Bodrum Gündem

KUKLALAR VE KEMALİSTLER

10.02.2011
0
A+
A-

Kuklalar çocukluğumdan beri çok sevdiğim oyuncaklardır. İplerini görmeme, başkaları tarafından oynatıldıklarını ve seslendirildiklerini bilmeme rağmen bu yaşımda bile kuklaları hayranlıkla izlerim.

 


Ancak maalesef insan büyüdükçe her kuklayı aynı şirinlikte göremiyor. Bunun en güzel örneğini geçen hafta yaşadık.

treating acne

 


Geçtiğimiz hafta, 3 Şubat 2011’de, gazetelerde Defne Joy haberlerinin arasına sıkışmış son derece önemli, hatta “rezalet” diyebileceğimiz bir haber vardı. Bir Türk bankasının İstanbul’daki bir şubesi, başka bir Türk bankasının Ankara’daki şubesine SWIFT yöntemiyle döviz transferi yapıyor. Kısa bir süre sonra parayı gönderen bankanın genel müdürlüğüne Amerikan Hazine Müsteşarlığı’ndan bir telefon geliyor ve telefondaki kişi banka yetkililerini bir güzel haşlıyor: “Siz nasıl olur da İran’a para gönderirsiniz, yaptığınız başınıza büyük dertler açacak, vs.” Banka yetkilisi duruma çok şaşırıyor tabii, zira bankanın İran’da şubesi yok. Gerçek daha sonra anlaşılıyor. Ankara’daki şube “Tahran Caddesi” üzerinde..!


 


Yaşanan, tam anlamı ile diplomatik bir rezalettir. Amerikan Hükûmeti, 2006 yılından itibaren, SWIFT sistemini yürütmekte olan Belçika menşeli şirket ile nasıl olduğu şaibeli bir anlaşma yapıyor ve tüm para trafiğini (günde 3 milyon işlem) – bu olaydan anladığımız kadarı ile de online olarak – takip ediyor. Burada Amerika’ya kesinlikle suç bulmuyorum. Bir devlet, ne olursa olsun, kendini savunmaya ve yaşamını devam ettirmeye yönelik bir takım işler yapabilir. Yapılan işlemi ABD açısından bu şekilde görmek gerek.


 


Ancak, merkezi Türkiye’de olan, Türkiye’de işlem yapan, Türk kanunlarına bağlı olan bir bankanın, bir başka devletin hazine müsteşarlığı tarafından direkt olarak aranıp hesap sorulması, fırça çekilmesi tam bir diplomatik rezalettir. Bugüne kadar ne hükûmetten, ne TCMB’den ne de bankalar birliğinden bu konuda herhangi bir tepki gelmemiştir. 2 Şubat 2011’de ekonomik egemenliğimize “çuval” geçirilmiş ve hiçbir tepki almamıştır. buy levonorgestrel

Xenical order

 


Kuklaları çocukluğumdan beri severim. İplerini görmeme ve başkaları tarafından oynatıldıklarını bilmeme rağmen hayranlıkla izlerim. Ama bu kuklalara birer “seçilmiş kral” muamelesi yapılması midemi bulandırıyor. Osmanlı’nın, dedelerinin kemiklerini sızlatıp mezarlarında ters dönmelerini sağlayan Sultan ve şürekâsının iplerini keserek bağımsız Türk devletini kuran Kemalizme “modası geçmiş, miadı dolmuş ideoloji kalıntısı” diyenler bu konuda ne düşünüyorlar, gururları kırılmıyor mu, gerçekten merak ediyorum. Eğer bu gibilerin “modern Türk devleti” tasarısı bu ise, aman kalsın..!

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.