Bodrum Gündem

DOĞAYA DARBE TASARISIna BODRUMdan HAYIR EYLEMİ…

Bitez beldesinde çevreciler tarafından düzenlenen pankartlı ve alkışlı eylemde TBMMnin gündemine taslak halinde sunulan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanununun geri çekilmesi istendi.

DOĞAYA DARBE TASARISIna BODRUMdan HAYIR EYLEMİ…
25.11.2010
0
A+
A-

Bodrum’lulardan  “Doğa Koruma Yasası” na Karşı Doğal Eylem buy Fluconazole


DOĞAYA DARBE TASARISI


Bitez beldesinde çevreciler tarafından düzenlenen pankartlı ve alkışlı eylemde TBMM’nin gündemine taslak halinde  sunulan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu’nun geri çekilmesi istendi.


 


 


Bodrum Gündem Haber


Mavi Yol Platformu, Tabiat Kanunu İzleme Girişimi adına açıklama yapan Filiz Dizdar, doğal yaşama sahip çıkılması için doğal değerlerin varlığını tehdit eden bu yasa taslağının geri çekilmesini istediklerini belirterek “Gerek hazırlık gerekse yasalaşma sürecinde üniversiteler, ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte, uluslararası kriterlere uygun yeni bir yasa hazırlığının başlatılmasını, hazırlık sürecinde tüm canlıların yaşam hakkının ve uluslararası taahhütlerin dikkate alınmasını, bilim adamlarından ve koruma konusunda tecrübeli uzmanlardan oluşan tarafsız özerk ve yetkili sadece Başbakan’a bağlı Doğa Koruma Kurulları oluşturulmasını, sözde değil özde doğa koruma anlayışının hakim kılınmasını istiyoruz” dedi.


Bitez beldesindeki 1.derece doğal sit alanı olan, Akvaryum koyunda düzenlenen alkışlı, şarkılı, türkülü ve pankartlı eylem ile TBMM’ne tasarı halinde sunulan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu’nun bir an önce geri çekilmesi istendi.


Tasını Tarağını “Tasarını” Topla da Git…


Mavi Yol Platformu tarafından düzenlenen ve yaklaşık 30 sivil toplum örgütü temsilcisinin destek verdiği eylemde 2 km. lik doğa yürüyüşünde, ellerinde HES’ler Doğanın Katilidir, HES’ler Hesstir, %95 yetmedi Gözünü %5  Toprak Doyursun, Doğal Denge Korunacak  Mavi Yol Yaşayacak, Tasını Tarağını Tasarını Toplada Git, Dünya İnsanlara Ait Değil İnsanlar Dünyaya Aittir, Koruma- Gelişme- Yalan Kıyılarda Başladı Talan, Ormanlarımızı Odun Olarak Gören Zihniyeti İstemiyoruz, Bakan İstifa, Koruma Gelişme Yalan Kıyılarda Başladı Talan,Yaşam Alanlarımız Vatanımızdır Vatanımızı Savunacağız, Tasarı Meclisten Geri Çekilsin, Doğaya Evet ranta Hayır, Ulum Değil Rant Yasası, SİT’ler Sittir Sit Kalacaktır” yazılı pankartlar Atatürk’ün “Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmalıdır” sözü dikkat çekti.


Çevreciler “Ayva Çiçek Açtı Yazmı Gelecek” isimli şarkının müziğine uyumlu yaptıkları çevre ve doğanın korunmasına yönelik sözlerin yer aldığı şarkıyı söyledi. Şarkılı türkülü eyleme aralarında denizcilerin ve kaptanlarında bulunduğu yaklaşık 120 çevreci katıldı.


Doğa için, Doğada Basın Açıklaması


Sloganlar eşliğinde yarım saat süren yürüyüşün ardından Yalı koyunda basın açıklaması yapıldı. Mavi Yol Platformu ve “Tabiat Kanunu İzleme Girişimi”  adına açıklama yapan Filiz Dizdar doğal yaşama sahip çıkılması için doğal değerlerin varlığını tehdit eden bu yasa taslağının geri çekilmesini istediklerini belirterek cheap Propranolol “Gerek hazırlık gerekse yasalaşma sürecinde üniversiteler, ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte, uluslararası kriterlere uygun yeni bir yasa hazırlığının başlatılmasını, hazırlık sürecinde tüm canlıların yaşam hakkının ve uluslararası taahhütlerin dikkate alınmasını, bilim adamlarından ve koruma konusunda tecrübeli uzmanlardan oluşan tarafsız özerk ve yetkili sadece Başbakan’a bağlı Doğa Koruma Kurulları oluşturulmasını, sözde değil özde doğa koruma anlayışının hakim kılınmasını istiyoruz” dedi.


Mavi Yolculu Ciddi Tehlike Altındadır…


Dizdar basın açıklamasında, Türkiye’de doğal yaşamın yeni bir kanun taslağı ile tehdit edildiğini ve taslağın bu haliyle yasalaşması halinde çok zor korunan doğa, koylar, kıyılar, ormanlar, sulak alanlar, endemik türler ve tarihten miras kalanlar için geri dönüşü olmayacak tahribatların önü açılmış olacağını belirterek “Bu tehdit bölgemizde bu doğal alanlara yapılan Mavi Yolculuğun bitmesine neden olacaktır. Taslak Kanun ile Doğal Sit kararları, Milli Parklar, Tabiat parkları, Doğal alanların korunması ve bu alanların kullanıma açılması gibi tüm tabiatı koruma kararları Çevre ve Orman Bakanlığının yetkisine verilmektedir. Tabiat konusundaki kararlar Özerk olan Kültür ve Tabiat Koruma Kurullarından alınmakta bakanlığa bağlı bürokrat ağırlıklı kurullara devredilmektedir. Yasa tasarısı yürürlüğe girdiği andan itibaren o tarihe kadar ilan edilmiş tüm koruma alanları, 1.derece SİT ilan edilen vadilerin statüleri hakkındaki kararlar yeniden düzenlenecektir. Avrupa Birliği 2010 ilerleme raporunun çevre bölümünde; “Doğa koruma konusunda herhangibir ilerleme kaydedilmedi. Doğa Koruma ve Biyolojik  Çeşitlilik ile ilgili Meclise sunulan taslak yasa; özellikle Türkiye’nin Natura 2000 ağına katılabilecek birçok alanın mevcut koruma statüsünü ortadan kaldırması bakımından endişe yaratıyor” demiştir. Koruma altına alınmış doğal alanların yüzölçümüne oranı Dünya da  % 13, İngiltere’de % 21, Almanya’da % 25, Danimarka’da % 35 iken, Türkiye’de Clonidine Online   % 4 gibi yok denecek kadar az olmasına rağmen, korunanları tehdit gibi görüp, yok olmasına neden olacak bir anlayışla, hazırlanmış bu yasa taslağı, bu haliyle doğa için en büyük tehdittir. Doğa Koruma Kurul Komisyonlarında, koruma altına alınacak farklı doğal değerleri tanımlayabilecek bilgi ve tecrübeye sahip, konusunda uzman bilim adamları bulunmalıdır. Siyasi veya idari kararlardan etkilenmeyecek bir doğa koruma yasası çıkarılabilmesi için, sürecin hayata geçirilmesinde, ülkesini seven her vatandaşı, bu ülkeden ekmek kazanan kuruluşları, yetkilileri ve milletvekillerini aktif sorumluluk almaya davet ediyoruz” dedi.


Tasarının Tehlikesi “AVRUPA PARLAMENTOSU”nda Anlatılacak…


Doğanın korunması ve tasarının yasallaşmaması için 1 Aralık’ta Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nu Türkiye Yeşilleri Başkanı Yüksel Selek ve 25 kişilik çevreci gurup ile ziyaret ederek üç gün temaslarda bulunacaklarını ve yasalaştırılmak istenen tasarının tehlikelerini anlatacaklarını belirten Türkiye Yeşilleri Üyesi Cüneyt Karaloğlu “Türkiye bir çok konuda AB ‘ne girmek için söz veriyor, AB’ne uyum yasaları konusunda atılan imzalara uyulmasını istiyoruz, Türkiye’de doğaya, ormanlara ve sit alanlarına yönelik saldırının şiddeti rant uğruna giderek artarken, yapılan yasal düzenlemelerde korumaya değil yağmalamaya yönelik yapılıyor.Buna dur denilmesini isteyeceğiz, tepkimize uluslar arası destek bulacağımıza inanıyoruz, çünkü bu doğa herkesin ve gelecek nesillerin” dedi


Yaklaşık iki saat süren eylem, yine doğa ve tabiata uygun sözlerle derlenmiş şarkılar ve alkışlarla sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.