Bodrum Gündem

BİTEZLİLERDEN SABIR İSTİYORUM

Bahçelerin ve bu doğal dokunun korunabilmesinin tek çözüm yolu eko-turizmdir.

BİTEZLİLERDEN SABIR İSTİYORUM
25.05.2011
0
A+
A-

 


 

price of doxycycline

Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez:


“Bahçelerin ve bu doğal dokunun korunabilmesinin tek çözüm yolu eko-turizmdir.”


“BİTEZLİLERDEN SABIR İSTİYORUM”


Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez kendisi ile ilgili eleştirileri özeleştiri olarak kabul ettiğini söyleyerek “Ben arkadaşlarımın da bu konudaki eleştirilerini haklı buluyorum. Doğrudur. Yani bir belediye başkanının bulunması gerektiği kadar halkımızla birlikte olamıyoruz. Bu birazda belediye içerisindeki konumdan veyahut da belediyenin çalışma programından kaynaklanıyor.”dedi.


 


Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem


Bitez’de yaşayanların son dönemde belediye ve başkan Çömez ile ilgili eleştirilerin yoğunlaştı. Bu konuda Belediye Başkanı Çömez’de şikayetlerin arttığının  farkında. Lakin belediyeciliği planlı ve usule uygun olarak yapmak istemesi,belediye içindeki bürokrasi işleri nedeni ile halkla iletişim konusunda bazı sorunlar yaşaması bazı zorlukları beraberinde getiriyor ve eleştiri oklarının hedefi oluyor. Bitez ile ilgili olarak son dönemi Başkan Çömez ile değerlendirmeye çalıştık.


-bu sene özellikle orta doğudaki olaylardan kaynaklı bu ordaki turistlerin bu tarafa kayacağından dolayı herkes umutlu. Siz sezona nasıl hazırlanıyorsunuz şu andaki çalışmalar nelerdir bize bir ayrıntılı bilgi verebilirseniz buy cytotec


–Öncelikle Bitez’in sorunları da tüm yarımadanın sorunları gibi aynı sorunlardır. Alt yapı sorunları hala yarımadadaki tüm beldelerde devam ediyor. Bizde de şu anda devam ediyor. Ancak tabiki bu düşündüğümüz süreçte biraz sarkma oldu özellikle ben şuanda devam eden altyapı çalışmalarının 1 mayıstan itibaren bitebileceğini düşünmüştüm,  fakat  15 güne yakın bir  aksama oldu. İçme suyu şebekemizin çalışmaları devam ediyor. depolara giden ve yolları fazla rahatsız etmeyecek bölgelerin de depolara ulaşma açısından devamına karar verdik ve şuanda çalşma devam ediyor. Tabi bu çalışmalara devam ediyoruz. En önemli konu yolların bozulmuş olması ve hemen asfalt yapma gereği. Bunun çalışmalarını planmasını daha önceden yaptık ve geçen hafta başında bu asfalt çalışmasına başladık. Ama yağmur nedeniyle bir aksama oldu, şimdi ekipleri de çoğaltarak hızla asfalt çalışmasını bitireceğiz.


-bu ne kadar sürecek?


–İki türlü asfalt çalışmamız var. Bir mevcut bozulan yolların tamiratı, iki yeni açtığımız ve tamamen yeniden asfalt yapacağımız bölümler. İkinci etapta da bu ikinci yapacağımız bölümlerin tamamı asfalt yapılacak . Bu çalışmayı sürdüreceğiz şu anda iyi gidiyor. Burada özellikle esnaf arkadaşlarımız mağdur oldu. Ben de açıkçası bundan büyük üzüntü duyuyorum, ama kışın da biliyorsunuz yoğun yağışlar nedeniyle neler yaşadık.


-Bir de afet geçirildi, yardım alınabildi mi?


–Bütün bu çalışmaları yaparken ne yazıkki kaynağımız da yeterli değil. Şuanda meclimizde borçlanmayla ilgili bir karar aldık. Şu günlerde de kredi kullanmak için çalışma halindeyiz. Bu geçirdiğimiz sel felaketi nedeni ile pek çok kuruluş; karayolları olsun,  afet işleri müdürlüğü,  devlet su işleri zararı ziyanı tespit ettiler. Ne yazıkki şu ana kadar hiçbir kuruluştan bir lira para alamadık. Şu andaki çalışmalarımızın tamamı gerek içme suyu ihalesi olsun, gerekse asfalt çalışmalarımızı kendi imkanlarımızla devam ettirmekteyiz.


-O dönemde söylediğiniz bir söz manşetlere de çıkmışt, “Pakistana bile bir günde hizmet giderken, bu afet durumunda Bodrum’a gelmedi, Bitez’e, Ortakente’de gelmedi” demiştiniz.Sanırım haklı çıktınız, değil mi?


–Evet bu konuda ulaşabiliğimiz her yerden yardım talebinde bulunduk ama şu işte seçim sürecine girdiğimiz durumda hiçkimsenin  böyle bir yardım yapamayacağı konusunda da duyumlar aldık. Bu bizi üzüyor. Bu sel felaketine uğrayan bölgeler için bir milyon 350 000 lira bir para gönderildiği duyumunu aldık, ama bu paralardan bize bir kuruş gelmedi. Onu bir başka yerlere aktarmışlar. Sanırım Yalıkavak yoluna mı gitmiş. Yani açıkçası bu konuda vaat edildiği gibi destek alamadık diyebilirim.


-Sezona hazırlandı mı işletmeler?


–İşletmeler yine kendileri çapında kendi hazırlıklarını yapıyorlar. Bizde de sahilin düzenlemesi, temizlik çalışmaları yaptık, onları grayderlerle düzelttik ve şuanda da esnaf şezlonglarını yerleştiriyor. Bu konuyla ilgili işletmeci arkadaşlarımızla bir çalışma toplantı yaptık, onlarla bilgi alış verişi yaparak belediye ve halk birlikte sezona hazırlanıyoruz. Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl otopark sorunu yaşadık. Bu büyük ölçüde esnaflarımızı olumsuz yönde etkilemişti. Acaba bu otoparkı yeniden geçtğimiz yıllarda olduğu gibi değerlendireblr miyiz diye arayış içerisindeyiz ve bununla ilgili bazı olumlu gelişmeler var.


– başkanım tam bu arada aslında sormakta fayda var sizin en çok eleştirildiğiniz konu iletişim. Halk ile iletişim içinde olmadığınız için eleştiriliyorsunuz. Ama esnafla da toplantılar yaparak sezon hazırlığı yaptığınızı da söylüyorsunuz. Sorun nerede? Buna bir açıklık sağlayabilir miyiz


-Bunu özeleştiri olarak kabul ediyorum. Ben arkadşlarımın da bu konudaki eleştirilerini haklı buluyorum. Doğrudur. Yani bir belediye başkanının bulunması gerektiği kadar halkımızla birlikte olamıyoru. Bu birazda belediye içerisindeki konumdan veyahut da belediyenin çalışma programından kaynaklanıyor. Bizim belediyemiz on yıllık bir belediye olmasına rağmen, hala daha böyle bir kurumsal nitelik kazanmamış. Bütün sorunlar başkan tarafından çözümlenmesi talep edişliyor.Bu tür kurumsal nitelik kazanılmayan bölgelerde belediye başkanı olarak daha yoğun bir çalışma durumunda kalıyoruz yani inanın bak bunu çok samimiyetmle söylüyorum ben buraya  sabah 8’de geldim. 8’de ben burdaydım, daha personelimin bazıları bile gelmemişti ve hergün bu saatten yani personelimden sonra burayı terk ediyorum. Ama gene de gördüğünüz gibi yazışmalar vs. içinde boğulup kalıyorum.Bu nedenle halkın arasında istediğim kadar bulunamadım. Ama tabi bu iletişimsizlik, bu kopukluk halk arasında da işte çeşitli şekilde yorumlanıyor. Fakat biraraya geldiğimizde, inanın çok daha farklı. İletişim kurulunca,  çözümler de daha kolay oluyor. Bundan sonra daha çok beraber olmaya çalışacağız. Ama halkımızın bu konuda bizi anlayacağını umuyorum ve inşallah bundan sonra daha sık bir arada oluruz diye düşünüyorum . Bunu ben bir özeleştiri olarak kabul ediyorum.


-Sizin dürüstlüğünüzle ilgili hiçkimse bir şey söylemiyor, lakin titizliğiniz konusunda eleştiriler var.Bu titizliği neden çok önemsiyorsunuz. Buna da bir açıklık vermek lazım, bir ev yapılırken, bir yatırım yapılırkenki ve bir çok konuda çok buna da bir açıklık getirebilir misiniz?


–Yaşamım boyunca titizdim hep. Her şeyi kendim yapmaya çalışırım. Örneğin, ben şuraya gelen yazıları kesinlikle hiçbirini okumadan imzalamam. İnanın biraz önce arkadaşlarımız yazı işlerinde bir yazı getirdi, kelimenin yazılış şekli yanlıştı ve o yanlış yazıyı tekrar değiştirttim, yoksa onu hiçbir belediye başkanını okuyacağını sanmıyorum. Diğer taraftan bu titizliğin nedeni de şu artık belediyelerin çalışmaları gerçekten de çok zor, belediyecilik zor bir görev. Şimdi bunu görev yapınca insan daha iyi kavrayabiliyor. Attığınız her imza bir dosyadır. Bu bilinçle hareket etmek durumunda kalıyorum 


-Titizliğinizden dolayı eleştiri oklarındasınız ve işlerin yavaş yürüdüğü şikayeti de çoğalıyor doğal olarak.Kendinize bir misyon yüklediniz belediye başkanı seçildiğiniz dönemlerde, burada farklı bir turizm yapısı oluşturmak o eo-turizmi insanlara anlatmaya başladınız. Bu konuda bir gelişme var mı?


–Ekoturizm konusu bizim geçen gün ulusal basından, sanıyorum Mehmet Yılmaz’da bu konuyu yazmış. Bahçelerin ve bu doğal dokunun korunabilmesinin tek çözüm yolu eko-turizmdir. Eğer bahçe sahipleri buradan bir gelir elde etmiyorsa, oradan bir nemalanma yapmıyorsa,  buraları tek başına bırakacaktır.Bu nedenle eko-turizm çok önemli bir durum ve şuana kadar planlama çalışmasında belli bir mesafeye geldik. Bir tek kurum görüşü eksikti, bu da jeolojik etüd raporuydu bunun ihalesini yaptık, ihale süreci sona erdi. O çalışma süreci ne kadar devam eder bilmiyorum. Ondan alacağımız raporla aşağı yukarı bizim planlamayla ilgili altyapı çalışmalarımız bitmiş oluyor. Bundan sonra sosyal durumu yani planlama çalışmasının, halkımızın bu konudaki düşüncelerini  alacağız. Halk toplantıları düzenleyip,  o bahçelerin ve o doğal dokunun korunmasını sağlayacağız. Bugüne kadar bu konuyu izah ettiğimiz hiçbir arkadaşımızdan veyahut da bu konularla ilgili arkadaşlarımızdan olumsuz bir şey almadık. Herkes bu konuyu olumlu buluyor, yani çözüm olarak görüyor. Tabiki bu işin bir de bakanlıklar kanalıyla yürütülme durumu var. Konuyu turizm bakanımıza da ilettiğimde o da olumlu karşıladı, ancak tabi gerçekleşebilmesi için üreticilerin, yani mülk sahiplerinin, bahçe sahiplerinin bu işin içinde olması gerektiğini, dolayısıyla bunu benimsemeleri gerektiğini söyledi. Biz de bununla ilgili bir kooperatif oluşturduk .


– Bu çok uzun sürecek bir proje yanılmıyorsam. Yani sizin belediye başkanlığınızın son dönemine kadar  olup bitebilecek bir şey mi? Şu anda hali hazırdalki evler kullanılabilecek durumda mı bu konuda da bir çalışma yaptınız mı?


–Eko-turizm dünyada hızla gelişen bir turizm sektörü. Yaptığım araştırmalardan da eko-turizmi yapan kişilerin kültür düzeyleri çok yüksek,  gelir düzeyleri de. Bu insanlar para harcamaktan çekinmiyor ama doğal ortamda doğayla başbaşa yaşamak istiyorlar. Bitez bu konuda bulunmaz bir değer. Mandalin bahçemizdeki eski evlerimiz restore edilerek, az bir masrafla yüksek gelir getirecek hale getirilecektir.  Hatta bana, başkanım varsa bana gösterin ben yapıcam restorasyonunu diyorlar ki Dolayısıyla yani altyapımız buna müsait şuanda planlama çalışmasını da tamamlarsak büyük ihtimalle bizim dönemimizde gerçekleştireceğiz.


 -sizin döneminiz bitmeden, en azından başlamış olacak.


–evet en azından başlamış olacak. Kooperatifi oluşturan arkadaşlarımız da hepsi bahçe sahibi olan üretici arkadaşlarımız. Onlar mutlaka yapar.


cheap Proscar

-O zaman bir sonraki dönemde sizin olmanız devam etmeniz halinde bu proje devam edecektir. Diyelim ki siz olmadınız, başka bir başkan geldiğinde Bitez yine korunmuş olarak kalacak mı?


–Bitezin yerel halkı son derece çalışkan ve dürüst insanlardan oluşmuştur. Diğer taraftanbir güzel tarafta buraya gelip yerleşen halkımızın eğitim düzeyi son dürece yüksek, insanlar  bunlar yaşadıkları çevrenin sorumluluğnu taşıyan ve oradaki yöneticilere yerel yönetime destek olmak isteyen aydın insanlar. Dolayısıyla bu yöredeki insanlar bunu benimserlerse, projenin devam edeceğine inanıyorum. Bir başka boyutu ise Bitez’de korunan bahçelerin birçoğu, Bodrum’un varlıklı ailelerine aitir. Bu varlıklı aileler buraları artık kendi yaşam alanı oarak görüyor. rant şekline dönüşmesine kesinlikle izin vermiyorlar. Bu çok öenmli bir şans.


-Bu soruyu özellile sordum. Bildiğim kadarıyla çok site Bitez’de.Bu mandalina bahçeleri bir süre sonra sitelere dönüşür mü?


— 1/100 000 lik planlarda, bu bahçelerin olduğu bölgeyi özel planlamaya almaktaki tek düşüncemiz buydu. Yani buraların planlamasını, burada yaşayan halkımız yapsın, onların düşünceleriyle ortak düşünceleriyle oluşsun.  Ben özellikle şunu özet olarak söylemek isterim ben Bitez’i modern bir kent olarak düşünmüyoru. Bitez’in doğal hali korunmuş bir köy olarak kalsın diliyorum. Yani modern bir şehir olsun diye bir düşüncem yok. Yollar içinde sadece ihtiyacı karşılasın yeter şeklinde düşünüyorum.


-Özellikle sahil bölgesinde çok güzel bir basketbol alanı var, bir de iskele kafe var etkinliklerin yapıldığı. Yaz döneminde bölgelerin hareketlenmesi için bununla ilgili bir çalışma olacak mı?


–Şimdi eksik olan taraf bu? Eğer biz arkadaki bahçeleri eko-turizme kazandırırsak, o zaman Yalı’daki turizm faaliyetleriyle, eko-turizmi bütünleştirip, bu daha geniş bir kesimin turizmden yararlanmasını sağlayacağız. Oranın devrini belediye’ye yaptığımızda, orada daha verimli çalışmalar sürdürebileceğiz. Şunu kabul ediyoruz ki; bir çok eksiğimiz, hatamız olabilir. Bakın ben hep öncelikle şunu düşündüm;  önce altyapı,  bunlardan birinci sırada arıtma, ikinci sırada kanalizasyon, şu anda da içme suyumuz çözülmek üzere. Bunu çözdükten sonra artık yollarımıza geleceğiz. Yolarımız derken,  12 metrelik yollar kesinlikle düşünmüyoruz, ama şu mevcut yollarımız Bitez’e yakışan yollar olacak. Önümüzdeki hemen bu yazdan itibaren bunun projelendirilmesini yapıp, önümüzdeki yıl da bitirmiş olacağız. Bitez’in tamamı park. Ama sürekli insanların oturup, etrafı seyredebileceği yerler de yapmak istiyoruz. Birkaç yer tespit ettik. Yeşil alan olarak, bu alanları halkın sürekli yararlanmasını sağlayacağız. Gerek spor tesisleri, Yalı’da var. Fakat köyde yok. Tenis kortları, gençlerimizin spor yapacakları alanları da oluşturursak halkımız daha rahat edecek. Sadece biraz sabır istiyorum.


-Bitez halkına bir mesajınız var mı?


–Bitez halkına en önemli mesajımız şu “sabır istiyorum” sanıyorum sezon sonundan itibaren, belki yıl sonuna kadar suyumuzu verirlerse, sağlıklı bir suyu da halkımıza sunmuş olacağız. Bunun dışında yollarımız için, geciktiğimiz için halkımızdan özür dilerim. Ama bunu telafi edeceğiz. Bir de sel felaketi yaşadık geçtiğimiz kış ayında. Burada herkes belediyeyi suçladı. Ama bundan sonra altyapı çalışmaları dere ıslah çalışmalarıyla birlikte böyle bir sorunu yaşamayacaktır Bitez halkı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.