Bodrum Gündem

Aman Dikkat, Durum Vahim

22.07.2011
0
A+
A-

Ekonomi tıkırında mı?

 


Nerdeee…


Sezon başladı ama hiç bir işadamı ya da  esnaf mutlu değil.  Zaten ücretlilere diyecek hiç bir şey  yok. Asgari ücret 29 lira arttı.


Ne denir ki?


Seçim dönemi ve seçim sonrası ekonomide biraz olsun iyileşme beklerken, sezonda başlamışken hani, aşağıya doğru hızla yuvarlanıyor, dibe doğru batıyor.


 


Yok seçimdi, yok yemin kriziydi derken üzerine bir de PKK terörü ve Apo. 18 şehit ve özerklik ilanı. Ekonomiye bir türlü sıra gelmiyor.


Order Clonidine Online  


İşadamı, küçük esnaf ve çalışanlar hepsi tedirgin, neredeyse tamamı ekonomik krizin bataklığına saplanmış, çırpındıkça dibe batıyorlar.


Kimileri için ekonomi tıkırında, ona diyecek bir şeyimiz yok elbet. Lakin bütüne bakıldığında ne yazık  ki durum vahim.


Bodrum turizmi içinde «her şey tıkırında» diyemiyor kimse. Sezon açılmışken üstelik.


Sokaklar kalabalık, bazı saatlerde iğne atsan yere düşmeyecek. İnsan ve araç trafiğine ve araçların modellerine baktığımızda sanki her şey yolunda gibi görünüyor. Lakin hiçte göründüğü gibi değil.


Oteller ancak doldu.


Çarşı esnafı ancak bir iki şey satabilir halde. İki gün öncesine kadar su dışında satış yok deniliyordu.


Turistler her şey dahil otellerinde yemeklerini yiyerek dışarı çıktıklarından, lokantalar bile 2,5 liralık döner satamaz duruma geldiler.


Altın yükseldi. Kuyumcular yüksek altın fiyatlarından dolayı sıkıntı içinde. Sirkülasyon yok, döviz bile bozduran azaldı diyorlar.


Bodrum›un en önemli markalarından biri olan «Halikarnas» bu sene açılmadı. Kumbahçe esnafı bu olaydan nasibini hemen aldı. Halikarnas bölgesi neredeyse bom boş.


Neden bu kadar karamsarsın, hiç mi iyi bir şey derseniz, elbette var. Lakin iktisatçıların değimi ile «kötü, iyiyi kovar».


Durum tamda bu.


Esas önemli bir nokta daha var. Son yıllarda Bodrum işadamlarından canına kıyanlar çoğalıyor. Sokak bu durumun daha da vahim duruma gelmeden, bir çözüm bulunması gerektiği sıklıkla konuşur durumda.  buy Dapoxetine online


Daha da vahimi, tefecilerin eline düşenler ki bu kişiler Bodrum’un bilinen eski esnaflarıdır, yeni olanlarda çok elbet, çoğu kapana sıkılmış durumdalar. Üzerine birde bankalar ve vergi dairesi de baskı yapınca insanlar kedi misali, köşeye sıkışıp ne yapacaklarını bilemez hale geliyorlar.


Sonra?


Sonra hepimiz üzülüyoruz, aldığımız haberlere…


BESİAD bu konuda bir komisyon kurduğunu ve üyelerine psikolojik ve teknik danışmanlık verdiğini tekrar anımsatmakta yarar görüyorum. Üstelik gizlilik içinde yapıldığını da unutmayalım.


Özellikle Ticaret Odası, Esnaf Odası, Şoförler Odası ve diğer sivil Toplum Örgütlerine çok görev düşüyor. Bu konuda somut adımlar atarak ticaret erbabına en azından danışmanlık yapmalarında fayda olacaktır.

How to treat erectile dysfunctiГ®n

Elbette Valilik, Kaymakamlık, Savcılık ve Emniyet Güçlerinin de bazı önlemler almalarında fayda var. Zira sokakta işadamlarının, esnafın azımsanamayacak bir bölümü tefeciler ile boğuşuyorlar.


Bu ekonomik terördür. Mutlaka önlem de alınması gerekmektedir.


Kimileri, yani işleri tıkırında olanlar «borçlanmasaydı kardeşim» diyeceklerdir. Lakin bu batağa saplananların hemen hepsi ticaretin ve ekonominin krizinden etkilenmişler. Kumar veya başka kötü alışkanlıklardan düşenlere diyecek lafımız olamaz zaten.


Eğer iş adamları ve esnaf artık  ticaret yapmak, üretmek yerine, evde oturup “hazırı yesem, daha karlı” diyorlarsa ortada büyük bir sorun var demektir.


Bu sorunu aşmak içinde her türlü önlemin alınması mutlaktır.


 


Sözü sona bağlamak gerekirse, ekonomik krizin ülkede ve özelde Bodrum’da işadamlarından esnafa, çalışanlara kadar baskısı korkunç seviyede.


Bakın komşumuz Yunanistan’a. İspanya, Portekiz tüm AB ülkeleri iflasa gidiyor. İtalya zor durumda, Orta Doğu’yu konuşmaya bile gerek yok. Genelde Türkiye için, özelde de Bodrum için önlemler almak mutlaktır.


Hem de hemen!


Umarım uzun sürmez…  

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.