Bodrum Gündem

13 MAYIS 2011 TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI DEKLARASYONU

BU ÜLKENİN PEYZAJ MİMARLARINA İHTİYACI VAR

13 MAYIS 2011 TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI DEKLARASYONU
12.05.2011
0
A+
A-

 


 


 


 

 

 

 

13 MAYIS 2011

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI


13 MAYIS “ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI GÜNÜ”


DEKLERASYONU


Sildenafil  


“BU ÜLKENİN PEYZAJ MİMARLARINA İHTİYACI VAR!”


Yaşadığınız her yerde Biz Varız!


Tek amaçları varlıklarını ve güçlerini arttırmak olan, bunu başarmak için hiçbir yaşamsal değeri ve insan unsurunu önemsemeyen küresel güçler ve onların işbirlikçisi yöneticiler bugün ülkemizi de uçurumun tam ucuna getirmiştir.


Öyle ki, atılacak tek bir adım daha toplumu karanlığa gömecek, aklın ve bilimin yol göstericiliğindeki tüm yaşam biçimi değişerek yerini ilkel, paraya dayalı, baskıcı, kayırıcı, sömürücü bir düzene bırakacaktır. Bunun paralelinde kentlerimiz, kırlarımız, kıyılarımız, sularımız, ormanlarımız, meralarımız, yaylalarımız kısacası halkın tüm yaşam alanları da bu düzenin doymak bilmeyen para hırsı için yok edilecektir. Dolayısıyla geleceğimiz yok edilecektir.


İşte, çıkarları uğruna tüm bunları görmezden gelenlere karşı bilim ışığında ve toplumcu bakış açısıyla en önde gelen meslek dalı olarak duranlar ise; “Yeryüzündeki yaşamın korunarak, geliştirilerek ve sürekliliği sağlanarak gelecek kuşaklara aktarılmasında ihtisas sahibi Peyzaj Mimarlarıdır.


Ülkemizde Peyzaj Mimarları mesleki örgütlenmelerinin en önemli adımı olan Peyzaj Mimarları Odası kuruluşunu  1994 yılının  13 Mayıs günü gerçekleştirmiştir. Bu nedenle, her yıl 13 MAYIS order diflucan günü, Peyzaj Mimarları Odası 7. Dönem Yönetim Kurulu tarafından Türkiye’deULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI GÜNÜ” olarak ilan edilmiştir. 


Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kutlu olsun…


Peyzaj Mimarlarının özellikle ülkesel planlama sürecine dâhil edilmediği bir sistemi başarı ile sürdürenler, en kolayından başlayarak önce doğal ve kültürel peyzaj alanlarını hedef almıştır. Hızlı ve plansız alınan kararlarla yeni rant alanları yaratılmış, bunun sonucunda su havzaları, ormanlar, göller, kıyılar, çayır ve meralar, yaylalar, bitkiler, hayvanlar kısaca tüm doğal kaynaklar baskılanmış ve yok edilmiştir. Bu yok oluşun sonuçları küresel ölçekte de iklim değişiklikleri, çölleşme, su kaynaklarının kirlenmesi ve tükenmesi olarak ortaya çıkmış, fakirleşme artmış, milyonlarca insan açlığa mahkûm edilmiş, binlercesi açlığa yenilmiştir.


Bugün, serbestleştirme ve özelleştirmeler sonucu kamu işletmeleri yerli-yabancı sermayenin talanına sunulmuş, kamusal hizmetler piyasaya açılarak ticarileştirilmiştir. Bu politikalar aynı zamanda mühendislik hizmetlerini de etkilemiş ve mühendisliğin doğal varlıklar, sanayi, tarım, kent ve toplum yaşamına yönelik, bilimsel teknik temellerdeki kamusal, toplumsal hizmet niteliği ortadan kaldırılmıştır.


Dışa bağımlı politikaların uzantısı olarak Türkiye‘de meslek disiplinlerine yönelik önemsizleştirme ve kimliksizleştirme politikaları devam etmektedir. Mesleğimiz bu anlamda sorunun merkezinde duran disiplinlerden biridir.  Mesleki tanınırlığımız ve istihdamımız konuları bütün can yakıcılığı ile çözülmesi gereken bir sorun olarak karşımızda durmaktadır.


Tüm bunlara karşı; toplumsal sorumluluk taşımak, ülkesel değerlere sahip çıkmak ve küresel sorunlara çözümler üretmek, bunlardan çıkar elde etmek isteyenlerle mücadele etmek biz Peyzaj Mimarlarının en önemli görevidir.


        Ülkemizin pek çok peyzaj değeri kayıt altına – özellikle –  alınmak istenmiyorsa,


        Peyzaj Mimarlarına,  kurum ve kuruluşlarında yer verilmek istenmiyor ve sınırlı sayıda kadro açılıyorsa,


        Ülke ulusal fiziksel planlama kademelerinde peyzaj planlarının yer alması istenmiyor, planlama ekiplerine peyzaj mimarları alınmıyorsa,


        Kıyılarımız – sözde turizm adına – oteller zincirlerine feda ediliyorsa,


        Tarım alanlarımız konuta, ticarete, turizme açılıyorsa,


        Ormanlarımız, meralarımız 2A, 2B yönetmelikleri ile imara açılıyorsa,


        Yeraltı ve yer üstü su kaynaklarımız satılıyorsa,


        Yanlış yer seçimleri konusunda -peyzaj mimarlarının merkezi ve yerel otoriteyi uyarmasına rağmen- nükleer, termik ve hidroelektrik santralleri yapılıyorsa,


        Yerel yönetimler, kentsel dönüşüm ve yenilemeleri, çok katlı binaların parselasyonu olarak görüyorsa,


        Kentlerimiz kimliksizleşmeye doğru hızla sürükleniyor ise,

order Topamax

        Tarihsel ve kültürel mirasımızın su altında kalmasına göz yumuluyor ise,


        İmar ve dönüşüm yasaları ile kentlerimizin doğal ve kültürel kaynakları rant için gözden çıkarılıyor, insanımızın barınma hakları ellerinden alınıyorsa, 


        Sonuç olarak toplumu ve değerlerini hiçe sayan projelere, yerel ve merkezi yönetimlerce imza atılmakta kararlılık gösteriliyorsa,


Burada yanlış giden bir şeyler vardır.


Burada Peyzaj Mimarlığına ve Peyzaj Mimarlarına çok iş düşmektedir.


İşte 13 Mayıs günü bunun için vardır ve var olacaktır.


Her 13 Mayıs’ta Peyzaj Mimarları, ülkesi ve toplumu için gururla şunu söyleyebilecektir;


“Mesleğimi ve ülkemi seviyorum”


“Biz Varız”


13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kutlu olsun…


 


TMMOB Peyzaj Mimarları Odası


9. Dönem Yönetim Kurulu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.