Bodrum Gündem

Bodrumluyuz, Mandalina Dostuyuz…

Bitezde 17-19 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 5.Bitez Mandalina Kültür ve Sanat Festivalide Bodrumluyuz, Mandalina Dostuyuz konulu bir panel gerçekleştirildi.

Bodrumluyuz, Mandalina Dostuyuz…
20.12.2010
0
A+
A-


 

 

 

 

Bodrumluyuz, Mandalina Dostuyuz

 


 


Bitez‘de 17-19 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 5.Bitez Mandalina Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Ortakent′te “Bodrumluyuz, Mandalina Dostuyuz” konulu bir panel gerçekleştirildi.


Order Retin-A online  


Bodrum Gündem Haber


Bodrum mandalinasının geçen yıllardaki önemi, mandalina bahçelerinin bugünkü durumu, ticaret sektöründeki gelişim süreci, ağaçlarda ve meyvelerinde meydana gelen hastalıklarla mücadele ile ilgili yapılacaklar katılımcı konuşmacılar tarafından masaya yatırıldı.


Bitez Belediyesi tarafından, Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği, Bodrum Ticaret Odası (BODTO), Bitez Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği (BİTAV) ve Bitez Turistik İşletmeciler Derneği’nin (BİDER) destekleriyle düzenlenen “Bodrumluyuz, Mandalina Dostuyuz” paneli yapıldı. Panele BODTO’nun ve Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği’nin Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ana Bilim Dalı başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Satar ve TEMA Vakfı Bodrum Gönüllüsü Haluk Ortaç katıldı.


Panel yöneticiliğini Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği üyesi Erman Aras’ın yaptığı ve Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği Narenciye Boylama ve Paketleme Tesisi’nde gerçekleşti. Panele Bodrum Mandalina üreticileri de ilgi gösterdi. Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir, Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz, paneli ilgiyle izledi.


Panelin ardından bu yıl yapımı tamamlanan tesis hizmete açıldı. isotretinoin without prescription


 


Turizm’den Para Kazanınca, Bizi Bu günlere Getiren Mandalinayı Unuttuk…


Mandalina bahçesi sahiplerinin bahçelerine sahip çıkmaları için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, “ Mandalina Bodrum’da yaklaşık 100 yıl önce üretilmeye başlanmasına 60 yıldır geçinmek ve para kazanmak amacı ile kullanılıyor. Bodrum mandalinasının parlak döneminde üreticilikten kazanç sağlayan Bodrumlular, incir ağaçlarını bile sökerek yerine mandalina ağacı dikti. 50 yıl önce Bodrumlular turizm ile tanıştı ve iki sektörü ilk yıllarda birlikte yürütebiliyordu. Daha sonra turizm gelişti ve narenciye üretimi geri kaldı. Bizler mandalina üreticiliğinden para kazanırken, evimizi kurarken, turizmden para kazanmaya başlayınca narenciyeyi unuttuk. Bahçelerimizi yapılaşmaya kurban verdik ve turizmin peşine takıldık. O yıllarda devletin yetkili birimlerinden kimse bize yol göstermedi, turizmin ve mandalina üreticiliğinin bir arada yürütülebileceği konusunda uyarmadı. Bugünkü anlayışımız o yıllarda olsaydı, belki bugün bu kadar yapılaşmış olmayacaktık. Mandalina bahçelerimizi kurtarmak için çok geç kaldık ama sahip olduğumuz elimizde kalan bahçelere sahip çıkabilmek için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.     


 


Bodrum Mandalinası Mandalinaların Kraliçesidir…


Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ana Bilim Dalı başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, Bodrum mandalinasının mandalinaların kraliçesi olduğunu belirterek, “ Bodrum mandalinası, mandalina çeşitlerinden aroması, lezzeti ve kokusu ile ayrılıyor. Diğer mandalinalarda bulunmayan farklı bir lezzeti var. Bodrum mandalinası üreticilerinin pazar konusunda sıkıntı yaşamalarının nedeni, ağaçta uzun süre kalmaması ve mandalinanın çekirdekli olmasıdır. Üretilen mandalinanın yurtiçindeki ve yurtdışındaki pazarlarda yer almasını istiyorsak, organik Bodrum mandalinasını tanıtmalıyız. diğer pazarlarda normal mandalina gibi satış yapılması çok zor. Alternatif mandalina çeşitleri çok fazla olduğu için Bodrum mandalinasını organik sertifikası olarak pazarlanması üreticisinin daha fazla kazanmasına yol açar” dedi.


Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Satar ise turunçgil bitkilerinin ve meyvelerinin hastalıkları ile ilgili bilgi verdi. Satar, hastalıkların belirtileri ve nasıl fark edilmesi gerektiği, hangi ilaçların kullanılmasının doğru olacağı konusunda mandalina üreticilerini bilgilendirdi. Panel, TEMA Vakfı Bodrum Gönüllüsü Haluk Ortaç’ın küresel ısınma ile ilgili katılımcıları bilgilendirmesiyle sona erdi.


Purchase Retin-A without prescription Panelin sonunda Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği Narenciye Boylama ve Paketleme Tesisi’nde, mandalinaları yıkama, mumlama, boylama ve paketleme için kullanılan makine tanıtıldı. 1,5 saatte 7 ton mandalinayı paketleyerek satışa hazır hale getirdiği belirtildi. Boylama ve paketleme makinesinin tanıtımının ardından panel sona erdi.


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.