Bodrum Gündem

YA DEVLET MERKEZLİ, YA DA BİREY MERKEZLİ, YAPILANMA VE YAŞAM…

30.11.2010
0
A+
A-

VEYA ÇATIŞMALARIMIZIN VE SORUNLARIMIZIN ESAS NEDENİ NEDİR ?

İkinci dünya savaşı sonrası kaybedenlerle beraber bizde kaybettik,sonra da kazananlarla o bildiğiniz meşhur sevr anlaşmasını imzaladık ve ülkemiz paylaşıldı. Buy Fluoxetine
Sonrada 1919 yılından itibaren de Mustafa Kemalin Samsuna çıkmasıyla başlayan süreçte Erzurum Sivas kongreleri yapıldı. Sevr anlaşmasında doğu anadoludaki Kürt bölgelerinin büyük kısmı Ermenilere ve Fransızlara  bırakılınca da, Kürtlerde  kendi bölgelerini kurtarabilmek için bu kongrelere katıldı. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türkler, Çerkez Ethem önderliğindeki Çerkezler, Anadolu halkı ve Kürtler hep beraber  yeni bir devlet kurmak için  ulusal kurtuluş mücadelesini başlattılar.Bu süreçlerde dindarlarında desteği sağlanarak bütüncül bir kuvvet yaratıldı.Ve Sovyetler Birliğinden de ve bazı güç merkezlerinden de silah desteği alınarak  savaş kazanıldı. buy Albendazole online
Savaşın bağlaşıklarının bir araya gelmesiylede 1920. yılında meclis açıldı ve mutabakat hükümeti kuruldu.


Osmanlı Devleti′nde Meşihat Makamlığı′nca Şeyhülislam eliyle yürütülen halifelik yani din işleride, 1920 yılında Ankara′da kurulan Meclis Hükümetinde Meşihat, “Şer′iye ve Evkaf Vekâleti” adıyla “Bakanlık” olarak yer aldı,3 Mart 1924 ′e kadar da bu statü aynen devam etti. 3 Mart 1924 tarihinde de Şer′iye ve Evkaf Vekâleti kaldırılarak yerine, 429 sayılı Kanunla, Başvekâlet bütçesine dahil ve Başvekâlete bağlı Diyanet İşleri Reisliği, bugünkü adıyla Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu.


1921 dede ulusal kurtuluş savaşı iradesine dayanan bir anayasa ve sonrada 1924 yılında  yeni bir anayasa ve bu anayasa ile bereberde yeni bir süreç başlıyor.Ve devletin dini İslam olarak belirleniyor vede 1928 yılına kadarda bu böyle devam ediyor.1928 yılındada kaldırılıyor. 1927′de Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik olarak tanımlanan dört ilkeye, 10-18 Mayıs 1931 tarihindeki CHP nin üçüncü parti kurultayında Devletçilik ve Devrimcilik ilkeleri eklenerek “altı ok” kavramı benimseniyor.Şubat 1937′de yapılan bir anayasa değişikliğiyle altı ok ilkesi TC Anayasasına da ekleniyor.
Bu dönemde,ulusal kurtuluş savaşının beraber kazanıldığı Kürtlerde kimlikleriyle  bu süreçlerden dıştalanmış asimilasyona uğratılmış ve bu politikaların etkili olmadığı koşullardada şiddetle sindirilmeğe çalışılmışlardır. Ve Diyanet başkanlığı kanalıylada din Devlet tarafından kontrol edilir hale gelmiştir.


(Devamı gelecek yazımda)
order Levitra [email protected]

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.