Bodrum Gündem

Ormanlar, Sulak Alanlara Hayat Verir..

2011 Yılı Dünya Sulak Alanlar Gününün ana konusu Ormanlar Sulak Alanlara Hayat Verir olarak belirlendi ve sulak alanların korunmasının su havzalarının ve ormanların korunmasına bağlı olduğuna dikkat çekildi.

Ormanlar, Sulak Alanlara Hayat Verir..
03.02.2011
0
A+
A-

 


 


Ormanlar, Sulak Alanlara Hayat Verir… buy Strattera 40 mg treating cancer tumors


buy ventolin 2011 Yılı Dünya Sulak Alanlar Günü’nün ana konusu  “Ormanlar Sulak Alanlara Hayat Verir” olarak belirlendi ve sulak alanların korunmasının su havzalarının ve ormanların korunmasına bağlı olduğuna dikkat çekildi. TEMA Vakfı, Dünya Sulak Alanlar Günü’nde tüm su havzalarında, entegre havza yönetiminin esas alınması çağrısında bulundu.


Bodrum Gündem Haber


Derinlikleri genelde 6 metreye kadar olan sığ göl, lâgün, deltalar, korunaklı kıyılar, su dolaşımına sınırlı olan bölgeler sulak alan olarak nitelendirilir. Sulak alanlar, kuşlar için yuva olmanın yanında bulundukları bölgenin su rejimini ve iklimini dengeleyen, tortu ve zehirli maddeleri alıkoyarak ya da besin maddelerini kullanarak suyu temizleyen, balıkçılık, tarım, hayvancılık ve saz üretimi gibi yüksek ekonomik değere ve çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahiptirler.


Sulak alanlar, yerli ve kıtadan kıtaya göç eden milyonlarca göçmen kuşun okyanusları aşmadan önce yumurtlama, yavru çıkarma ve mevsimlik yaşama yerleri olduğu için, ekolojik açıdan son derece önemli habitatlardır. Sulak alanlar su ekosistemini, genel ekolojik sistem de ekonomiyi destekler.
Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen “Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi”, 1971 yılı Şubat ayında İran’ın Ramsar kentinde imzalanmıştır. Bu sözleşme, taraf olan ülkelerin herbirini, dünyaca öneme sahip en az bir sulak alan ilan etmelerinin yanı sıra, bu sulak alanları korumakla ve bunların akılcı yönetimini sağlamakla yükümlü kılmaktadır. Sözleşmenin imzalandığı 2 Şubat tarihi, sulak alanların korunmasının önemine kamuoyunun dikkatini çekmek üzere 1997 yılından bu yana “Dünya Sulak Alanlar Günü” olarak kutlanmaktadır. Türkiye, Ramsar Sözleşmesi’ne 17 Mayıs 1994’ten itibaren resmen taraf olmuştur. 
2011 Yılı Dünya Sulak Alanlar Günü’nün ana konusu “Ormanlar, Sulak Alanlara Hayat Verir” olarak belirlenmiştir.  Ormanlar ve sulak alanların korunması birbirine bağlıdır. Özellikle son dönemde subasar ormanı ve kıyı ormanlarına yönelik tehditler giderek artmaktadır. Oysa subasar ve kıyı ormanları iklim değişikliğine karşı mücadelede çok önemli unsurlardır. Bu ormanlar küresel ölçekte tatlı suyumuzun korunmasına yardımcı olur, karbon depolamanın yanında biyolojik çeşitlilik açısından da çok önemlidir.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre; sulak alanlar bakımından bulunduğu coğrafyanın en önemli ülkelerinden biri olan yurdumuzda toplam 2 milyon hektarı aşkın sulak alan bulunmaktadır.  Sazlıkların kesilmesi, tarım amaçlı kurutmalar, doldurmalar, sanayi kirliliği, içme suyu amaçlı kullanımlar, büyük baraj inşaatları nedeniyle yeterli su alamama ve yapılaşmalar nedeniyle yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar sulak alanımız ekolojik ve ekonomik değerini yitirmiştir. Bir başka deyişle Türkiye 40 yıl gibi kısa bir sürede, sulak alanlarının yarısını kaybetmiştir.


TEMA Vakfı, uzun zamandan beri devam etmekte olan su politikaları; su varlığımızın korunması ve ekolojik yaşamı gözeten doğru yöntemle yararlanılması üzerine yoğunlaşmıştır. TEMA Vakfı, Mera ve Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı kanunlarından sonra “Su Yasası”nın çıkarılması ve uygulanması için çalışmaktadır.


Ayrıca tüm su havzalarında, bütüncül ekolojik havza yönetimi esas alınmalı, ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler uyarınca ilan edilmiş tüm koruma alanlarında suyun doğal yapısını etkileyen herhangi bir yatırım yapılmasına kesinlikle izin verilmemeli ve koruma statüsünün gerektirdiği esaslar uygulanmalıdır

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.