Bodrum Gündem

TURİZM GELİRİ GERÇEKÇİ HESAPLANACAK

Turizmde yanlış hesaptan dönülüyor. Yıllık 4 milyar dolar eksik hesaplanan gelir yöntemi değişiyor.

TURİZM GELİRİ GERÇEKÇİ HESAPLANACAK
22.08.2011
0
A+
A-


 

 

 

TURİZM GELİRİ GERÇEKÇİ HESAPLANACAK
  purchase cheap Baclofen order Brand Viagra

Turizmde yanlış hesaptan dönülüyor. Yıllık 4 milyar dolar eksik hesaplanan gelir yöntemi değişiyor. Uçak, havaalanı ve alışveriş gelirleri hesaba katılacak ve bugün 600 dolar olarak hesaplanan kişi başı turizm geliri 900 dolara çıkacak


 


 


Bodrum Gündem Haber


Baclofen without prescription Cari açığın en önemli finansman kalemlerinden biri olan turizm gelirlerindeki yanlış hesaptan dönüleceğinin sinyali geldi. “Resmi olarak turizm gelirimiz Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK) hesaplamalardan daha fazla” diyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan anketlerin kısa, anlaşılır ve eksik verileri dikkate alacağını açıkladı.

Sabah gazetesinden Dilek Taş´ın haberine göre dünyada “uydu hesap” denilen ve gelire dayanak olan farklı değerleri ele alındığını söyleyen Özaslan´ın açıklamalarından sonra gözler turizmcilere çevrildi. Turizmciler gelir hesaplama yöntemlerinde dikkate alınmayan çok sayıda veri olduğuna değinerek bugün 600 dolar olan kişi başı turizm gelirinin gerçek hesaplara yapıldığında 900 doları bulacağını, gelirin bölgesel hesaplanması gerektiğini söylüyor. Eksik hesaplama yönteminin değişmesi durumunda geçen yıl 20.8 milyar dolar olarak hesaplanan turizm geliri 4 milyar dolar artarak 25 milyar doları bulabilecek. Bu da cari açığın finansmanında rahatlama getirecek.

Paket tura dikkat
AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, turizm gelirinin bölgelere göre ayrı hesaplanması gerektiğini dile getirdi. Çorabatır, “Gelirlerin şimdiki hesaplama yönteminden daha fazla olduğunu görmek için 4-5 yıldızlı otellerin ortalama fiyatlarına bakarak anlayabilirsiniz. Akdeniz Bölgesi´ne gelen her 4 turistten 3.8´i paket turla geliyor. Ancak hesaplama yönteminde paket turların sadece yüzde 40´ı dikkate alınıyor. Hiçbir gösterge dikkate alınmasa dahi en kaba haliyle bu paket fiyatlarını turist sayısına böldüğünüzde bile daha yüksek bir rakam çıkar. Hâlâ çok eski yöntemlerle hesaplama yapılıyor. Bu yöntemin en kısa zamanda değişmesi gerekir” dedi.

Kişi başı harcama 900 dolar olur
TUI Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Baraner ise hesaplamanın yanlış yapıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Turistlerin kayda girmeyen birçok harcaması var. Çoğu Türkiye´de kredi kartı kullanmıyor. Ancak gidip pazardan ya da esnaftan nakit para ile alışveriş yapıyor. Bunları hesaplamak çok zor. Ancak turizmde verimlilik endeksi oluşturulursa her şey daha çok kayıt altına girebilir. Biz kendi yaptığımız hesaplamalarda ortalama 600 dolar civarındaki harcamaların aslında 900 dolar civarında olduğunu biliyoruz.”

Gelir 25 milyar dolara çıkar
TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, TÜİK´le toplantı yaptıklarını konuyu anlattıklarını belirterek, “Turizm gelirinin hesaplanmasında başka parametreler var. Örneğin charter uçak gelirleri, ulaşım, transferler havaalanı gelirleri buna dahil edilmiyor. Bu konuda TUİK´i ikna ettik. Alışveriş ve otel gelirlerine de doğru hesaplanmıyor. Anket sistemi hata payının yüksek olduğu bir sistem. Bu sene daha doğru bir hesaplamayla turizm gelirlerinin 25 milyar doları geçeceğini tahmin ediyorum” dedi.


 


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.