Bodrum Gündem

Sevgiliye Mektup Yazmak…

Haluk Ortaç yazdı…

Sevgiliye Mektup Yazmak…
14.02.2011
0
A+
A-

Sevgiliye Mektup Yazmak,


 


Sevgililer Günü tarihçesinde duymuşuzdur Valentinalı yaklaşımları,  Roma Katolik Kilisesi’nin inancına dayanan gündür, bir din adamı adına ilan edilen bayramdır, mazisi 14 Şubat 496 yılına Papa Gelasins’e uzanır.


Valentinalı günler için son öğrendiğimde 1381 tarihli Parlement Of Foules adlı kitaptan kitaba göre; özellikle Fransa ve İngiltere de 14 Şubat geleneksel olarak kuşların çiftleşme günü olarak bilinmesiydi. Günün bu özelliğinden dolayı sevgililer karşılıklı güzel sözler yazan notlar vermeleriydi. Bu notlarda sevgililer birbirlerine Valentine diye hitap etmeleriydi.


Ama, romantik aşk ile Valentine arasındaki bağlantı tarih dokümanlarında hiç geçmemektedir ve kimi tarihçilere göre sadece bir efsaneden ibarettir.


 Valentinaya dayanan bu günün icadı, ister gerçek isterse de efsaneye bile dayanmış olsa, Sevgililer Günü yıllardır her toplumda kabul görmüş, benimsenmiş ve halen de yaşatılmakta, kutlanmakta.


Bence hiçbir mahsuru yok. İsmi bile güzel,sevgiye sevgililiğe adanmış bir gün. Birini sevmenin ve sevgili olmanın tadı yaşanırken “Sevgililer Günü” ile bir kez daha sevgiyi, sevgililiği vurgulama, üstüne bir de perçin atma gibi, ne güzel ve çok da insana dair.

pattern baldness treatment

İnsanı insan yapan değerler düşünüldüğünde hemen akla gelen sevgidir.Yaşam sevgisi,insan sevgisi,doğa sevgisi,hayvan sevgisi. Ve sevgi düşünmenin, iyi-kötünün, doğru-yanlışın, mantık-iradenin, inanç-vicdanın katıksız harcıdır. İnsana ait bir hazine ve gerçek insan olmanın gücüdür,kaynağıdır.


buy Cialis

 Ve ne yazıktır ki insan bu güçten ve kaynaktan uzaklaşmaktadır günümüz koşullarında. Yaşamın dayattığı sosyal, ekonomik, politik, kültürel nedenler insanda sevgi azalmasına neden olmaktadır.Toprağı kemiren,yiyip bitiren erozyon gibi sevgi de insanda erozyona uğramaktadır. Toprağı erozyondan korumanın yolu toprağı yeşil tutmaksa, insanı da yeşil tutmanın bir yolu sevgidir.


 İşte “Sevgililer Günü” bu anlamıyla insana su taşıyacaksa sevgililer günü hep kutlanmalıdır.


 Ve her insanın sevgisi sevgilisi olmalıdır. Bazen bir kadın veya erkek bazen bir ağaç, bazen bir hayvan veya bir ihtiyar bir çocuk. İnsanda sevgiyi bulmanın 1001 yolu vardır.


İnsandaki bu sevme, sevgililik hallerine küçük maddi anlaşılabilir tüketimler ile romantizm ve sürpriz katmak hoş olmaz mı? Bence çok güzel olur.


Diğer kutlanan günlerde olduğu gibi sevgililer gününde de abartısız tüketmek güzele doğruyu katmak olacaktır. Tüketim kültürü dayatmalarına kanmadan, sadece hediye alma günü gibi algılamadan, “param var tüketmeye hakkım var” çılgınlığına düşmeden bu güne anlam yüklemek sevgililiğe ayrı bir nitelik katacaktır.


Tüketmek, insanlığın tarihiyle eşdeğerdir ve insan nefes aldığı sürece de olacaktır. İnsan yaşama doğum öncesi tüketmekle başlar, ölümünden sonra da tüketmekle devam eder.


price of Asacol

Tüketimin modern kültürü  kapsamında olan beslenmek, giyinmek, barınmak gibi temel ihtiyaçlarını anlamak mümkündür; sorun tüketimin abartılı uzantıları tetiklemesindedir.


 Batı dünyasında kadın haklarının verilmesi, erkeklerle birçok alanda eşit hale gelmeleri, 1930’ lu yıllara denk gelmektedir. Nedeni feministlerin söylemi olan düşünsel uyanmanın bir sonucu muydu ,yoksa sıkışan kapitalist sistemin kendine yeni bir alan yaratma istemi miydi? Kadınların kalifiye işgücü yaratması ile sosyal yaşamda yerini daha etkin alması sonucunda tüketim kültürünün düştüğü rehavetten kurtarmak mıydı?


“Ve sürecin devamında özellikle 2.Dünya Savaşı sonrası dünyanın yaşadığı ekonomik buhrandan kaynaklanan tüketim kıtlığını yenmek için Avrupa kültürünün çıkardığı bir günler ile  kapitalizmin kendine pazar yaratmak için alt yapısını oluşturması mıydı?


 Günümüzde ise, popüler kültür kavramının en önemli özelliği “bir şeye ihtiyaç olmadığı halde o şeyi ihtiyaç haline getirmek ve tükettirmek” mesajını içermesidir. 


Ticari Dünyada popüler kültür ve tüketim ,insanları çağımızın en önemli hastalığı olan  bilinçsizce bir tüketime sevk etmiş olmasıdır.  


Yaşama ve tüketime hayat veren doğanın artık bu tür tüketimlere tahammülü kalmamıştır.


Dünyada makyaj malzemesi için yapılan harcama 18 milyar Dolar, dünya da tüm kadınların üreme sağlığı için gereken para 12 milyar Dolar,


 Parfüme harcanan para 15 milyar Dolar, evrensel okur-yazarlığın sağlanması için gereken yıllık ek yatırım 5 milyar Dolar,


 Satışa hazır bir ton altın elde etmek için 300 bin ton zararlı atık üretilir. Başka bir deyişle altın bir alyans için ortaya çıkan atık miktarı 3 tondur. Bunların çoğu siyanür ve kimyasal madde içermektedir.


Sevgililer gününde ve benzer günlerde, hemen akla gelecek olan bu üç hediye kalemindeki sayısal değerleri anlamak bizleri zamanında, doğru ve bilinçli tüketmeyi savunur hale getirmeye yetecektir.


Şimdi ,14.Şubat Sevgililer Günü’nde sevdiğine, sevdiceğine, sevgiline bir mektup yazmak nasılda keyifli olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.