Bodrum Gündem

BESİADIN BODRUM ÇALIŞTAYI ÖNERİLERİ…

BESİAD olarak planlanmadan atılan her adımın öz kaynak sarfiyatı olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle Muğla Üniversitemizin Bodrum merkezli her projesinin maddi, manevi arkasında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.

BESİADIN BODRUM ÇALIŞTAYI ÖNERİLERİ…
29.12.2010
0
A+
A-


 

 

 

BESİAD

BODRUM ÇALIŞTAYI ÖNERİLERİ

Muğla Üniversitesi –Bodrum Çalıştayı Öneriler


 


BESİAD olarak planlanmadan atılan her adımın öz kaynak sarfiyatı olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle Muğla Üniversitemizin Bodrum merkezli her projesinin maddi, manevi arkasında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Bu toplantıya katılan katılımcılar arasında 8 BESİAD üyesinin bulunması, bilimsel işbirliği konusuna BESİAD olarak verdiğimiz önemin bir göstergesidir. 


 


Bodrum Ticaret Odamıza ve bu buluşmanın gerçekleşmesinde katkısı olan herkese teşekkür etmek istiyoruz.


 


Muğla Üniversitesi ile işbirliği içinde gerçekleştirilmesinde büyük yarar hatta zaruret gördüğümüz konu başlıkları ve alt açılımları şu şekilde özetlemek mümkündür:


 


·        Yöremizin eğitim beklentilerini ve olanaklarını belirlemek ve bunları Muğla Üniversitesi işbirliği ile realize etme olanaklarını araştırmak amacıyla düzenlenecek olan çalıştaya önerilerimizdir:


 


  Çalışmaya başlamadan önce Bodrum’umuzun değerlerine bakmak lazım;


 


TARİHİ DEĞERLERİMİZ


1.Mozole


2.Kale


3.Su Altı Arkeoloji Müzesi


4.Antik Myndos Kenti


5.Myndos Kapısı


6.Antik Tiyatro


7.Leleg Mezarları


8.Değirmenler


9.Osmanlı Kulesi


10.Tarihi taş binalarımız


11.Mars Tapınağı


12.Hipodrom


 


DOĞAL DEĞERLERİMİZ


1.İklim koşullarımız


2.Yarımada koylarımız


3.Temiz deniz ve su altı zenginliklerimiz


4.Yelken sporları için rüzgârımız


5.Mandalinamız


6.Zeytin ve kültürü


7.Kırsal doğamız


8.Adalarımız


 


KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ


1.Misafirperver insanımız


2.Folklor


3.Ahşap Gulet


4.Çömlekçilik


5.Sandalet


6.Süngercilik buy albuterol online


7.Herodot


8.Artemisia


9.Halikarnas Balıkçısı


10.Neyzen Tevfik


 


ALTERNATİF


1.Doğa Sporları


2.Sağlık


3.Spor


4.Golf


5.Su sporları


 


  Bütün bu başlıkların tespiti yapıldıktan sonra bu değerlerimiz üzerinde nasıl bir çalışma yapabilirizi araştırırsak:


 


    Öncelikle gençlerin eğitiminden yola çıkarak , Muğla Üniversitemizden,Denizcilik Yüksek Okulu,Turizm Otelcilik Yüksek Okulu,..gibi fakültelerin Bodrum′da açılmasını talep edebiliriz.


    Bodrum′a yerleşen emekli olmuş alanında uzman öğretim görevlileri, üniversite hocalarımız, sanatçılar, öğretmenler… den destek alınarak Halkımızın bilinçlenmesi sağlayabiliriz.


    Bu eğitimlerde öncelikle yöremiz insanlarına ′ Bodrum Nereye gidiyor, Neredeyiz ,Ne yapıyoruz, Neleri yitiriyoruz′un ′ , anlatılması lazım.,Daha sonra halkımıza ve gençlerimize  yönelik  Genel Kültür ,Sosyal Davranış, Anne Baba Eğitimi,Teknolojiden Yararlanma,Tarımla ilgili bilgi ve tarımın gelişmesi ile ilgili eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları,Tarihi ve kültürel değerlerimizin tanıtılması için toplantılar ve yerel televizyonda açık oturumlar,tartışma programları,…..düzenlenerek toplumun konuya ilgisini çekerek çalışmanın içine almak gerekir.


 


Muğla Üniversitemizden beklentilerimiz ve işbirliği içinde gerçekleştirmeyi önerdiğimiz proje başlıklarımız şunlardır.


 


AR-GE DESTEĞİ:


Her sektörde sağlıklı gelişim, rekabet avantajı  ve inovatif açılımlar için AR-GE nin vazgeçilmezliği malumdur. Ancak farklılaşmak ve rekabet avantajını kalıcı kılabilmek için, ihtiyaç göstereceğimiz bu faaliyetlerin bilimsel temellere dayalı sürdürülebilir olması, akademik destekle mümkündür. İşte bu notada Muğla Üniversitemiz tarafından tanımlanacak standart ve kurguda alınacak AR-GE desteği iş dünyamıza ihtiyacı olan itici gücü sağlayacaktır.


 


Hızla değişen dünyamızda zengin ülkelerle fakir ülkeler arasındaki farklar giderek artmaktadır. Teknolojiyi elinde bulunduran ve böylelikle gelişmiş bir sanayiye sahip olan bu ülkeler, üçüncü dünya ülkelerini giderek kendilerine daha fazla bağımlı hale getirmektedir.  Ülkemizin bu gelişmiş ülkeler sınıfında yer alabilmesi için de teknoloji geliştirmeye, yenilikçi ürünler üretmeye şiddetle ihtiyacı vardır. Ancak politika ve stratejilerimizi bu yönde geliştirmeye başladığımız zaman, ülkemizin içerisinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik koşulları da iyileştirmek yolunda bir adım atmış oluruz.


AR-GE, adından da tam olarak anlaşıldığı gibi önce bir araştırma, henüz bulunmamışı bulma ve sonra da  bilgiyi veya bir ürünü geliştirme veya yenilemeyi içerir.


Her şeyden önce “Bekleyelim, önce ekonomik istikrar sağlansın, daha sonra AR-GE yaparız” yaklaşımı bir an önce terk edilmelidir. Türkiye′nin ekonomik istikrara giden yolu AR-GE′den geçmektedir ve Bodrum’un da  daha fazla beklemeye tahammülü yoktur. Ancak öncelikli olarak AR-GE çalışmalarında ne durumda olduğumuzu bilmemiz gerekir. Bu konuda Türkiye ve dünyadaki bazı istatistikler bize fikir vermesi açısından önemlidir.


– Her on bin çalışan arasında araştırıcı sayısı Türkiye’de 11, Avrupa Birliği ülkelerinde 94 [4]


– Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içinde AR-GE’ye ayrılan pay Türkiye’de yüzde 0,67,  Avrupa Birliği’nde yüzde 1,92 [5]


– Milyon nüfus başına düşen yıllık bilimsel yayın sayısı Türkiye’de 41, Avrupa Birliği’nde 613 (2004 yılı)


– Avrupa Patent Ofisi’nden alınan milyon nüfus başına düşen yıllık patent sayısı Türkiye’de bire bile ulaşmazken Avrupa Birliği’nde 135 olarak görülmektedir. Bu tablo ülkemizle Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki farkın azaltılması için gösterilmesi gereken çabanın boyutunu çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır.


Her AR-GE çalışması mutlaka şu üç aşamayı içermelidir: ölçme, izleme ve değerlendirme. Bu her iç aşamada da Muğla Üniversitemizin akademik kadroları ile birlikte planlanmalı, uygulanmalı ve sonuçları değerlendirmeye tabi tutulmalıdır


treatment of erectile dysfunction

Bölgemiz iş dünyasının ihtiyacı olan teknolojik araştırma konuları doktora ve yüksek lisans tez konuları haline getirilebilmelidir. Bu şekilde Muğla Üniversitemiz de sistemin içerisinde yer alır. Böylelikle üniversite özel sektör işbirliği kavramı da doğru amaca yöneltilmiş olur.


İSTATİSTİKSEL ÇALIŞMALAR VE BU ÇALIŞMALARIN ANALİZİ:


Bodrum ve çevresine dair, sosyal, kültürel, işgücü ve sektörel envanterler olmaksızın yönetmek, yatırım yapmak, geleceği planlamak imkânsızdır.


Bir yatırımcı açısından bugün nerede olduğumuzu tam olarak tespit etmeden yapılacak fizibilite çalışmaları ve bu çalışmalar ışığında gerçekleştirilecek yatırımlar, kumar oynamakla eşdeğerdir. Bu tıpkı zemin etüdü yapılmamış bir alana gökdelen dikmek gibidir.


Genel anlamda bulunduğumuz yerin özellik ve dinamiklerinin sayılara dökülmesi, sektörel ve genel anlamda gidişatı tanımlamanın ilk adımıdır. Bu tür istatistikî çalışmaların belli aralıklarla tekrarı yani çekilen fotoğrafların bir araya gelerek oluşturacakları film, gelişimin ve değişimlerin en bariz göstergesi olacaktır. Bu göstergeler sadece iş insanlarının değil, daha makro düzeyde tüm yerel idareler yanında ilgili kurum ve sivil toplum örgütlerinin de vazgeçilmez referans noktası olacaktır.


Bu tür çalışmaların ve bu çalışmalarda toplanan bilgilerin sağlıklı analizi aşamasında konunun uzman kadroların kontrolünde yürütülmesi, sonuçların doğru tasnifi ve yorumlanmasını sağlayacaktır.


Bu güne kadar BODTO bünyesinde yapılan kapsamlı Bölgesel İşyeri Envanteri ve Sonuçları çalışması dışında bir çalışma yoktur. Bu çalışma da bu konuda 2008 yılının fotoğrafını tüm detayları ile bize anlatır. Fakat öncesi ve sonrasını yan yana koyamazsak gidişatı değil sadece fotoğrafın çekildiği anı yorumlamaktan öteye gitmez bu konuda yapılabileceklerin tamamı.


 


Bu konuda Bodrum, Muğla üniversitemiz için pek çok laboratuar çalışmasına ev sahipliği yapmalı ve belirlenecek konularda yapılacak envanter çalışmaları ve bölgesel analizler ile geleceğe dair sağlıklı planlamalar yapılabilmelidir. Aslında bunun alternatifinin olmadığı tüm taraflarca bir an evvel anlaşılmalı ve harekete geçilmelidir.


 


VASIFLI İŞGÜCÜ ÜRETİLMESİ:


buy Topamax Bodrum’da eğitimli işgücü ve bu vasıflı işgücünü üreten mekanizmaların eksikliği büyük bir eksiktir. Muğla Üniversitemiz ile bu konuda yapılabilecekleri kısaca şu başlıklarda değerlendiriyoruz:


1       Mevcut durum ve ihtiyaçların belirlenmesi,


2       Staj programları ve eğitim sonrası kariyer planlanması,


3       Uzmanlık eğitimleri,


4       Kısa süreli iş geliştirme, verim artırma ve çalışanlar yönelik eğitim programları,


5       İşverenlere yönelik kişisel eğitim programları (MBA vb.)


BESİAD olarak büyük eksikliğini hissettiğimiz yönetsel ve kadrosal eğitim açıklarımızın kapatılması konusunda önemi nedeni ile, tüm bu başlıklarda Muğla Üniversitemiz ile birlikte çalışmaktan büyük memnuniyet duyacağız.


 


SEKTÖREL BULUŞMALAR:


Muğla Üniversitemizde eğitim gören gençlerimizin ilgili sektörlerde sektörün bilinen aktörleri ile bir araya gelecekleri sektörel buluşmaların her iki taraf için de büyük fayda sağlayacağının inancındayız. Bu buluşmalar üniversite yerleşkesinde olabileceği gibi Bodrum’da derneğimizi ev sahipliğinde konusuna göre ilgili işyerleri bünyesinde de yapılabilir.


Özellikle gelecek planlaması aşamasında gençlerimize ve vasıflı kadro ihtiyacı olan iş şirketlerimize büyük katkısı olabilmesi için bu buluşmaların belli bir program dâhilinde ve üniversitemiz eğitim programlarına paralel olarak farklı sektörlerde planlanmalıdır.


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.