Bodrum Gündem

BU TAVŞANLAR UÇMADI YA..

Yalıkavak beldesi açıklarındaki yaz aylarında on binlerce turistin ziyaret ederek tavşanlarla oynadığı Kiremit ve Çavuş adasında soğuk hava şartlarında yaşam mücadelesi veren tavşanlara yem götüren çevreciler yüzlerce tavşandan sadece on tanesini gör

BU TAVŞANLAR UÇMADI YA..
18.01.2011
0
A+
A-

 


BU TAVŞANLAR UÇMADI YA…


 


 


Bodrum Gündem Haber


Yalıkavak beldesi açıklarındaki yaz aylarında on binlerce turistin ziyaret ederek tavşanlarla oynadığı Kiremit ve Çavuş adasında soğuk hava şartlarında yaşam mücadelesi veren tavşanlara yem götüren çevreciler yüzlerce tavşandan sadece on tanesini görünce şok oldu.


 


İki adada sayıları bine ulaşan  tavşanlardan sadece birkaç tanesini görebilen Belediye Başkanı Mustafa Saruhan ve Merkez mahalle Muhtarı Ragıp Kalın konunun araştırılması için ilgili kurumlara müracaat etme kararı aldı. Kalın “İki üç ay önceye kadar adalarda yüzlerce tavşan vardı, adaya ayak bastığımızda hepsi yanımıza gelir elimizden yemek yer su içerlerdi,birden ortadan kaybolmalarına anlam veremedik, sayılarının inanılmayacak derecede azaldığını gördük” dedi. Av ve Yaban Hayatını Koruma Vakfı 2. Başkanı emekli büyükelçi Süma Umar’da tavşanların kaçak avcıların kurbanı olabileceğini söyledi.


 


Yalıkavak beldesine üç mil uzaklıktaki Kiremit adası ile 4 mil uzaklıktaki Çavuş adasındaki tavşanlara su ve yem götürmek için giden çevreciler etkinlik düzenledi. Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan (CHP) , Merkez Mahalle Muhtarı Ragıp Kalın Yalıkavak Belediyesi Çevre Gönüllüleri’nden Alper Ertürk ve sekiz kişi soğuk kış şartlarında adalarda yaşam güçlüğü çeken tavşanlar için yaşam kampanyası başlattı. Salı günü başlayan ve nisan ayının sonuna kadar devam edecek kampanyada haftanın iki üç günü teknelerle yiyecek ve su götürülmesi kararlaştırıldı. İlk olarak Salı günü öğle saatlerinde Belediye , muhtarlık ve gönüllülerin temin ettiği teknelerle adalara su ve yiyecek götürüldü.


 


 



Başkan Saruhan Şaştı Kaldı…


Başkan Saruhan ve yanındakiler yiyeceklerle birlikte adaya çıktıktan sonra tavşanları aramaya başladılar. Ellerinde yemlerle tavşanların gelmesini bekleyen doğaseverler geçmişte sürüler halinde yeme gelen tavşanları göremeyince büyük şok yaşadı. Adada tavşanları aramaya başladılar. Yaklaşık 4 saat adalarda kalan hayvan severler sadece 8-10 tavşan  görebildi. Çalıların arasından görünen tavşanlar ise büyük korku ile sağa sola kaçıştı. Yiyecekler tavşanların görüldüğü çalılıkların etrafına dağıtıldı.

cheap Tadalafil Adalarda büyük şok yaşadığını ve yüzlerce tavşanın bir anda ortadan kaybolmasının mümkün olmadığını belirten  Saruhan “Gümüşlük’teki Tavşan adasının arkeolojik sit ve kazı alanı ilan edilmesinin ardından oradaki tavşanlarında büyük bölümü bu iki adaya getirildi. Yıllardır bu adalarda yüzlerce tavşan barınıyordu. Özellikle yaz aylarında adalara denize girmek için gelen turistler elleriyle tavşan beslerken , bizde adaya geldiğimizde sürüler halinde kıyıya inen tavşanlar elimizden yemek yer su içerdi, bugün çok az sayıda tavşan görünce şok olduk. Gördüğümüz tavşanlar ise bizlere yaklaşmak istemedi. Havaların beklenenden soğuk olması ve kurak gitmesi nedeniyle tavşanları beslemek için kampanyayı başlattığımız ilk gün tavşanları görememenin üzüntüsünü yaşadık, merakımız arttı. Getirdiğimiz yiyecekleri ve suları yuvalarına yakın yerlere bırakıp geri döndük” dedi.


 


 


 


Ragıp Muhtar Kararlı ”Bu İşin Peşini Bırakmayacağız.”


order Vermox online  


ÜÇ dönemdir Yalıkavak Merkez Mahalle Muhtarlığı yapan 50 yaşındaki Ragıp Kalın’da “Çocukluğumuzdan beri bu adalarda yüzlerce binlerce tavşan barınırdı. Daha iki ay önce geldiğimizde yine tavşanları gördük, havaların ani soğuması ve adaların kurak olması nedeniyle beslenme sorunu yaşayabilecek tavşanlara yem ve su getirdiğimizde sürüler halinde gelip yer içerlerdi, ancak şu anda tavşanların büyük bölümünü göremediğimiz gibi gördüğümüz bir avuç tavşanda korkularından yanımıza yaklaşmadılar. Ortada bir gariplik var. İki yıl öncede Gümüşlük’teki Tavşan adasına geçen köpekler tavşanları öldürmüştü. Ama ortada ölü tavşan bulamadık.Bu nedenle Perşembe günü bir veteriner ve konuyla ilgili uzmanlarla gelip adalarda inceleme yapacağız, yıllardır adalarda özgürce yaşayan ve  adaların sembolü haline gelen  tavşanların bir anda ortadan kaybolması normal değil” dedi.


 


Emekli Büyükelçi Kaçak Avcılardan Şüpheleniyor…


 


Olayı duyduktan sonra büyük tepki gösteren Av ve Yaban Hayatını Koruma Vakfı 2. Başkanı Süha Umar “Yaptığımız araştırma ve edinilen sonuçlardan ortaya çıkan duruma göre  adadaki tavşanların kaçak avcıların kurbanı olduğu ortaya çıkıyor. Adalar küçük olduğu için teknelerle giden ve ses çıkmasın diye kısa mesafeden havalı tabancalarla tavşanları rahatlıkla avlayanlar tavşanların kökünü kazımış olabilir. Burada sahil güvenliğe büyük görev düşüyor.Daha önce yaptığımız birkaç baskında balıkçıları teknelerinde tüfeklerle ve tavşanlarla yakalamıştık.Şu anda denize çıkan her teknede bir tüfek var. Oysaki balıkçıların yasal olarak bu tüfekleri teknede taşımaları mümkün değil, bu nedenle bölgede denetimin sıklaştırılması gerekir, bu konuda yasal girişimleri başlatacağız, yüzlerce tavşan bir anda ortadan kaybolması mümkün değil, hastalık olsaydı en azından ölüleri bulunurdu. Sistemli şekilde avlanmış ve sayıları yok denilecek kadar azalmış” dedi.


 


Saruhan, Kalın ve Umar’ın şikayetleri üzerine Kaymakamlık, jandarma ve sahil güvenlik ekipleri bölgede soruşturma başlattı.

Disulfiram online
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.