Bodrum Gündem

MYNDOS (GÜMÜŞLÜK) BİR KÜLTÜR MERKEZİ

03.08.2011
0
A+
A-

Rakının yanında taze balık yemek için Gümüşlüke gidenler arkeolojik bilimsel çalışmaların sürdüğü Myndosta büyük bir kültür şoku yaşıyor.

           


           Sabahın erken saatlerinde yola çıkan ellerindeki kazı aletlerini gururla taşıyan yanık tenli genç öğrenciler kazıda çalışmak üzere araziye çıkıyorlar, Akşam olduğunda da görevlerini başarıyla tamamlamış olarak kazı evlerine dönüyorlar.


            Myndos Antik kentinde bilimsel arkeolojik kazılar bu yıl da Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığındaki bilimsel heyetle Temmuz ayı başından itibaren devam ediyor. purchase esomeprazole


            Gümüşlük köyü Myndos antik kentindeki kazı çalışmaları, rant peşinde koşan, antik kentin ortasına tatil köyleri, yıldızlı oteller yapmak isteyen ve dolayısıyla Anadolu’nun kültür hazinelerini yok etmek isteyenler tarafından engellenmiş ve çalışmalara iki yıl ara verilmişti. 2009 ve 2010 yıllarında salt Asar Tepe ya da diğer adıyla Tavşan Adasında kazılar yapıldı. Bu kazılarda çok önemli buluntulara ulaşıldı, erken hıristiyanlık çağına ait bir Bazilika ve bu bazilika ile ilişkili bir mezarlık ortaya çıkarıldı. Ayrıca M.Ö. 4 yy.a tarihlenebilecek önemli bir yapıya ait mermer mimari elemanlar da saptanmış bu elemanlardan hareketle yapılan çalışmalarda gene aynı döneme tarihlenebilecek bir sunağa ait kaide ortaya çıkarılmıştır. Kazıda ayrıca Bizans çağına tarihlenen küçük bir mahalle bulunmuş ve ilerde yapılacak kazılarla bu yerleşmenin çalışmaları tamamlanarak onarılması planlanmıştır. Antik kentin bulunduğu alanların I. Derece korunması gerekli Arkeolojik sit alanı olması konusunda gerekli çalışmalar bitirilmiş ve Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Muğla Koruma Kuruluna sunulmuş bulunmaktadır. Alınacak olumlu bir kararla Bodrum yarımadasının bu el değmemiş önemli antik kenti rant hesaplarının tamamen dışında kalacaktır.


             Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümleri uyarınca Bakanlar Kurulu Kararıyla  Prof. Dr. Mustafa Şahin’e tüm Myndos Antik kentinde kazı yapma izni verilmiş olmasına karşın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce salt Asar Adasının bir parselinde kazı yapma izni verilmesi Kamuoyunca kasıtlı ve çelişkili olarak mütalaa edilmektedir. Yasa hükümlerine göre sahipleri tarafından kazı yapılmasına izin verilen alanlarda Arkeolojik Kazı yapılması mümkündür. Ayrıca Myndos ören yerinde takas yoluyla Devlete kazandırılma aşamasında olan birçok arazi de bulunmaktadır.


            Bu antik kente ilişkin en eski  kalıntılar Karya bölgesinin yerli halkı Karlara ve Leleglere aittir. Daha sonraları MÖ. 4.yy. ortalarında Pers Satrapı Karyalı Maussolos buraya bir kent kurmuş ve çevredeki halkı zorla buraya yerleşmeye zorlamış, hatta Şehrin çevresini bir surla çevirmiş, geceleri şehrin kapılarını kilitlettirmiş ve halkın kaçmasını önlemiştir.


            MÖ. 323 tarihinde Halikarnassos’u almak üzere buraya gelen Büyük İskender kenti zaptedemeyince Myndos’u almak istemiş ancak başarılı olamamıştır.


             M.Ö. 44 yılında Roma’da Caesar’ın katledilmesinden sonra katiller Brutus ve Casius kaçarak Myndos’a gelmişler ve burada 1 yıl kadar saklanarak asker toplamışlardır.


             Böyle önemli bir kentte bilimsel arkeolojik kazıların sürdürülmesi ve çıkan kalıntıların onarılarak sergilemeye açılması için gerek yerel kuruluşların gerekse Ulusal ve Uluslararası kuruluşların birlikte hareket ederek yapıcı kararlar vermesi gerekmektedir. Gümüşlük halkı da şehrin bir kültür Merkezi haline gelmesini umutla beklemektedir.  generic Colchicine


            Uluslar arası Klasik Müzik Festivalinin ve Uludağ Üniversitesinin Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında yürüttüğü  Myndos arkeolojik Kazılarının, Gümüşlük’e, Bodrum’a ve Türkiye Cumhuriyetine Uluslar arası arenada kazandırdıkları ve kazandıracakları düşünülerek bu etkinliklerin maddi ve manevi olarak desteklenmesi bir vatandaşlık görevi olduğu açıktır.


            Haydi hep birlikte Gümüşlük’ü kurtaralım !   

order Levitra online
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.