi beldesinde naaşının konulacağı , anıt ve müzesinin yapılacağı kamulaştırma çalışmalarına başladık. ÜÇ ay sonra Libya’ya yapacağımız ziyarette Turgutreis’in Kaddafi’den resmi olarak isteyeceğiz” dedi.


Torunu Amiral’in Peşinde…


Turgutreis’te yaşayan dış ilişkiler uzmanı ve tiyatro sanatçısı Onur Tanış (32) mezarı halen Trablusgarp’ta bulunan ve anne tarafından dedesi olan  ünlü Türk denizcisi Amiral Turgut Reis’in naaşının doğduğu Turgutreis ‘in Karabağlar mevkiine  getirmek için imza kampanyası ve belgesel çekimlerini  başlattı. Beş yıl önce gittiği Libya’da order misoprostol   Turgut Reis’in mezarı ve türbesinin harabe şeklinde olduğunu gördükten sonra  Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temasa geçerek geçtiğimiz temmuz ayında Libya Hükümeti ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile restore ettiren ve ziyarete hazır hale getirilmesini sağlayan Tanış bu kezde Amiral Turgutreis’in doğduğu topraklara geri dönmesi için seferberlik başlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte amiralin doğum yeri olan Karabağlar mevkiindeki Turgut Tepesinde naaşın konulacağı mezar, türbe ve müze için 12 dönümlük arazinin kamulaştırma çalışmalarına başlandığını belirten Tanış , kullandığı 48 VM795 plakalı minibüsün üzerinede Amiral Turgutreis’in fotoğraflarını ve dünyaca ünlü haritasını çizdirerek “Sen Gazisin Trablusta Yatarsın, Bekliyorsun Oradan Seni Bir Türk Kurtarsın” yazarak, yayına açtığı www.turgutreisiistiyoruz.com sitesinde kampanyaya destek sağlayarak ve amiralin yaşadığı Turgutreis beldesinde Turgutreis’in Son Seyrüsefer Belgeseli’nin çekimlerini başlattı.


Bodrum Amiral Turgutreis Belgesine İlgi Gösterdi…


Turgutreis’in akrabalarının ve üç belediye başkanı Mehmet Dinçberk, Ali Server Yazgan ve Hasan Savar’ın röpartajlarda yer verdiği belgesel çekimlerine bu sabah Hayırlı Sabancı Parkı’ndaki Amiral Turgutreis ve Levendleri anıtının önünden başlandı. Çağdaş Holding A.Ş.’nin sponsor olarak destek verdiği ve İnter Media Works Limited şirketi yayın yönetmenleri Tunç Küçükaslan ve Cenk Demir’in öncülüğünde çekimlerine başlanan belgeselin 45 dakikalık iki bölüm halinde çekileceği ve yaklaşık iki ay süreceği belirtildi. Belgesel başta TRT olmak üzere haber kanallarında yayınlanacak.


Turgutreis halkınında büyük ilgi  ve destek verdiği çekimlere katılan 32 yıllık kaptan evli ve iki çocuk babası 47 yaşındaki kaptan  Orhan Avcı “Topraklarımızda büyüyen ve bir zamanlar dünyayı titreten atamız Turgutreis’in topraklarına geri döneceğini öğrenince büyük heyecan duydum.Hazırlanan projeden gurur duydum.Bizler Turgut Reis’in izinden giden denizcileriz ancak yeni nesil denizciler bu tür değerlerimizi sadece kitaplarda okuyup geçiyorlar, onların yaptıklarını, yaşam tarzlarını ve usta denizciliklerini bilmiyorlar. Turgut Reis’in topraklarına geri dönmesi için bu kampanyada ne yapmam gerekiyorsa hazırım. Ünlü amiral Turgut tepesinden Ege’de geçen denizcileri, onlarda Turgut Reis’i selamlayacaklar” dedi.


Amiralimizi Kaddafi’den İsteyeceğiz…


Ocak ayı sonlarında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ında  bulunduğu bir heyet ile Trablusgarp’ta restore edilen Amiral Turgutreis Mezarı ve Türbesi’nin açılışlarına katılacaklarını belirten Tanış Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği proje ile doğduğu topraklardan 445 yıl uzakta olan dedemi tekrar yaşadığı yere getirmek için Bodrumlularla birlikte seferber olduk. Turgutreis’in naaşının geri getirilmesi için düzenlediğimiz kampanyada 20 bin imzaya ulaşırken, belgesel çekimine başladık, Turgutreis  beldesinde naaşının konulacağı , anıt ve müzesinin yapılacağı arazinin kamulaştırma çalışmalarına başladık. ÜÇ ay sonra Libya’ya yapacağımız ziyarette Turgutreis’in naaşını  Kaddafi’den resmi olarak isteyeceğiz. Bugüne kadar Libya hükümeti ve ilgili kültür bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerden olumlu sonuç aldık. Kampanyanın başarılı olması için yurt içinde ve yurt dışında geniş tabanlı tanıtım çalışmalarına başladık. Kampanyaya Türki Cumhuriyetler ile Avrupa’daki iş adamlarımızdan ve Libya’ da yatırımları devam eden Türk şirketlerinden büyük destek var” dedi.


 


  Arthritis


 


Amiral Turgutreis kimdir? (1485-  1565)


Turgut Reis, Anadolu′da Menteşe yöresinde fakir bir ailenin oğlu idi. Genç yaşta levend olarak korsanlığa başladı. Kısa süre sonra reis oldu ve Barbaros′un hizmetine girdi. Preveze deniz savaşına katıldı ve yedek donanmayı kumanda etti. Dalmaçya kıyılarında Venediklilerin eline geçmiş olan Castelnuavo kalesini geri aldı.
1540′da Korsika′da bulunduğu sırada Cenovalılara esir oldu ve 3 yıl bir gemide forsa olarak kaldı. 1543′de Cenova′yı kuşatan Barbaros tarafından kurtarıldı. Napoli körfezindeki İspanyol gemilerini batırdı. Cerbe adasını kendisine üs yaptı. İspanyollar daha sonra Cerbe adasını kuşattılarsa da Turgut Reis′i ele geçiremediler. Turgut Reis, bundan sonra Fas limanlarına üslendi. 1551′de İstanbul′a çağrıldı ve kendisine Karlı ili sancakbeyliği verildi. Trablusgarb′ın fethi ile görevlendirilen Turgut Reis, şehri aldı.. 556’ da  Trablusgarb Beylerbeyi olarak tayin edilir ve  şehadetine kadar bu vazifede kalır.


Turgut Reis 80 yaşında olmasına rağmen savaşlarda en ön saflarda hücum etmekte, getirdiği tekbirlerle, naralarla askerlere şevk vermektedir. 17 Haziran 1565 günü Malta yakınlarında yine şiddetli bir muharebede en ön saflarda vuruşurken başına isabet eden bir şarapnel parçasıyla yaralanır ve bir süre sonra ölür. Sadece  bizim tarihimizin değil, bütün dünya tarihinin şahit olduğu eşsiz amirallerden olan Turgut Reis, Trablusgarb‘a götürülerek oraya defnedilir. Şimdi aynı yerde türbesinde yatmaktadır. Malta‘da Turgut Reis‘in şehit düştüğü yere hâlâ Pointe Dragut, yani Turgut Burnu denilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.