Bodrum Gündem

Yatağan Deve Güreşleri Siyasi Arenaya Dönüştü..Başkan ve Organizasyon, Tam Not Aldı..

11.Geleneksel Yatağan Deve Güreşlerine CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal Damgasını Vurdu.

Yatağan Deve Güreşleri Siyasi Arenaya Dönüştü..Başkan ve Organizasyon, Tam Not Aldı..
17.01.2011
0
A+
A-

 


 


 


11.Geleneksel Yatağan Deve Güreşleri’ne CHP  Eski Genel Başkanı Deniz Baykal Damgasını  Vurdu.


Yatağan Deve Güreşleri Siyasi Arenaya Dönüştü…


Başkan ve Organizasyon, Tam Not Aldı…


Yatağan Deve Güreşlerinde  on binlerce güreş sever alanı tıka basa doldurdu, hiçbir olumsuz olay yaşanmadı.


 


Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem


11.Geleneksel Yatağan Deve Güreşleri’ne CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal damgasını vurdu. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, CHP Muğla Milletvekilleri Fevzi Topuz, Dr. Ali Aslan, Prof.Gürol Ergin, MHP Muğla Milletvekili Prof.Metin Ergun, İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü, Mükerrem Uyar, Şükrü Şehir, Cesur Öncel, CHP Bodrum İlçe Başkanı Durmuş Ali Öztürk, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Milletvekili aday adayları Hüseyin Anıl, Dr.Kerim Cangır, Emrah Doğu, Akın Üstündağ, Mustafa Öztürk, Fahrettin Üstün, Muammer Bahçeli’nin yanı sıra bir çok ilçenin parti ve belediye başkanları ile yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Egenin hemen her bölgesinden güreşe katılan develer kıyasıya mücadele ettiler. Güreşler centilmence ve olaysız olarak tamamlandı. Güreşlerden yaklaşık 60 bin lira gelir elde edildiği bildiriliyor.


 


Sucuk, Köfte Satıcıları Memnun Değil….


Oldukça geniş bir alanda düzenlenen güreşlerde sucuk, köfte, deveci şalı (puşu), kasket başta olmak üzere hediyelik oyuncak, çay, kahve gibi akla gelebilecek her türlü ürün yüzlerce tezgahta müşterilerini bekledi. Görüştüğümüz esnafların bazıları işlerinden memnun olduğunu söylerken bazıları ise pekte memnun olmadıklarını ifade ettiler. Mumcular’da yapılan deve güreşlerinde satışlarının daha iyi olduğunu söyleyen satıcılar, tezgahların çokluğundan şikayet ettiler. Güreşlerin sonuna yaklaşıldığında sucukların kilo fiyatı 15 liradan 10 liraya kadar düşerken, 10 liraya satılan deveci şalları ise sona doğru 5 liradan alıcı aradı.


 


Deve Güreşleri Alanı Siyasi Arenaya Dönüştü…


Özellikle Deniz Baykal’ın onur konuğu olmasından dolayı siyasi arenaya dönüşen güreşlerde milletvekili aday adayları kulis çalışmaları yaptılar ve delege görüşmeleri gerçekleştirdiler. Aday adaylarının bazılarının masalar hazırlattığı ve delegeleri konuk ettikleri gözlendi. Bazı aday adaylarının ise kıyafetleri dikkat çekiciydi. Özellikle Fethiye’den milletvekili aday adaylığını açıklayan Emrah Doğu körüklü çizmeleri, deveci pantolonu, yeleği, kasketi ve deveci şalı ile misafirlerini hazırlattığı masada konuk etti. Geçtiğimiz hafta istifasını vererek milletvekili aday adaylığını açıklayan CHP eski İl Başkanı da deve güreşlerine uygun kıyafeti ile protokol bölümünün hemen yanında yerini aldı. Bazı aday adaylarının Deniz Baykal’ın yanına gitmediği, aday adaylık sürecinde sıkıntı yaratabilir tedirginliği yaşadığı da dikkatlerden kaçmadı. Milletvekili aday adaylarından Hüseyin Anıl’ın Grup Başkan Vekili Muharrem İnce ile samimi görüşmeleri ve Emrah Doğu’nun Deniz Baykal’ı gönderirken “Genel Başkanım Haziran’da Mecliste görüşürüz” demesi, Baykal’ın bile kısa süreli şaşkınlık yaşamasına neden oldu.


Proscar order

 


Başkan Işık ve Organizasyon, Tam Not Aldı…


Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık’ın ev sahipliğini yaptığı deve güreşlerinde Başkanın hiç oturmadığı, herkesle ve her işle ilgilendiği görüldü. Güvenlik önlemlerinden, misafirlerin rahat ettirilmesine kadar her konuda ekibinden bilgi alan ve yönlendiren başkan, güreş izlemeye gelen başta siyasiler ve yurttaşlar tarafından takdir edildi. Başarılı bir organizasyonun mimarı olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Başkan Haşmet Işık “Önümüzdeki yıllarda daha da büyük ve çok daha fazla katılımlı güreşler tertip edeceğiz. On binleri inşallah, yüz binlere çıkaracağız.” dedi.



 


 


Fevzi Topuz


CHP Muğla Milletvekili


Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık’ı bu deve güreşi şenliklerini geçmişten bu güne, bu günden yarına aktarılması için harcadığı çabalardan dolayı tebrik ediyorum. Bu güne kadar develeri taşıma aracı olarak kullanırdık. İnsanlar arasında ki birlik, beraberlik ve dayanışmayı geliştirmek amacı ile develeri güreştirerek bir yarış haline gelmiştir. Şimdi ise turizmin bir parçası olarak da devam ediyor. Gerçekten özellikle Ege’de, Akdeniz’de ve Marmara bölgelerimizde bu tür etkinlikler bir festival havasına dönüşmüştür. Bu festivaller yapılırken bir amaç için yapılıyor. Örneğin, üniversite yaptırma derneğine, yerel spor kulüplerine ve bunun gibi yerlere yardım amacı ile yapılıyor. Buraya 15- 20 bin insanımız geliyor, böylece burada elde edilen gelir yararlı yerlere harcanmış oluyor. Bu kültürün yaşatılması için hep emek harcadık, harcamaya da devam edeceğiz.





Dr.Ali Aslan

CHP Muğla Milletvekili


Bu tür etkinliklerin mutlaka turizme etkisi ve katkısı olacaktır. İspanya’da Boğa güreşleri yapılıyor ve turizm için büyük bir katkı sağlıyor. Ama bizim deve güreşlerimiz onlardan çok farklı görüldüğü gibi hayvanlara da zarar verilecek hiçbir şey yapılmıyor, hatta korunuyor. Kan yok, ölüm yok. Bir oyun havasında geçiyor. Turizmin çeşitlendirilebilmesi ve 12 ay turizm çalışmalarında özellikle kış aylarının da değerlendirilebilmesi adına fayda sağlayabilecek somut bir turizm seçeneği olabilir. Diğer yandan kültür ve geleneklerin yaşatılması, halkın bir araya gelerek kaynaşması, birlik ve beraberlik duygularını yaşaması açısından da çok önemli bir etkinlik.


  buy cytotec


Prof. Gürol Ergin


CHP Muğla Milletvekili


Turizm açısından bir etkisi olduğu buradaki insanların çokluğundan belli zaten. Burada on binler var, iç turizm açısından tamam. Ama yabancı turistlere yönelik olması için tanıtımını yapılması gerekiyor. Güçlü bir organizasyon hazırlayarak tanıtımı yapılırsa turizme çok önemli ekonomik girdi sağlayacak bir etkinlik. Üstelik İspanya’daki gibi vahşi bir şey değil.


 


Prof.Metin Ergun


MHP Muğla Milletvekili lowest prices for Plavix


Burada her siyasi partiden temsilciler var. Sayın Deniz Baykal’da misafirimiz oldular. Bizi onurlandırdılar. Ege’nin her yerinden insanlar var. Bu birlik için çok önemli bir göstergedir. Bölgemizin kültürel envanter çalışmasının yapılması gerekiyor. Esasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafın yapılması gereken bir çalışmadır. Geleneksel hale gelmiş yerel festivallerin takvimlerini de hazırlayıp, turizmi daha geniş, daha uzun ve daha verimli bir zamana yaymanın çalışmasının yapılması gerekir. Bizim Kültür Bakanımız bu gün Muğla’da olmasına rağmen nedendir burada değil? Halbuki binlerce yıldır devam eden bir Yörük geleneği yaşatılıyor. Bodrum’un da bir çok belediyelerinde yapılan bu etkinliklere Kültür Bakanlığının ve Kültür Bakanın ilgi göstermesi gerekiyor. Düzgün bir envanter çalışması yaparak, rehberler yetiştirerek yabancı turistlerin kış aylarında buralara gelmesi sağlanmalıdır. Bu tür festivalleri biraz daha öne çıkarıp tanıtımını yaparsak, Türk turizmine kazandırabiliriz diye düşünüyorum.


Dr.Hasan Tanrıseven


Yatağan Kaymakamı


Gerçekten yapılan çalışmalar çok başarılı sonuçlar verdi. Bir festival ve panayır havasında geçmesi bizi de çok mutlu etti. On binlerce insan burada mutlu bir birliktelik ve festival yaşıyor. Yatağan’da hatırlanmış ve tanıtılmış oldu böylelikle.


 


Zeki Köylü


Muğla İl Genel Meclisi Başkanı ve Milletvekili Aday Adayı


Geçmişten bu yana gelen Yörük geleneği gerçekten bir festival havasında geçiyor. Basının da bu olayları tanıtmaktaki katkısı da çok önemlidir. 15 binden fazla insanın burada toplanıyor olması bizim kültürümüze, bizim geleneğimize sahip çıkması bu festivallerin yüzlerce yıl sonra da kutlanabileceği anlamına geliyor, bu çok sevindiricidir. Bizim Bodrum’daki Yelken Yarışları gibi. Nasıl biz “bağ bozumu” olarak görüyorsak burası da öyle. Bu alanlar belediyelerin bölgesinde olduğundan İl Genel Meclisin’de böyle bir bütçe yok. Bazı köylerimizde yağlı güreş alanları için para ayırdık. Ancak turizm ve tanıtım adı altında bir bütçe oluşturulabilir. Eğer belediyemiz bize başvuru yaparsa bu alanın daha uygun bir güreş alanı haline getirebilmek için meclisimizde değerlendirmeye alabiliriz.


 


Durmuş Ali Öztürk


Bodrum CHP İlçe Başkanı


Yatağan bu tür organizasyonları çok iyi yapar. Yatağan geleneklerine, kültürüne çok bağlıdır ve sahip çıkar. Ben burada aslında ev sahibiyim aynı zamanda. Ev sahibi olmaktan da çok mutluyum. Böyle muhteşem bir kalabalığı görmek, birlik, beraberlik, arkadaşlık, kaynaşma beni çok heyecanlandırıyor. Hava da çok güzel, tam güreş havası. Üzerine de eski Genel Başkanımda misafirimiz olunca daha ne denilebilir ki? Deve Güreşleri, turizm açısından da çok önemli katkı sağlayacak bir olaydır. Bunu planlı programlı hale getirip, ulusal düzeyde hatta uluslar arası düzeyde tanıtımını yaparak değerlendirmek lazım. Örneğin İspanya’da boğa güreşleri inanılmaz oranda ekonomik katkı sağlıyor. Neden bizim deve güreşlerimiz de onlar gibi ekonomik girdi sağlamasın? Üstelik kan yok, ölüm yok, hayvanlarımıza eziyet yok, vahşet yok. Son birkaç yıldır Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler sosyal belediyecilik gereği olarak bu tür organizasyonlar üzerine hassas olarak eğiliyorlar. Örneğin geçen hafta Yalıkavak’ta yedincisi yapıldı ve her yıl bir önceki yıla göre daha organize ve daha profesyonel yapılmakta. Bu arada Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız da Muğla’da olmasına rağmen buraya gelmedi, sanırım o Başbakanın etrafında dolaşıyordur. Onun turizm alanı Başbakan’ın etrafı ile sınırlı.


 


Süleyman Uslu


Muğla eski İl Başkanı ve Milletvekili Aday Adayı


Geçen hafta da Yalıkavak’taydık. Orada da deve güreşlerini birlik, beraberlik ve geleneklerin yaşatılması anlamında keyifle izledik. Bu gelenekselliği turizme monte ederek ve yaygınlaştırarak, gittikçe azalan ve yaz aylarına sıkışıp kalmış turizm sezonunu 12 aya yayabilecek bir etkinlik haline getirmek gerekir. Üstelik kültürel bir olaydır. Tanıtımı için stratejiler belirleyerek turizme katkı sağlayabileceğini düşünüyorum. Büyük kitlelere tanıtılarak, organizasyonlar yapılması gerekiyor. Bize görev verilirse önümüzdeki günlerde bu konuda somut çalışmalar yapılarak, turizmi 12 aya yaymak ve çeşitlendirmek adına çalışacağız. Muğla’nın tamamında yapılan yatırımların yeterince değerlendirilemediğini ve yataklarımızın atıl kaldığını düşünüyorum. Turizmi 12 aya yaymak adına, deve güreşleri de projelerim arasında yer alıyor.


 


Hüseyin Anıl


Milletvekili Aday Adayı


 Öncelikle bütün hayvan severlere seslenmek istiyorum. Deve güreşi dövüş değildir. Deve birbirini yaralamaz ve zarar vermez. Bu anlamda hayvan severlerin gönülleri rahat olsun. Turizm açısından değerlendirdiğimizde ise, turizm sezonu çok kısaldı. Neredeyse 3-4 ay sezon yaşar olduk. Deniz, kum ve güneş zaten var olan değerlerimize hapsolup kaldık. Bu tür kültürel ve geleneksel değerlerimizi turizmde değerlendirerek, ekonomiye ve turizme kazandırmalıyız. Öncelikle deve güreşlerini tanıtmak için, kuralları, nasıl yapıldığı, develerin yetiştirilmesi, sağlıkları ve bunun gibi tanıtıcı yayınları hazırlamamız gerekiyor. Planlamalar yaparak buradaki gibi sahalar hazırlamamız gerekiyor. Bu alanları belli standartlara kavuşturarak yabancı turistlerin de ilgisini çekebilecek hale getirirsek bir turizm endüstrisi haline getirebiliriz. Özellikle deve güreşlerinde yapıldığı ve bizlerin sezon dışı dediğimiz Ocak, Şubat ve Mart aylarını değerlendirerek yöremizin turizm ekonomisine katkı sağlayabiliriz. Bu arada, buradaki organizasyon mükemmel olmuş. Yatağan Belediye Başkanı ve arkadaşlarını tebrik ediyorum. Bu konu bana görev verildiğinde öncelikli projelerimden olacaktır. Burada 20 binden fazla insan var. İnsanların sosyalleştikleri, birlik ve beraberliklerini pekiştirdikleri çok önemli olay haline dönüşmüş durumda.


Dr.Kerim Cangır


Milletvekili Aday Adayı


 Yatağan Belediyemizce düzenlenen geleneksel deve güreşleri festivaline arkadaşlarımızla katıldık. Çok güzel bir organizasyondu. Bu güzel organizasyondan dolayı, Yatağan Belediye Başkanmızı kutluyorum. Festivale ilgi oldukça büyük, 15 binden fazla insanımız gelmiş. Bu tek yürek olmanın, birlik olmanın göstergesidir. CHP eski Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal’la beraber, TBMM grup başkanvekili Sayın Muharrem İnce ve Muğla Milletvekillerimiz güreşlerin konukları olması, organizasyonu daha da renkli hale getirdi. Deve güreşleri geleneksel etkinliklerimizdendir. Özellikle Bodrum’da turizmin 12 aya yayılmasında bu çeşit etkinlikleri de değerlendirmemiz gerektiği kanısındayım. Yatağan deve güreşlerini düzenleyenleri ve katkı koyanları tekrar yürekten kutluyor ve teşekkür ediyorum.


Fahrettin Üstün


Milletvekili Aday Adayı


Turizm açısından değerlendirdiğimizde en önemli şey tanıtımdır. Tanıtım için de belli olanaklar hazırlanmalı ve sağlanmalıdır. Özellikle görsel basının bunun tanıtımda rol alması gerekiyor. Belki canlı yayınlar ile verilmesi, tanıtıcı ve bilgilendirici yayınların yapılması daha da yaygınlaşmasını sağlayacaktır diye düşünüyorum. Böylece zaman içinde merak uyanacak ve izlemek için bölgemize gelecekler ve turizmi hareketlendireceğiz böylelikle. Her şeyin başı tanıtım. Turizmi çeşitlendirmek anlamında da önemli bir yer tutacaktır diye düşünüyoru

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.