Bodrum Gündem

Gümüşlük Taş Ocağında Eylem Var..

Gümüşlükte 900 dönüm hazine arazisini taş ocağı olarak kullanılmak üzere ruhsat alınması belde halkını ve çevrecileri isyan ettirdi.

Gümüşlük Taş Ocağında Eylem Var..
14.09.2011
0
A+
A-


 

 

Gümüşlük Taş Ocağında Eylem Var…

 


Gümüşlükte 900 dönüm hazine arazisini taş ocağı olarak kullanılmak üzere ruhsat alınması belde halkını ve çevrecileri isyan ettirdi.


 


Bodrum Gündem Haber


Ellerinde pankartlarla taş ocağına yürüyen 200 kişiyle   taş ocağı işletmecisi ve  yardımcısıyla eylemciler arasında  sert tartışmalar çıktı. Gümüşlük beldesi Karakaya Mahallesi’nde iş adamı İlker Akalan’ın hazine arazisi üzerinde on yıllığına 70 dönüm, 49 yıllığına ise 990 dönüm arazi üzerinde işletme ruhsatı alınarak bir hafta önce çalışmalara başladığı taş ocağı belde halkını ve çevrecileri isyan ettirdi.


 


how to buy Plavix Gümüşlük Belediye Çay Bahçesi’nde Gümüş Derneği (Gümüşlük Çevre Doğa Kültür Sanat ve Eğitim Derneği) tarafından düzenlenen “Taşocağı’na Hayır, Gümüşlük’ü Dinamitlemeyin” toplantısına aralarında çevreciler ve beldede yaşayan yabancılarında bulunduğu yaklaşık 400 kişi katıldı. Gümüş Derneği Başkanı seramik sanatçısı Yüksel Güner yaptığı açıklamada  bir hafta önce alınan taş ocağı ruhsatı ile ilgili belde halkının bilgilendirilmediğini ve ÇED raporunun nasıl alındığının muamma olduğunu belirterek “Belli ki birileri rant uğruna belediyenin dahi işletmek için olumsuz rapor verdiği eski taş ocağı yerini tüm nüfuzunu kullanarak İl Özel İdare Müdürlüğü’nden kimsenin haberi olmadan kiralamayı başarmış. Yerleşim merkezlerinin içerisinde antik Myndos kentinin tam ortasında İl Özel idare Müdürlüğü tarafından ruhsat verilmesi çevre, doğa, tarih ve turizmin altına dinamit konulması demektir.Taş ocağını Gümüşlüğe vereceği zarar ve tahribat büyümeden ruhsat iptal edilmeli beldeyi cehenneme çevirecek karar geri alınmalı. Evlerin 100 metre yakınında , mahalle içerisinde, ayrıca 800 yıllık Korsan köyü Karakaya’nın yanında taş ocağının ne işi var. Buraya izin verenler hiç yerinde inceleme yapmadılar mı ? Taş ocağından çıkan kamyonlar beldenin içinden okulun önünden geçecek. Bu nedenle 1200 imza toplayarak valiliğe müracaat ettik ayrıca bölge idare mahkemesinde ruhsatın iptali için dava açacağız,buraya ruhsat verilmesi saçmalıktır” dedi.


 Toplantıya katılan ve iki yıl önce taş ocağının bulunduğu yere 200 metre mesafede villa alarak Amerika’dan yerleşen Robert Chasewill (49) toplantıyı büyük endişe ve şaşkınlıkla izlediğini belirtti. Chasewill “Tatil için sık sık geldiğimiz Bodrum’un eşsiz güzelliklerine sahip Gümüşlük beldesinden ev alıp yerleştim. Ev alırken eski taş ocağının bir daha çalışmayacağını söylediler, çünkü taş ocağı yerleşim merkezinin ortasında kalıyor, burada dinamit patlattıklarında tepemize taş yağacak, böyle bir tarihi beldenin ortasında çok yönlü tahribata yol açacak taş ocağına nasıl izin verirler anlayamıyorum” dedi.



Toplantının ardından Karakaya Mahallesi’ndeki taş ocağına giden Güner ve belde halkı taş ocağı İşletmecisi İlker Akalan ve yardımcısı Yasemin Irşi ile sert tartışmalara girdiler. Ellerinde  Taş Kalplilere Hayır, Biz Elimizi Taşın Üstüne Koyduk, Gümüşlükü Taşa Çevirmeyin, Taş Devrine Hayır, Taş Ocağına Hayır yazıları taşıyan ve sık sık Taş Kafalılara Hayır, Taş Yüreklilere  Hayır,.Bu Ocak Çalışmayacak sloganları atan çevreciler ve belde halkına Akalan ve Irşi’ninde tepkisi sert oldu.


Proscar online

 


Akalan on gün önce aldığı işletme ruhsatı ve tüm resmi belgelerle faaliyete başladığını ve devam edeceğini belirterek “Bende burada ekmeğimi taştan çıkartıyorum, sizin eyleminizin bir anlamı yok, çünkü ben doğaya ve çevreye zarar vermeyeceğim, şu anda boşa konuşuyorsunuz, devletin resmi makamlarından gerekli tüm izinleri aldık, bu izinleri alırken neredeydiniz, neden zamanında tepki göstermediniz? Biz faaliyetimizi sürdüreceğiz, gidin şikayetinizi istediğiniz makama yapın” dedi.


Yaklaşık yarım saat süren eylemin ardından çevreciler ve belde halkı sessizce taş ocağından ayrıldı.


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.