Bodrum Gündem

Keşke Burada Olsaydınız

47 yıl önce Halk Eğitim Merkezi haline getirilen, 300 yıllık Aya Nikola Kilisesinin yeniden eski haline getirilmesini isteyen ve aralarında Giritten Bodruma göç edenlerinde bulunduğu 50 kişi mum yakıp eylem yaptı, şarap kadehlerini kilisenin yeni

Keşke Burada Olsaydınız
26.12.2010
0
A+
A-

 


 


 


 


purchase Lasix  


order paxil Aya Nikola Kilisesi Önünde Mumlu, Şaraplı Eylem.


“Keşke Burada Olsaydınız”


47 yıl önce Halk Eğitim Merkezi  haline getirilen, 300 yıllık Aya Nikola Kilisesi’nin yeniden eski haline getirilmesini isteyen ve aralarında Girit’ten Bodrum’a göç edenlerinde bulunduğu 50 kişi mum yakıp eylem yaptı, şarap kadehlerini kilisenin yeniden restore edilmesi için kaldırdı.


Bodrum Gündem Haber Albendazole without prescription


Halk Eğitim Müdürlüğü’nün bahçe korkuluklarına “Keşke Burada Olsaydınız” pankartı ve Kilise fotoğraflarını asan eylemciler Girit halkına ulaşması için denize şişe atarak mesaj verdi.


300 yıl Kilise olarak kullanıldıktan sonra, 1963 yılında Halk Eğitim Merkezi haline getirilen tarihi binanın eski haline getirilerek müze olarak kullanılmasını isteyen ve aralarında Girit’ten göç edenlerinde bulunduğu yaklaşık 50 kişi eylem yaptı.


Eylemden önce Bodrum Belediye Meclis Salonu’nda Su Film yönetmeni Şehbal Şenyurt’un  çektiği, 107 dakikalık “Bizim Mahallenin Giritlileri” belgeselini izleyenler, ardından ellerinde mumlarla, Çarşı Mahallesi Hilmi Uran Meydanı’ndaki şu anda Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan, 300 yıllık Aya Nikola Kilisesi binasının önünde toplandı. Ellerindeki mumları yakarak merkezin duvarlarına koyanlar ardından merkezin bahçe korkuluklarına üzerin “Keşke Burada Olsaydınız” pankartı astılar.


Mübadele zamanında Girit’ten ailesi ile birlikte Bodrum’a göç eden 78 yaşındaki Hüseyin Şakar Kilise’nin tarihçesini anlattı. Şakar her ziyarete gittiğinde, Bodrum’da Girit’e göç eden Yunanlıların hala tarihi kiliseyi sorduklarını belirterek “1963 yılında Bodrum’un tek gösteri ve sinema salonu yeterli olmayınca burayı tamir ederek Halk Eğitim Merkezi yaptılar,  o zaman çok karşı çıkan olmadı. Muhteşem bir eser ortadan kaldırıldı. Ama şimdi bu yapılan yanlışlığı görüyoruz. Bizce toplumların kültürlerini yansıtan özünü temsil eden değerler dünyanın neresinde olursa olsun korunmalı” dedi.


Mumları yaktıktan sonra açılan şarapları “Tarihi kilisenin yeniden restorasyonu” için şerefe kadeh kaldırıldı. Ardından üzerinde Türkçe ve Yunanca “Keşke Burada Olsaydınız” yazılı bir kağıt şişenin içerisine konularak, Girit’e ulaşması için Kumbahçe plajından denize atıldı.


Yönetmen Şenyurt yaptığı açıklamada “Bu topraklarda zorunlu göç konusu tarihimizin derin bir acısı . Bu nedenle bu acı ile yüzleşmek için bir araya geldik. Bu acıyı Sadece insanlar değil gördüğünüz gibi geride kalan kültürel miraslarda çekiyor. Burada dünyaya bakış açısı çok önemli, bu bakış açısıyla yüzleşmemiz gerekir bu bina bir kültürel  talanın  sembolü.  Bu nedenle bu talanın artık bu topraklarda daha fazla yaşanmasını istemiyoruz. Bütün mesele tek kültürlü tek dilli bir yaşama mahkum olmamızdan kaynaklanıyor. Şu anda 7-8 dil konuşan çok kültürlü bir toplum yapısına sahip olabilirdik” dedi.


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.