Bodrum Gündem

CHP NEDEN İKTİDAR OLAMAZ? -1

25.03.2011
0
A+
A-

Engin Ardıç, CHPnin hiçbir zaman serbest seçimlerde oy alarak tek başına iktidar olamayacağını savunur.

90% fikrine katılmasam da, CHP’nin Türkiye için yaptıklarını destekleyen, parti felsefesini beğenen ve bu felsefenin iktidar olmasını arzulayan biri olarak maalesef bu konuda Engin Ardıç ile benzer bir şekilde düşünüyorum. Ancak sebeplerimiz elbette ki apayrı. Kendisi CHP’nin bir “beceriksizler ordusu” olduğundan bahseder. Bir takım beceriksizler yapılmış ve bu beceriksizlikleri örtbas edebilecek yüzsüzlük gösterilememiş olsa da, CHP’nin iktidar olamama sebebi bunlar değil. Asıl sebep, tam da beğenip desteklediğimiz, CHP’nin de sahip çıktığı parti felsefesi ve kendi tarihi aslında.


  Phenergan online


TBMM, M.Kemal tarafından 11 Nisan 1920’de işgal kuvvetlerinin baskısı sonucunda kapatılmak zorunda kalan ve meşruti monarşiye geçtiğimiz 1877’den beri 6. meclis olan Meclis-i Mebusan’ın yerine, 23 Nisan 1920’de açılmıştır. TBMM’nin çoğunluğu, İstanbul’dan kaçmayı başararak Ankara’ya gelebilmiş eski meclisin üyeleri ile temsilcisi bulunmayan illerden gönderilen vekillerdir. order Indocin online


 


Meclis-i Mebusan, çok partili bir meclisti. 2. Meşrutiyet’ten sonra İttihat ve Terakki, Fedakaran-ı Millet, Osmanlı Ahrar Fırkası, Fırka-i İbad, İttihad-ı Muhammedi, Osmanlı Sosyalist Fırkası, Hürriyet ve İtilaf Fırkası Osmanlı meclislerinde kurulmuş partilerden bazılarıdır. İlk meclisin bir özelliği, belki de sorun “vatanı kurtarmak” gibi ulvi bir amaç olduğundan, partisiz bir meclis olmasıdır.

buy Lasix online

 


Cumhuriyet Halk Fırkası, bir “Fırka” olarak 9 Eylül 1923’te kurulmuştur. Yani TBMM’nin kuruluşundan yaklaşık 3 yıl kadar sonra. Bu 3 yıl içinde gerçekleştirilenler, çoğunlukla meclis içinde sert tartışmalarla, restleşmelerle ve hatta tehditlerle gerçekleştirilmiştir. Cephede yaşanan her olumsuzluk bir tartışma, en ufak yenilgi ölüm psikolojisi sebebidir. Küçük zaferler ise ancak nefes alma molalarıdır. Tüm kötü şeylerin müsebbibi M.Kemal ve yanındakiler, zaferlerin sebebi ise “yüreği iman kuvveti ile atan” kahraman Mehmetçiklerdir.


 


30 Ağustos’ta kazanılan zafer, M.Kemal’in halk üzerindeki sevgisini katlayarak otoritesini sağlamlaştırmıştır. Artık kafasındaki devlet sistemini yaratmak ve bu sisteme halkın desteğini almak çok daha kolaydır. Halk kazanılmıştır, ancak – başta Cumhuriyet’i ilan etmek üzere – planlananları gerçekleştirmek bu meclis ile mümkün görünmemektedir. Bu bakımdan 11 Ağustos 1923’te seçimler yapılıp yeni bir meclis kurulur, bu yeni üyelerden bir fırka oluşturulur ve Cumhuriyet ilan edilir.


 


Cumhuriyet Halk Partisi, meclisteki tüm muhalefete rağmen, vatanı kurtarmayı başarmış M.Kemal’in ve grubunun, ülkeye yeni bir anlayış ve çehre vermek felsefesi ile kurdukları bir partidir.


 


Bu konuya devam edeceğiz. CHP’nin, kendine ihanet etmeden, niçin iktidar olamayacağını tarihsel olarak açıklamaya çalışacağız.

Yazarın Diğer Yazıları
17.06.2014
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.