Bodrum Gündem

DEVE DÖĞÜŞÜ DEĞİL, GÜREŞİ..

Yalıkavakta düzenlenen deve güreşleri Halı Gecesinde kadınlar hakimdi. Yenilen develeri döven deve sahipleri olduğu gibi, güreş öncesi devesi ile konuşarak taktik veren deve sahipleri dikkat çekti.

DEVE DÖĞÜŞÜ DEĞİL, GÜREŞİ..
09.01.2011
0
A+
A-

 


 


 


Yalıkavak güreşlerinin bu yılki ağalığını Azeri iş adamı Mubariz Masimov yaptı.


DEVE DÖĞÜŞÜ DEĞİL, GÜREŞİ…


Yalıkavak’ta düzenlenen deve güreşleri “Halı Gecesi”nde kadınlar hakimdi. Yenilen develeri döven deve sahipleri olduğu gibi, güreş öncesi devesi ile konuşarak taktik veren deve sahipleri dikkat çekti.


Bodrum Gündem Haber


purchase Viagra Fotoğraflar: Ö.Devrim Bozoğlu


Yalıkavak Belediyesi tarafından bu yıl 7. kez düzenlenen deve güreşleri Geriş altı mevkiinde yapıldı. Futbol, basketbol, yelken ve satranç branşlarında 230 sporcunun eğitim gördüğü Yalıkavak Belediye Spor Kulübü yararına düzenlenen güreşleri  CHP Muğla İl Başkanı Süleyman Uslu, İlçe Başkanı Durmuş Ali Öztürk, Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan ve vekili Nevcihan Özcan ile CHP Muğla Milletvekilleri Fevzi Topuz ve Ali Arslan, Esnaf Odası Başkanı Mustafa Danacı, Bodrum Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, Bodrum devlet Hastanesi Başhekimi Oğuz Şahin ve aralarında turistlerinde bulunduğu beş bine yakın kişi izledi.


 


HALI GECESİ’NE KADINLAR HAKİMDİ…


Colchicine online

Geleneksel olarak güreşlerden bir günün akşamında yapılan halı gecesine çok sayıda katılan kadınlar damgasını vurdu. Genelde erkeklerin katıldığı, “Halı Gecesi”ne çok sayıda kadının katılması ile tartışmasız ve kavgasız bir gece yaşandı. Gecenin ev sahipliğini başındaki kasketi ve omzundaki turuncu deveci poşusu ile katılan Yalıkavak Belediye Başkanı Nevcihan Özcan yaptı. CHP Bodrum İlçe Başkanı Durmuş Ali Öztürk, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, İl Genel Meclisi Başkanı ve üyeleri, Bodrum Belediye Meclisi Üyeleri, Belde Başkanları, çok sayıda vatandaş ve deve güreşine gelen misafir deveciler katıldılar. Nevcihan Özcan bu seneki deve güreşlerinin gecesinde kadınların da olmasının daha estetik ve tartışmasız geçmesini sağladığını belirterek “Geleneksel olarak 7. düzenlene deve güreşlerinin geleceğe aktarılan bir kültürdür.”dedi.


Özcan deve güreşinin yapılacağı alanın dar olduğu konusundaki eleştiriler için de, gereken önlemlerin alındığını vurguladı.


DEVELER GÜREŞTİ, SAHİPLERİ HIRSLANDI. YENİLEN DEVEYİ DÖVMEYE ÇALIŞAN DEVE SAHİPLERİ VARDI…


Güneşli ve güzel hava nedeniyle festival havasında geçen güreşlere Aydın, Muğla, Denizli, İzmir, Çanakkale, Balıkesir ve Antalya illerinden 115 deve katıldı. Güreşlerde Kaymakamlık Kupası’nı Hasanpaşa, Yalıkavak Belediyesi Başkanlık Kupasını Ege Yıldızı, Yalıkavak Belediyesi Spor Kulübü Kupası’nı ise Tunabey kazandı. Deve sahiplerine kupalarını Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan verdi.


Kıran kırana geçen güreşlerde saha içerisinde sık sık kargaşalar da yaşandı. Kontrolden çıkan develer tel örgüleri devirdi, izleyenlerin arasına girdi.  Urgancılar develeri ayırmakta güçlük çekerken hakem ve deve sahipleri arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Yenildiği için devesini dövmeye kalkan deve sahipleri, güreş öncesi devesi ile konuşarak taktik veren deve sahipleri olduğu gözlendi.


Hakemler azgın develeri ayıramayınca, bazı develer ezilme tehlikesi geçirdi, yaralandı. Güreşlerden sonra fenalık geçiren bir deveyi veterinerler güçlükle hayata döndürdü. Güreşlerden yaklaşık 40 bin lira gelir elde edildiği belirtildi.


DEVELER TRİBÜNLERE DALDI. DEVE SAHİPLERİ DAHA AZGIN ÇIKTI. where to buy Indocin


Yalıkavak beldesinde düzenlenen deve güreşlerinin final müsabakalarında develer kadar sahipleri de birbirine girdi. Kavga etti. Hızını alamayan azgın develer tel örgüleri devirip seyircilerin arasına dalarken büyük izdiham ve kargaşa yaşandı. İki kişi hafif yaralandı. Deve sahipleri ve hakemler seyircilerin arasına girerek masa ve sandalyeleri deviren develeri güçlükle zaptedebildi.


Güreşlerin final müsabakalarında hakemlerle deve sahipleri birbirlerine girdi, develer bir yandan güreşirken, deve sahipleri de sahanın ortasında aynı alan içerisinde yumruk yumruğa sopa ve tekmelerle birbirlerine saldırdılar, hakemler kavga eden deve sahiplerini güçlükle saha dışına çıkartırken tartışmaların saha dışında da devam ettiği görüldü.


Deve güreşleri kavga ve tartışmaların ardından sona erdi.


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.