Bodrum Gündem

Bölgeye Turist Yağacak…

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Milastaki Lahit Mezarda incelemelerde bulundu. Türkiye dünya turizminde çok önemli ülkeler arasıda yerini aldı. Türkiyede 2009da turizmde artı ile kapatan tek ülke olduk. dedi.

Bölgeye Turist Yağacak…
17.01.2011
0
A+
A-

 


 


Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Milas’taki Lahit Mezarda incelemelerde bulundu.


cheap methocarbamol BÖLGEYE TURİST YAĞACAK


Turizm Bakanı Ertuğrul Günay:


“Türkiye dünya turizminde çok önemli ülkeler arasıda yerini aldı. Türkiye’de 2009’da turizmde artı ile kapatan tek ülke olduk.”


 


levonorgestrel online Bodrum Gündem Haber


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milas şehir merkezinde bulunan, Hisarbaşı Mahallesi Uzunyuva Mevkii’ndeki 1.Derece Arkeolojik Sit alanında defineciler tarafından bulunan ve yağmalandığı tespit edilen, Bodrum’daki dünyanın 7 harikasından birisi sayılan Halikarnassos Mausoleumu’nu da yaptırmış olan, “Karia Kralı Mausolos’un babası kral Hekatomnos” için M.Ö.390 yılında yapıldığı saptanan mezarda incelemelerde bulundu.

purchase Baclofen 25 mg

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, Vali Fatih Şahin, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kamil Özer, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ve yaklaşık 5 aydır bilimsel kazıları yürüten bilim kurulu Prof. Dr. Fahri Işık, Prof. Dr. Cengiz Işık, Prof. Adnan Diler ve Prof. Dr. Abuzer Kızıl ile birlikte incelemelerde bulunarak, bilim kurulundan bilgi aldı.


 


Beş aylık kazı ve kurtarma çalışmalarında çıkarılan 200’e yakın eserin sergilenmeye başladığı Uzunyuva Anıt Mezarı bahçesinde bilim kurulundan çalışmalarla ilgili bilgi alan Bakan Günay, yerin 13 metre altındaki anıt mezar ile ilgili kazı ve kamulaştırma çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini söyledi. Bakan Günay anıt mezarda incelemelerde bulunduktan sonra, Milas Müzesi’ne yürüyerek gitti. Yolda gördüğü Milaslı 65 yaşındaki avcı Nebil Sezgin’ in Aparti İsimli İngiliz av köpeğini sevdi, esnafla sohbet etti. Bakan Günay ardından Milas Müzesi’ne geçerek anıt mezardan çıkarılan eserleri inceledi.


 


Gelecekte burada dünya çapındaki müze oluşturacağız…


Bakan Günay lahit mezarın bulunduğu günden itibaren büyük bir titizlikle çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek “Gerçekten bilgilerimiz dışında büyük bir anıt mezar ve başka yapılarla karşı karşıyayız. Bu lahitten ve çevresinden alıp götürülmüş eserleri ve var olanları titizlikle araştırmaya başladık ve birkaç yıl önce, Denizli Müzesi’ne götürülen bazı eserlerin bu lahitten çıkarılmış olduğunu tespit ettik. Bilimsel raporla kanıtlandı. Onları şimdi Milas müzesine getirip korumaya aldık. Lahit’in içindeki duvarlardan alınmış eserler var. Lahit’in yüzündeki kabartmalara baktığımız zaman “Kral Mousolos’un babası Hekatomnos’un” figürleri ile örtüştüğünü görüyoruz. Bu benzerlik değil başka özelliklerde buradan alınıp götürüldüğü görüldü. Yedi tane heykelcik, törenlerde çok yüksek düzeyde kişilerin kullanabildiği üzerinde heykel kabartmaları olan dizlikler var, ziynet eşyaları var. Bütün bunlar bu lahitten çıkarılmış olduğu kesinleşti. Gelecekte burada oluşturacağımız dünya çapındaki müzenin envanterine girmiş oldu” dedi.


 


3 milyon 600 bin TL.nin üzerinde bir kamulaştırma parası harcadık…


Lahitten çıkarılan ve kaçırıldıktan sonra bulunan eserlerin kendisini büyülediğini belirten Günay “Ayrıca şu anda İngiltere’de takip ettiğimiz bir gerdanlık ve taç satışı var, onunda üzerindeki bütün figürler lahit’teki buluntularla birebir örtüşüyor. Başsavcılığımız bu konu ile ilgili tüm bilgileri İngilizce olarak, İngiltere’deki ilgili makamlara iletti. Bilirkişi raporlarını da göndererek oradaki satışı durdurduk. Bu eserleri de Türkiye’ye getirebileceğimizi tahmin ediyoruz. Bu lahitte buna benzer daha birçok eser olduğunu düşünüyoruz. Lahit ve çevresinde şu anada kadar 3 milyon 600 bin TL.nin üzerinde bir kamulaştırma parası harcadık, 32 yapıyı kamulaştırdık. Buradaki tarihi eseri  çok önemsiyorum. Çünkü arkeoloji tarihinin özel keşiflerinden birisiyle yüz yüzeyiz. Temenni ederdim ki bu eserleri 2006, 2007 yıllarında defineciler ve şebekeler bizden önce bulmasalardı. Bizde en azından lahit’in yüzündeki emsalsiz kabartmalar dokunulmadan sahip olduk. Burayı sadece Milas, Muğla ve Türkiye ölçeğinde değil dünya ölçeğinde bir teşhir alanı, açık ve kapalı bir müze haline getireceğiz. Ve bu eserin benim dönemimde ortaya çıkarıldığı için büyük bir gurur, heyecan ve mutluluk duyuyorum. Türkiye arkeoloji alanında son yıllarda büyük mesafeler kaydetti. Son üç yılda bulunan birçok eser dünya arkeoloji literatürüne girmeyi başardı. Türkiye turizmi kültüre dayanan bir farklı boyuta erişecek, bunların arkeoloji tarihine büyük bir hizmetin yanı sıra Türkiye’nin kültür geleneğine büyük katkıda bulunacak” dedi.


 


Günay: Sağlık turizmi yüksek gelir getirmesi için önemli kapılarından biridir


Bakan Günay Milas Müzesi çıkışında, sağlık turizmi ile termal turizme önem verdiklerini belirterek “Türkiye dünya turizminde çok önemli ülkeler arasıda yerini aldı. Türkiye’de 2009’da turizmde artı ile kapatan tek ülke olduk. Bu artışı 2010’dada sürdürdük. Turizmin deniz kıyılarında kalmaması, için sağlık ve kültür turizmine, spora,  termal turizme önem vererek sağlık turizmi konusunda Türkiye’yi dünyada çok iyi bilinen ülkeler arasına girmesini sağlamak istiyoruz. Çünkü amacımız gelen turist sayısını arttırmakla birlikte daha çok harcama yapan kaliteli turisti de arttırmak. Türkiye’nin termal kapasitesi ile sağlık turizmini birleştirmeye, sağlık harcamaları yapabilecek olan ülkelerle işbirliği yapmaya bu nedenle termal kaynakların bulunduğu bölgelerde tesislerin kalitesini arttırmaya çalışıyoruz. Sağlık turizmi yüksek gelir getirmesi için önemli kapılarından biridir” açıklamasında da bulundu.


 


Bakan Günay lahit alanında açıklama yaptıktan sonra Milas Kaymakamlığı’nı ziyaret etti.


 


MEZARIN ÖZELLİKLERİ :


Yerin 13 metre altında “ 2 metre 75 santim uzunluğunda, 2 metre 15 santim genişliğinde 1 metre 85 santim yüksekliğinde devasa ve birinci sınıf mermer işçiliğiyle dört yüzü birden kabartmalarla işlenmiş olan oda mezar günümüzden 2400 yıl önceye ait. Bu oda mezarında üzerinde bir tapınak söz konusu. Eserin en ilgi çekici kısmı ise dünyanın yedi harikasından birisi olan Bodrum’daki mozolenin esas sahibi olan onun anısına yapılmış olan “Karia Satrabı Mausolos’un” babasının mezarı olarak yapılmış bir kral mezarı. Son derece itinalı olan işçilik duvarlardan da görünmekte. Buralarda zaman zaman altın bezemelerde var.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.