Bodrum Gündem

Aksungur Oğlu Şehit Zengi Oğlu Sultan Nurettin Mahmut..

06.02.2011
0
A+
A-

Tüm islam alemi, Selahettin Eyyubiyi tanır, onu saygı ve hayır ile anarız.


Peki Aksungur oğlu Nurettin’i,  bırakın İslam alemini, biz Türkler ne kadar tanırız?


 


12. asırda Büyük Selçuklu devleti  taht kavgaları nedeni ile dağıldı ve yerinde Anadolu Selçukları, Danişmentoğulları, Mengücekler, Saltık oğulları  gibi  birçok beylikler oluşmuştu. Şam Atabeylerinden  Aksungurların  kurduğu devletin ikinci hükümdarı Nurettin Mahmut’dur.  


 


Halep ve Şam atabeyi olan bu Türk hükümdarı halkı tarafından ‘aziz’ ve  ‘adil’ olarak tanımlanırdı.  Bu adil hükümdar çok sade yaşar kişisel ihtiyaçları için devlet hazinesinden bir kuruş para almazdı. Humus çarşısında sahibi olduğu birkaç dükkanın kirasından ailesinin ihtiyaçlarını sağlardı. Evinin ihtiyaçları için yılda 20 altın bulmakta zorlanan Nurettin, memleketin hayır ve imar işleri için her ay altı bin altından fazlasını sarf ederdi. O yollar, köprüler, hanlar, hastaneler, tabiplerin eğitilip yetişmesi için medreseler yaptırmıştı.  Bu Türk hükümdarı halkının sosyal adalet içinde yaşaması için gerekli kural ve kanunları koymuş, fakirleri zenginlerin baskısından korumak, vergilerini azaltmak için tedbirler almıştı. Tüm hayatı halkına hizmete vakfetmiştir.


professional Viagra no prescription

 


Nurettin Mahmut siyasi amacı ise, o sırada Kudüs’te hüküm süren haçlı devletini Kudüs’ten çıkarmak, İslam dünyasından atmaktı. Bu amaçla çevredeki tüm Müslüman devletlerin güçlerini haçlılarla savaş amacına yöneltmesi gerekiyordu.  İslam emirlerinin kişisel çıkarları için Hıristiyan derebeyleri ile işbirliği bile yapıyorlardı. Asacol online


Onların aralarında çıkardıkları çekişmeleri yatıştırdı.


Mektuplarla, konuşmalarla, hutbeler ile, bu amaca yönelik yazılarla, tüm Türk ve Müslüman’ları aynı noktada topladı. İslam dünyasında büyük heyecan uyandırdı.


 Aksungur oğlu şehit Zengi oğlu Sultan Nurettin Mahmut devamlı olarak Haçlılar ile çarpışıyor, onları cesareti ile yıldırıyor, Müslüman’lara da cesaret veren bir örnek önder oluyordu.


Suriye’nin, Filistin’in Kudüs’ün haçlılardan geri alınması planlarını hazırlamış, savaşı başlatmıştı.  Komutanlarından Selahattin Eyyubi’yi, Haçlıları güneyden kuşatmakla görevlendirmişti. Sultan Nurettin 1174 yılında vefat edince, yerine Selahattin Eyyubi geçti ve Kudüs’ü haçlıların elinden almak şerefi de böylece, onun planlarını harfiyen uygulayan, yanında yetiştirdiği Selahattin Eyyubi ‘ye nasip olmuştur. 


 


Sultan Nurettin’in  Kudüsü fethedince, Mescidi Aksa’ya koymak için yaptırdığı minberi Selahattin Eyyubi, yetiştirici ve yol göstericisinin vasiyet ettiği gibi,  götürüp özel yerine yerleştirmiştir. purchase Lithium

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.