Bodrum Gündem

ARTIK SÖZ SÖYLEME ZAMANI DEĞİL, EYLEM ZAMANIDIR..

Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire ile tam bir yıl önce de bir söyleşi yapmıştık. O zaman 2010 yılında yapmak istediği projeleri tek tek anlatmıştı.

ARTIK SÖZ SÖYLEME ZAMANI DEĞİL, EYLEM ZAMANIDIR..
05.01.2011
0
A+
A-

 


 


 


 


Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire ile tam bir yıl önce de bir söyleşi yapmıştık. O zaman 2010 yılında yapmak istediği projeleri tek tek anlatmıştı.


ARTIK SÖZ SÖYLEME ZAMANI DEĞİL, EYLEM ZAMANIDIR…


 Oldukça teknik bir röportaj olmuştu. Rakamlar, kazılar, toz toprak, kanalizasyon, yol, asfalt ve bir çok belediyenin yapmakla yükümlü olduğu işleri anlatmış, anlatmıştı.


 

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

İkinci senesini bitirmeye çok az bir süre kala tekrar konuşalım neler yapmış, neler 2011 yılına kalmış. 2010 senesinde yapacağım dediklerini yapmış mı acaba?


 


Çok rahat ve doğal karşıladı bizi. Geçmiş röportaja göre daha kendinden emin, yaptıklarını gönül rahatlığı ile ortaya koymak isteyen bir başkan ile karşılaştık. Bu sefer maddeler halinde ki hizmetleri ve projeleri yerine sohbet havasında her telden, her dilden, her konudan konuştuk Mehmet Tire ile.


 


“2011 yılında yapacağımız planlarımız, projelerimiz var. Gümüşlük halkının memnuniyeti üst seviyededir. Vatandaş memnun olduğunu söyledi, dolayısıyla biz de yolumuza devam ediyoruz. İSO 9001 için müracaat etmiştik.  TSE′nin temsilcileri gelip 2 gün denetimde bulundular. Olumlu buldular. Buradaki arkadaşların genç olmasına rağmen çok iyi işler başaracağını söyleyebiliriz.  Çünkü ben seminer, kurs, eğitimleri hiç ara vermeden sürekli olarak devam ettirdim. Çünkü, siz eğitimi sürekli kılarsanız, arkadaşların bilgilerini güncel ve sıcak tutarsınız. Hem değişime hem de gelişmeye açık tutarsınız.” diyerek başladı sözlerine. Ama çok daha farklı konulara değindi. Ekip ruhundan ve takım arkadaşlarının gençliğinden bahsetti.


Gençlerle çalışmak biraz daha riskli değil midir? Risk olmadığını, aksine bir avantaj olduğunu ifade etti. Koltuklarını gençlere bırakmak istemeyen “dinazor”lara da atıfta bulundu. En azından biz öyle değerlendirdik. “Genç arkadaşlar işi yeni öğreniyorlar. Daha titiz davranıp doğrusunu yapmak için daha çok çalışırlar. Hata yapmaktan da çekinirler, dolayısıyla sürekli olarak araştırmak durumundalar. Tecrübeli arkadaşlar bildiklerini zannederler, günümüzde ister Avrupa uyumluluk yasaları oldun, ister diğerleri olsun hepsinde çok ciddi değişiklikler var. Buna yetişmek de mümkün değil. Özellikle mali konular olsun, imar konuları, belediyecilik konuları olsun  o kadar çok değişim var ki bunları çok ciddi takip etmek gerekiyor.  Genç arkadaşlar sürekli araştırdıkları için hata payını sıfıra indiriyorlar.  Sorumluluk bilinci oluşmuş arkadaşlar bizimle, diğerlerini zaten bünyemizde tutmuyoruz.”


 


OY VERDİM DİYENE İLTİMAS GEÇEMEM, BEN HERKESİN BELEDİYE BAŞKANIYIM…


Bu arada başarısız olanlar ile çalışmadıklarını da net olarak söylüyor. Can alıcı soruyu sormanın tam zamanı diyerek; Seçim sırasında ve sonrasında ben sana oy verdim/veya vereceğim, benim çocuğumu da işe al diye size gelen de çok olmuştur. Onlar bu tavrınıza karşı size bir daha oy vermezler. Öyle oy istemiyormuş Mehmet Tire hiç eyvallahı yok. “Biz  vatandaşın problemlerini çözmek için bu mevkideyiz. Böyle usulsüzlükler yapamam. Vatandaş da aldığı hizmeti gördükçe bize daha çok güvenmiştir. Burada bulunmamın amacı, vatandaşımın sorununu çözmek. Suyun berrak akışını sağlamak.”


 


Dünyada ciddi bir ekonomik kriz olduğunun tespiti ile, 2010 yılı sosyal açıdan, ekonomik açıdan, turizm açısından Gümüşlük′te nasıl geçti? Sorumuzu şöyle yanıtlıyor. “Yurtdışına çıktığımızda da görüyoruz. Türkiye′de tabii ki etkilendi. Ama yazın Gümüşlük′teki restaurantlarda yemek için sıra beklendiğini gördüm. Gümüşlüğün son 1-2 yıldır reklam ve tanıtımını da çok iyi yaptık. Gümüşlük hak ettiği yere doğru taşınıyor. Firmalar da Gümüşlüğü kendisine hedef aldı. Ulusal televizyon kanallarındaki reklamlarda bile Gümüşlük ismi öne çıkıyor. Yatırımcılarda harekete geçti. Migros′un temellerini attık.”


 


BAŞKAN, SÜPERMARKETLER′DEN YANA…2011′DE MİGROS YAPILIYOR…


“Bodrum Gündem” olarak hiç hoşlanmadığımız bir yatırımdan bahsedince bizim için ortam biraz soğudu doğrusu. Mehmet Tire Bu konuda kendi doğruları üzerinden açıkladı süpermarketler konusundaki değerlendirmelerini. “Yarımadanın alışveriş merkezi Ortakent oldu. Bir de özel hastane de açılıyor. Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak ve kısmen de Göltürkbükü Ortakent′te kesişiyor. Gümüşlük′teki vatandaş market alışverişleri için ya Yalıkavak′a yada Turgutreis′e giderek karşılıyorlar.Büyük market olmadığı için, buraya bir banka da şube açmıyor. Benzinliğimiz yok. Dolayısıyla benzin almak için kişi 10 Km. gidiş, 10 Km. geliş toplam 20 Km. yol gidiyor. Vatandaşın da bu konuda talebi var. Bunun için imara uygun bir yer bulup bu ihtiyacı da karşılamak istiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde küçük market mantığı kalmadı. Büyük ev alışverişlerini süpermarketlerden karşılar olduk. Küçük marketler sadece acil ihtiyaçlarımızı giderdiğimiz yerler oldu.”


Başka yatırımlarda yapmayı planlıyorlar “Rezidans otel projesi hayata geçmeye başladı.  Amacımız buradaki insanları ekonomik olarak destekleyip, para kazanmalarını sağlamak. Artık hayvancılık buralarda bitti. Maalesef balıkçılık da eskisi kadar yoğun değil. Trolle avlanmaya gidiyorlar. Balıkların gözünü kör ediyor, fok balıklarının bile gözünü kör edip balık yataklarına zarar veriyorlar. Dolayısıyla bunları iptal ettirmek lazım.”


2010 yılında Gümüşlük′te esnaf  restaurantların dışında, herkesin beğeni ve övgü ile bahsettiği “Sanatçılar Çarşısı”ndan konuştuk. Meclis kararı ile şu andaki düzenli çarşı oluşturulmuş. Denetimi de çok sıkı yapılıyor. Müşteriyi elinde sigara yada içki ile karşılaması sağlanmış. Kazıların devam etmesinin ayrı bir ekonomik ve turistik hareketlilik getirdiğini de kaydeden Başkan Tire bu çarşıların yurtdışında da var olduğunu ve onlar gibi düzenli olduklarını kendinden çok emin, övünerek anlatıyor.


 


BODRUM DİKKAT ETSİN, YOKSA BİNA YIĞINI OLACAK…


Bodrum çarşı esnafı, ekonomik sıkıntının bir sebebinin beldelerin de cazibe merkezi haline dönüşmesi olarak gösterir. Yarımada ölçeğinde baktığımızda, Gümüşlük′ü cazibe merkezi haline getirdiğinizi ifade ettiniz. Diğer beldelerin de cazibe merkezi haline gelmesiyle Bodrum çarşısının bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyleyebilir miyiz? diye sorduk. Başkanın yanıtı oldukça tatminkardı. “Bodrum′a bütün olarak bakmak lazım. Yarımada olarak değerlendirmek gerekir. Şimdi rekabeti oluşturmak lazım. Kaliteyi arttırmak lazım. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Gümüşlüğe gelmek için Bodrum′dan geçiyorlar. Bodrum′da bina yığınları yüzünden havanın çok daha sıcak olmasıyla insanlarda bir uzaklaşma isteği oluşuyor. Burada nüfus arttı, sanatçılar da burada kendilerine bir merkez oluşturdu. Ama yine de Bodrum çarşıyı çok fazla etkileyeceğini zannetmiyorum. Bodrum′un konsepti ayrı, Gümüşlüğün konsepti ayrı. Gümüşlük herkesin gıpta ile baktığı bir belde.” Bu yanıtla aslında Bodrum Çarşı esnafına ve yerel yöneticilerine çözümü gösteriyor başkan. Gümüşlük′ün sadece entellerin değil, herkesin gelebildiği bir yer olduğunu üzerine basa basa vurguluyor. buy cheap Viagra


  Order Lamisil


MODERN BELEDİYECİLİK YAPILIYOR…


Biraz belediyecilik konuşalım Mehmet Tire Başkan 2011 yılında neler yapacağını şöyle özetledi; “2010 yılında arıtmamızı bitirdik. Kanalizasyon bağlantılarını yapacağız. 2011′de faaliyete geçireceğiz. Birinci etaptan sonra ikinci etaba başlayacağız. Benim özellikle söylediğim bir şey vardı. Sizinle geçen sene yaptığımız röportajda, vatandaşlar evlerine giderken ayağına çamur bulaşmayacak demiştim. Bu sebeple yol yapımına, alt yapı çalışmalarına devam ediyoruz. İçme suyu işi devam edecek.” Burada araya girip yapılan yolların Gümüşlük dokusuna aykırı bir görüntü oluşturup, oluşturmadığını da sorduk “Gümüşlük′ün otantik bir yapısı vardır. Doğal ve arkeolojik sit alanıdır. O nedenle asfalt yapmadık. Değişik desen ve renklerde parke taşları kullandık. Bunun nedeni, buranın doğal dokusuna aykırı bir görünüm olmasın ve dokuya uyumlu olsun istedik. Dikkat ederseniz kaldırımların genişliği üç metre. Bir buçuk metresi yaya yolu, kalan bir buçuk metresi ise bisiklet yoludur. Bu uygulama Yarımadanın hiçbir yerinde yok sanırım. Yollarımız da uluslar arası standartlar boyutta. Önce yurttaşlarımız çok geniş kaldırımlar var dediler. Ama okul çıkışında 400- 500 öğrenci biranda yola çıkıyor. Dar kaldırımlarda her hangi bir kaza olasılığı artar. Bu ince planlamanın bir sonucudur.” Oldukça ince düşünülmüş bir proje. Öğrencilerin kaza yapma riski bile düşünülmüş.


Bu modern belediyecilik anlayışı ile başka ne yenilikler olduğunu da sorduk. Elektrik hatlarının 2011 yılında yeraltına alınacağını söylediğinde Gümüşlük′te yaşayanlar önümüzdeki yıllarda ikide bir kazılıp, tekrar yapılan çalışmalardan kurtulacaklarını umut ediyoruz. Başkan bundan sonra sadece tamir ve bakım çalışmaları olacağının sözünü veriyor. 2011′de Gümüşlük′te olur olmaz kazılar olmayacak anlamına mı geliyor, bu yapılanlar? “Tamir bakım haricinde, klasik olarak görmeye alışık olunan kazılar, çukurlar olmayacak. Biz insana hizmet anlayışı içinde olaya bakıyoruz. Önemli olan sorunlara çözüm üretmek ve çözmektir. Belediyecilik demek halkın sorunlarını çözmek anlamına gelmiyor mu? Biz sadece bunu yapıyoruz. Vatandaşlarımızda memnuniyetini bildiriyor. Buraya her gelen, sizin gibi basın mensubu arkadaşlarımızda değişiklikleri fark ediyor”


 


ARTIK SÖZ SÖYLEME ZAMANI DEĞİL, EYLEM ZAMANIDIR…


 O soruyu sormadan duramadık. Seçim döneminde en çok tartışma ve sorunun çıkacağı belediye olarak Gümüşlük görülüyordu. Başkan′ın dostları hakkında da bir çok sipekülasyon yapılmıştı. Kendinden çok emin ve gülümseyerek yanıtladı Başkan “Konuşmamızın başında en çok olay çıkması beklenen ama Gümüşlük, sessiz sedasız ve sürekli hizmet üreten bir yapıda. Bizim kimseyle kavga etmeye, dalaşmaya niyetimiz yok. Bize göre artık söz söyleme zamanı değil, eylem zamanıdır. Bizde hizmete odaklanarak bunu yerine getiriyoruz. Kesinlikle artık marjinal çıkışlar ve polemikler prim yapmıyor. Hele belediyecilikte halk bunu kabul etmiyor artık. Halkımız hizmet istiyor, kavga, gürültü, polemik istemiyor. Hizmeti yapanı istiyor ve değerini de veriyor. İnsanlar eserleri ile ayakta kalıyor. Kalıcı bir şeyler yapmak lazım. İleride heykelimiz dikilecekse yaptıklarımızla dikilsin.”


 


Mehmet Kocadon gibi Başkan Tire′de heykelini diktirmeye niyetli.


Belediyelerin birleşmesi konusunda oldukça temkinli konuştu Başkan. Bizim algıladığımız birleşmekte yana olmadığı yönünde. Bu konudaki değerlendirmesi şu şekilde; “Belediyelerin birleşmesi ile ilgili kamuoyunda birkaç haber çıktı. Yalnız şunu açıkça söyleyeyim. Bunu ne yöre halkı istiyor, ne belediye başkanları istiyor, ne de siyasi partiler istiyor. Gümüşlük′ü örnek göstereyim. Daha önce Turgutreis belediyesine bağlıyken, yeterince hizmet alamamış ki 1999 yılında ayrılması uygun görülmüş.


Tekrar birleştirilirse buralar arka bahçe gibi görülecek. Şu anda vatandaşların sorunları daha pratik şekilde çözülebiliyor. Alanı fazla da genişletmenin böyle küçük belde belediyeleri için bir anlamı yok. Ama biz belediyeler birliği olarak Bodrum yarımadasında bazı hizmetlerin müşterek yürütülmesinde fayda da görüyoruz. Bunlar kanalizasyon, katı atık, hayvan barınakları gibi birtakım hizmetler top yekün düşünülebilir. Sanayisi bir yerde birleştirilebilir. Dolayısıyla diyorum ki birleşmenin çok ciddi bir faydası yoktur. Büyükşehir statüsünde, bütçeleri kendine has olur.”


Mehmet Tire Ortakent, Bitez, Konacık ve Yalı Beldesinin birleşmesine ise sıcak bakıyor. Bu yanıtı ile Gümüşlük′e dokunmasınlar şeklinde algılanabilir. “Orası yerleşim olarak zaten birleşmiş durumdadır.Başka açılardan bakarsanız mantıklı görünüyor. Nedir mesela? Her belediyede fen işleri, müdürlüğü, zabıta işleri müdürlüğü var. Kaynakları birleştirirseniz daha güçlü bir yönetim sergileyebilirsiniz. Orası merkezi hale gelmiştir zaten. Mantıklı gibi düşünüyorum Bodrum açısından. Ama oradaki vatandaşa, belediye ve siyasi partiye de sorulması gerekir. Ben sizi birleştirdim demekle olmaz. Bundan da vatandaş mağdur olur. Zaten yıllardır biz yap bozla devam ediyoruz. Amacımız yapıp bozmak değil, yapılanın üzerine bir tane daha koyup yükseltmektir. Hedef bu olmalı.”



BODRUM′un EN TARTIŞMALI KONUSU “GOLF”


Son günlerdeki en olaylı konu olan golf hakkında sizin bakış açınız nedir? Buy Orlistat


“Kişisel ihtiraslarla kimse bir yere gelemez. Bir araya gelip Bodrum yarımadası için neyin daha doğru olduğunu, plan proje olarak bir araya gelip bulmak lazımdır. Diğer türlü karalama en çok Bodrum yarımadasına zarar verir. Müşterek aklı bulmak zorundayız. Özellikle belediye başkanı, devletin resmi kurum yetkilisi bir araya gelerek bunu yapmalı. Bu da bir turizm şeklidir.  Su ihtiyaç, yeşilalan ihtiyaç, uygun arazi ihtiyaç golf için. Oteller, tesisler ihtiyaç. Bana göre Mumcular bölgesi daha uygun golf için. Ama asıl uzmanlar buna karar verebilir.”


Malum tartışma seviyesi ve söylemler oldukça çirkinleşti. Suçlamalar, hakaretler var. Mehmet Başkan bunları kesinlikle doğru bulmadığını ifade ediyor. Bodrum′un kafasını karıştırmaya kimsenin hakkı olmadığını da sözlerine ekliyor. “Siz doğru işler yaptığınızda zaten vatandaş sizinledir. Belediyeler sivil toplum örgütleriyle beraber çalışmak durumundadır. Bunlar ve diğer kurumlarla beraber çalışmaz iseniz başarılı olma şansınız zaten olmaz. El birliği ile problemleri çözmek için bir araya gelip konuşmak gerekir. Aksi takdirde bunlar Bodrum yarımadasına zarar verir. Bu milletin kavgaya, tartışmaya zamanı yok. Akılcı kullanılırsa belediyelerin devletten aldıkları ciddi maddi kaynakları da var. Böylelikle süratle hizmet verip bu insanların da refah seviyelerini yukarı çıkarabiliriz. İnsanlar birbirini ikna etmeli. Artık günümüzde vatandaşı ikna edici yönetici tipi olması gerekli. Demek ki bugün golf buranın ihtiyacı demektir.


Ama 10 yıl sonra buranın ihtiyacı değişebilir, mevcut alan başka bir iş için kullanılabilir.”


 


KENT KONSEYİ…


Gümüşlük′te kanunen zorunlu olmadığı halde, kent konseyi, halk meclisi oluşturuldu. Başkan emekli olmuş tecrübeli insanların bilgilerini, gençlerin enerjilerini, kadınların titizliğini belde için kullanmak istediğini belirtiyor. “Bunu oluşturmamızdaki sebep; emekli olmuş, köşesine çekilmiş, sanki orada ölümüne gün sayar gibi bir beklenti içine girmiş olan vatandaşlarımızdan nasıl faydalanabiliriz? Nasıl katkıda bulunabilir, gençleri nasıl aktivitelere katabiliriz? Bayanlarımıza nasıl aktivite kazandırabiliriz? Boş laflarla değil de nasıl üretken hale getirebiliriz? İnsanların eğitimini, görgüsünü, bilgisini nasıl arttırabiliriz? diye düşündüğümüz için biz bunu kurduk. Gayet başarılı gidiyor. Beldenin sorunlarını süratle bize getiriyorlar. Belediyenin çeşitli yerlerindeki hatalı gördükleri uygulamalarını, ihtiyaçları rapor halinde sunuyorlar. Örneğin meydan düzenlememizi sanatçılar grubu üstlendi.  Beldenin gençlik kolları, kadın kolları bir takım projeler getirdi. Katılımcı yönetim anlayışını sergilemiş oluyoruz. En önemlisi de gereksiz konuşmaların önüne geçiyoruz. Öğrenmek istedikleri her şey için gelip bizzat bize sorsunlar. Kapımız herkese açık. Herkesle eşit mesafedeyim. Kanunsuz olan hiçbir işin arkasında durmam.” Bu kadar net konuşunca bu konuda başka soruya gerek kalmıyor.


 


MİLLETVEKİLİMİZ BODRUM′UN ANKARA′DAKİ SESİ OLSUN…


Söyleşimizin sonunda Bodrum Gündemindeki en çok konuşulan konuyu sormadan, edemezdik elbette. Bodrum′dan milletvekili çıkması konusundaki beklentiniz ve kriteriniz nedir? Sorumuza en etkileyici yanıtı birlik içinde bir milletvekili göndermek gerektiğine inanıyor olmasıydı. Devamında şöyle dedi. “Bodrum dünyada marka olmuş bir yer. Bodrum′un orada sesi olsun. Sessiz çoğunluğun sesi olsun. Partisi önemli değil. Uzanan kol bizden olsun ki, Ankara′ya kadar uzanalım.”


Bu değerlendirmesini Bodrum′dan aday olacak herkese kucak açtığının bir göstergesi olarak değerlendirdik. Bodrum merkezli olan her iyi şeye destek vereceği anlaşılıyor Başkan Tire′nin. Başkan bir uyarıda daha bulunuyor “Rakı masasında ne siyaset olur, ne proje üretilir. 2 kadehten sonrasını zaten sabah hatırlamazsınız. Bu işin uzmanlarıyla beraber sürekli ve düzenli toplantı yapacaksınız. Halkın önüne çıkıp neler yapacağınızı, projelerinizi bir bir anlatıp ondan sonra yola devam etmek zorundasınız. Bu konuda birleşmek gerekir. Şahsi çıkarların göz ardı edilerek, Bodrum yararına projeler konuşulması gerekir. Ciddi donanımlı bir arkadaşı göndermek gerekir. Yoksa sıradan birini gönderip, sadece bir partiyi temsil etmek için gitmiş olmasının Bodrum′a bir yayarı olmaz. Geçmiş yıllarda da bunu gördük.” diyerek söyleşimizi bitirdik.


 


Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, bir çok kişinin yararlanabileceği tespitler yaptı. Kabul etmeyerek eleştirenler de olacaktır mutlaka değerlendirmelerini ve düşüncelerini. Lakin “Sezar′ın Hakkını, Sezar′a vermek lazım” kahvede yurttaşlar ile sohbet ettim, bahçede çalışanlarla, birkaç esnafla. Genel olarak Gümüşlük Mehmet Tire′yi seviyor ve hizmetlerinden memnun. Ne geçmişle kavgaya giriyor, ne de bu günle. Uzak duruyor kavgadan. Asker kökenli olmasının getirdiği sıkı disiplinden sıkıntı duyanlar mutlaka vardır.


Görüşlerine katılmayanlar da.


Gümüşlük′e hizmet edildiği sürece yurttaşlar ona görev verecek, bir şeyler aksarsa eğer yurttaş görevi iade alacaktır.


MEHMET TİRE KESİNLİKLE BUNUN FARKINDA…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.