Bodrum Gündem

CHP NEDEN İKTİDAR OLAMAZ? 2

04.04.2011
0
A+
A-

Geçen yazımda, Meclis-i Mebusandan TBMMne kadar geçen dönemden bahsetmiş ve CHPnin niçin Büyük Millet Meclisinin açıldığı Nisan 1920de değil de Cumhuriyetin ilan edildiği 1923 yılının Ağustos ayında kurulduğunu açıklamaya çalışmıştım.

 


Cumhuriyet Halk Partisi’nin, meclisteki tüm muhalefete rağmen, vatanı kurtarmayı başarmış M.Kemal’in ve grubunun, ülkeye yeni bir anlayış ve çehre vermek felsefesi ile kurdukları bir parti olduğunu belirtmiştim.


 


treating acne

Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte, artık ajandada “vatanı kurtarmak” yoktur. Temel mesele, sistemin nasıl bir sistem olacağıdır. Padişahlık, halifelik, eğitim, din işleri, askerlik, milliyetçilik, vbg. üzerinde tartışılan konulardır.


 


CHP, tüm bu tartışmaları da içinde barındırmakla birlikte, Atatürk’ün kafasındakileri gerçekleştirmesine imkân sağlayacak şekilde örgütlenmiş ve ülkenin “ümmet”ten “millet”e geçerek laik bir yapıda gelişmesine zemin hazırlamıştır. 20’li yılların sonu ve 30’lu yılların başındaki motto “Halk için, halka rağmen”dir. Saltanatın kaldırılması, hilafetin ilgası, latin harflerine geçilmesi, kılık kıyafet devrimi ve benzeri köklü değişikliklerin hiçbiri “referandum” yapılarak değil, halk desteği alınmak kaydı ile tepeden yapılmıştır. Aradan onca yıl geçmesine rağmen bu devrimlerin halk nezdinde tartışılmıyor olması buna kanıttır. Atatürk’ün çocukluk arkadaşları, hatta kız kardeşi dahil olmak üzere en yakınlarının kurduğu Terakkiperver Halk Fırkası ve Serbest Fırka deneyimleri maalesef yürümemiştir. Özellikle Serbest Fırka’nın kuruluşu esnasında M.Kemal’in CHF ve SF arasında açık bir tercih yapmamış olması ve hatta kardeşi Makbule Atadan’ın SF’a katılmış olması dönemin siyasileri arasında bir karmaşa yaratmıştır. Aslında M.Kemal’in isteği devrimleri kabul edecek her partinin yaşaması yönündedir. Ancak, o dönemde Gazi’nin en yakınında bulunanlardan Falih Rıfkı’dan öğrendiğimize göre, kardeşi Makbule Hanım bile Bursa’daki bir toplantıda devrimler aleyhine bir konuşma yapmış ve ağabeyini bu konuda oldukça üzmüştür. Böylelikle bu muhalefet partileri de kadük kalmıştır. Plavix buy


 


İsmet İnönü ekibi ile Celal Bayar / Fethi Okyar ekibi arasında bir denge unsuru olan M.Kemal’in 1938’de vefatı ile CHP’nin kaderi kökten değişmiştir. İsmet İnönü ülkeye 2.Dünya Savaşı’nın sonuna kadar biraz da mecburi bir “Milli Şef”lik ve “Tek Parti” deneyimi yaşatmış, savaşı Amerika ve İngiltere’nin kazanması ile birlikte çok partili demokrasiye geçişe vize vermiştir. Yapılan ilk serbest seçimler olan 1950 seçimlerinden ise CHP’den ayrılan Celal Bayar / Fethi Okyar ekibi zaferle çıkmıştır.


 


2011 yılında eğer halifelikten bahsetmiyorsak, Metrobüs açılışında başbakana yaranmak için pankart açan 3-5 serserinin haricinde kimse padişahlıktan bahsetmiyor ise, Arap harflerine dönüşü kimse tartışmıyor, fes için gösteriler yapılmıyor ve “Atatürk’ü sevmiyorum!” diye televizyonlarda açıklamalar yapan türbanlı kardeşlerimiz bile okumaktan, meslek sahibi olmaktan, milletvekili seçilebilmekten bahsediyor ise, bu Atatürk Devrimleri’nin çoğunun artık geri dönülemez şekilde yerleştiğini göstemektedir. Bunu gerçekleştiren M.Kemal ve onun “halkın istekleri dışında bir takım işler yapan” partisi CHP’dir.


  buy Albendazole


CHP’nin bugünkü problemi, partinin şu anda savunduğu değerler ile Atatürk döneminde yapılanları savunmaya ve açıklamaya çalışması, hatta tarihsel olarak buna mecbur olmasıdır. Bu konuyu bir sonraki yazımda biraz daha irdelemeye çalışacağım.

Yazarın Diğer Yazıları
26.10.2012
19.01.2013
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.