Bodrum Gündem

Mustafa İlker Gürkan Golf Konusunda Noktayı Koydu…(VİDEO HABER)

ÖZEL ROPÖRTAJ…

Mustafa İlker Gürkan Golf Konusunda Noktayı Koydu…(VİDEO HABER)
14.02.2011
0
A+
A-

 

 

 

 

 

Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan Golf Sahaları Yapılmasına Karşı dava açılması ile ilgili olarak “Bodrum Gündem”e açıklamalarda bulundu.

GOLF YAPILMASIN DAVASI AÇILDI

Golf tartışmalarının devam ettiği Bodrum kamuoyunda, hemen herkesin beklediği haber, Muğla Barosu’ndan geldi. Golf Sahalarını Yapımının durdurulması için dava açıldı. Dava yı açan Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan üzerinde çok düşünülmesi gereken çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Konu geniş bir platformda tartışılmalıydı, ama oldu bittiye geldi…

Haziran ayında bize golf sahaları ile ilgili bir karar alınacağı, golf sahaları sorununun gündeme geldiği ifade edildi. Bunun üzerine biz bir basın açıklaması yaptık. Dedik ki “Golf sahalı doğru da olabilir, Bodrum’da ihtiyaç da olabilir. Bu turizm geliri de sağlayabilir. Turizmde bir çeşitlilik de getirebilir. Dolayısı ile bu konu tartışılmalıdır. Tartışılmadan bir karar verilmemelidir.” Onun için de Muğla Belediye’sini göreve çağırdık, Muğla’daki Demokratik Kitle Örgütlerini göreve çağırdık. Muğla Barosu uzmanlarınız getirsin, biz de uzmanlarımızı getirelim ve tartışma yapalım. Buna bir cevap alamadık. Buna bir cevap alamayınca bekledik.  Sonra tekrar bir haber bekledik. Sonra tekrar bir haber geldi. Belediye Meclisinde konu gündeme gelmiş ve hukuki sürecin beklenmesine karar verilmiş diye.

buy Plavix

Girit, Atina ve Bölgemiz kuraklıkla tehlikesi ile karşı karşıyadır…

1/100 binlik planla, golf sahası meselesinin bir alakası yoktur. Çünkü; Daha önce bizzat Mehmet Kocadon’un  Ortakent Belediye Başkanı iken  davacı olduğu davada, Bodrum’da golf sahalarının kurulmasının yanlış olduğuna hükmedildi.  Bodrum, Girit, Atina alarm veren kuraklık alanıdır. Bütün Doğu Akdeniz zaten alarm veren kuraklık alanıdır diyerek, buna karşı bir yargı kararı oluştu ve kesinleşti. Yani elimizde net bir yargı kararı vardı. 1/100 binlik Muğla Mimarlar Odasının Şubesinin açtığı davada üstünde bu yüzden durmadık.

Kaymakamlık buraya hiçbir müdahale yapılmasın yazıları yazılmış, bir şey yapılırsa hukuken kabahattir…

Büyük alış veriş merkezleri yapılması, büyük otoparklar yapılması, büyük çok sayıda yataklı oteller yapılması hiçbiri yoktu. Çünkü bu konuda verilmiş bir mahkeme kararı vardı. Bu ikinci kez gündeme gelince, ben İlçe Başkanını aradım. Bu konuyu tartışalım, konuşalım, konuşmadan yapılmasın diye. Karar alınmadan 3 gün önce, yine aradım, yine yapılmasın diye.  Ondan sonra da bu karar çıktı. Bu karar çıkınca, biz buna tepki gösterdik ve kamuoyuna dedik ki; biz bunu hukuka taşıyacağız. Çünkü çok açık bir mahkeme kararı var. Araştırmalarımız sırasında öğrendik ki sadece mahkeme kararından değil,  2008 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, Valiliğin, Arkeolojik açıdan Bodrum müzesinin yaptığı incelemelerle o golf sahası kurulacak yerde bir antik kent olduğu,  antik kentle ilgili kalıntılar bulunduğu tespit edilmiş. Kaymakamlık buraya hiçbir müdahale yapılmasın diye yazılar yazmış, bunları da tespit ettik.

buy Tadalafil

Elimizde çok ciddi belgeler var…

Çevreden duyan, bizim bu tutumumuzla ilgilenen demokratik kuruluşlar, kişiler bize dediler ki; bizim de buralarla ilgili bilgimiz var, sizinle paylaşalım. Paylaştık ve netice olarak yazılı taleplerde bulunduk.  Bu yazılı taleplerin karşılığında yazılı raporlar istedik. Tarım konusunda da rapor aldık. Elimde çok ciddi belgeler var.

Sosyalistlerin ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin çok ciddi desteği var…

Bakın orada yer altı suları meselesi, su var yok tartışması bunlar havadan şeyler. Bizzat yapımcı firmanın kendi el ilanı var, yer altından su çekeceğiz diye. Biz dava dilekçemizde bunları anlattık. Yer altından su çekmesen bile, çektiğin suyu nereye göndereceksin?  Nereye deşarj edeceksin? 30 sayfalık bir dava dilekçemiz vardır. Konu çok geniş ve ayrıntılı biçimde, özellikle avukat arkadaşlarımız, ki bu iş onların emeğinin ürünüdür. Bu dava dilekçelerinin raporlarının bir kısmını sundum, diğerlerini de bilahare sunacağım. Sonra çeşitli siyasi partilerden destek gördük. Özellikle MHP bu konuda bize çok ciddi bir destek verdi, vermeye de devam ediyor. Sosyalist olan partiler bu konuda çok ciddi bir tutum aldılar. Bu tutumda bize destek oluyorlar.

Vatan her zaman elde silah, cephede savunulmaz…

Vatanın taşını, toprağını, suyunu, madenini, insanını, kültürünü savunarak vatan savunulur.  Bizim yaptığımız bir çeşit vatan savunmasıdır.  Bu doğru da olabilir, biz yanılıyor da olabiliriz. Söylediklerimizin hepsi haşa Ayet-i kerime değildir. Ama tartışalım dedik. Bizimle tartışılmadı. Tartışmak ihtiyacı hissedilmedi. Biz boş bir şey konuşmuyoruz.  Bakın bir örnek vereyim size; bu CHP veya başka bir parti çekişme meselesi değildir. Çünkü Türkiye’de golf sahalarıyla ilgili ilk mücadeleyi yapan Antalya Barosu oldu. O mücadeleyi yapan Baro Başkanı Zeki Durmaz, şu anda CHP’nin Parti Meclisi üyesidir. Arkadaşlarımız bu konuları ona da danışabilirlerdi. BU particilik meselesi değil gibi görünüyor. Bu garip bir inat şeklinde ortaya çıktı.

Söz konusu olayla ilgili kamuoyunda Meclis üyelerine hakarete varacak şekilde eleştiriler meydana geldiği konusunu da açıklık getiren Muğla Baro Başkanı Gürkan CHP İlçe Başkanlığı için basın açıklamalarında hiçbir eleştiri yapılmadığını ifa etti. Gürkan değerlendirmelerine şöyle devam etti.

Sözü edilen şey, hangi yüksek ve derin ilişkinin sonucu bu karar alındı?  Şimdi yüksek ya da derin ilişki; biz Gladyo ile bu işi ortak tezgahladılar demiyoruz.  Ama bir firma, bu işi yapmak üzere olan bir firma elinden gelen bütün gayretle yükleniyor ki, hakkıdır. Ona bir şey söylemiyorum. Bunun karşısında da biz bir şey söylemek istiyoruz diyen birisi var. Şimdi beni dinlemez, sadece tek tarafı dinlerseniz buna isyan ederim. Nasıl dinlemiyorsunuz, hangi sebeple dinlemiyorsunuz? Çünkü belediye başkanı olarak sayın Kocadon’un bizzat kendisinin açtığı ve aldığı sonuçtan övündüğü bir dava var.

Her şey siyaset üzerinden yürümez…

CHP’nin Belediye Meclis Üyelerinin bizzat kendilerinin Bodrum’da veya Türkiye’nin her yerinde çevre konusunda verdiği mücadeleyi biliyoruz. Bütün bunlar burada dururken, bu konudaki vurdumduymazlık niye?  Bunun bir açıklanması gerekir.  Bize bir anlatılması gerekir. Netice olarak aynı partiden önemli bir kısmı da itiraz etti. Biz sosyalist partilerden veya MHP’den arkadaşlarımız bize destek veriyorlar diye, ne siyasi kimliğimizi kaybediyoruz, ne de başka bir şey oluyor. Bu ortak buluşabildiğimiz bir noktadır. Zaten demokrasi bu demektir.  Mutlaka her şey siyaset üzerinden yürür demek değildir.  Bu nedenle kimseye karşı hakaret tazı bir şey söylenmedi.

Bodrum’da, tarihte yakarlına yapışacaktır…

Ama şunu söyledik; bu kararı alan Belediye Meclisinin çoğunluk üyelerinin hangi partiden olurlarsa olsunlar, Bodrum halkının elleri yakalarında olacaktır.  Eğer bu gerçekleşirse. Yani Bodrum’un tarihi de yakalarında olacaktır.  Bakın su problemi var (Ben kent rantı problemlerinin üzerinde durmuyorum. Dilekçenin örneğini size verdiğim zaman göreceksiniz, arazi problemi var, tarihi eser problemi var, bölgenin demografik yapısının değişmesi, dolayısıyla kültürünün ortadan kalkması diye bir problem var. Şimdi bütün bunlar üzerinde hiç durmayacağız, hiç tartışmayacağız,  Teknik Üniversite’den sadece bilimsel rapor diye bir rapor alacağız  (Hiç kuşkusuz onlar da bilim adamlarıdır. Bir perspektif ortaya koymuşlardır, saygı duyarız) ve ona dayanıp her şeyi götüreceğiz. Olmaz. Doğru değil, demokratik değil,  Hakka uygun değil.

Su en önemli etken ve sorundur…

Kaç çeşit bitki yetişiyor Çamlık yöresinde biliyor musunuz? Biz o yetişen bitkilerin hepsinin listesini çıkarttık, mahkemeye sunduk. Mahkemeye verdiğimiz dilekçenin eklerinde bunlar var. Orada ne kadar gölet var? O göletlerdeki su yer altına gitmeyecekmiş? Nereye gidecek o su?  Orada çalışacak insanların hayatı ne olacak? Bu konuda bir sürü bilimsel araştırma yapılmış vaziyette.  5-6 faktör bakımından tamamen kamu yararına aykırı olan bir şey. Sadece turizm geliri getirecek bir şey. Turizm geliri getirecek mi? Bunu biri bize anlatsın. Golf sahalarıyla şurada, şu turizm geliri sağlanıyor. İngiltere, İskoçya turizm gelirinden kalkına kalkına öldü gitti diye biri bize anlatsın golf ile bu iş oluyorsa. Yahut deniz suyuyla yapılacaksa, Kuzey Afrika sahillerinde bunun çok yaygın olduğunu birisi bize anlatsın. Yaygın olduğu yerlerde hangi sonuçlar var? İngiltere gibi bir ülkede golf sahalarının kurulmasının çok sıkı şartlara bağlım olduğu söyleniyor. O şartlarla Türkiye’deki şartlar aynı mı? Aynı gereklikler yerine getirildi mi? Birisi bize bunları anlatsın, biz de cevabımızı verelim, tartışalım ve ortak bir karar oluşturalım.

Oranın sahibi bütün Türkiye’dir…

İşte efendim orada halk bunu istiyor. İsteyen var, istemeyen var. Tehdit edilen var, edilmeyen var. Bu ayrı bir mesele. Ama bir yörenin halkı, o yörenin sahibi değildir. O yörenin sahibi bütün millettir. Orası milletin malıdır. Yani orayı hep beraber savunduk ve hepimizin malıdır. Ulusun mallarına karşı, ulusun çıkarları yerine, yerel bir takım çıkarlar öne çıkarsa bu işin sonu gelmez. order Topamax on line


Gürkan’ın değerlendirmeleri oldukça çarpıcı ve dikkate değer konuları içeriyor. Tartışılarak bir sonuca ulaşılması gereğinin üzerine basa basa vurgu yapıyor. Tespitleri gerçekten bir çok kurum ve kişilerce dile getirilen ve ona göre karşı durulan tespitler. Golf tartışmaları hukuki ve sosyal açıdan sürüp gidecek görünüyor. En önemli sorunun su ve tarım konusu olduğu bütün çevrelerce kabul ediliyor. Gelecek dönemlerde telafisi mümkün olmayan sonuçların doğmaması için çabalanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.