Bodrum Gündem

Giritte Bodrumlu Olmak.. (VİDEO HABER)

Bodrumda yaşayan yakınlarını ve mübadale zamanında göç etmek zorunda kalan büyüklerinin ev ve topraklarını görmeye gelen Giritli Bodrumluların İskele Meydanına düzenlediği gece renkli bir o kadar da hüzün doluydu.

Giritte Bodrumlu Olmak.. (VİDEO HABER)
06.10.2011
0
A+
A-

  

Girit’te Bodrumlu Olmak…

Bodrum’da yaşayan yakınlarını ve mübadale zamanında göç etmek zorunda kalan büyüklerinin ev ve topraklarını görmeye gelen Giritli Bodrumluların İskele Meydanı’na düzenlediği gece renkli bir o kadar da hüzün doluydu.


Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem Haber Retin-A cream

Bodrum’un kültürleri, yemekleri, neşeleri, hoşgörüleri ve bir çok özellikleri ile Bodrum’un en renkli simaları olan Giritliler, Bodrum sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamının vazgeçilmezleri ve önemli kültür değerleridir.

Bodrum’dan Girit’e göç etmek zorunda kalmış Yunanlı Bodrum’luların torunları ve çocukları Girit’ten Bodrum’a göç etmek zorunda kalan Giritliler ve Bodrumlular ile buluştuğu gecede şarkılar söylendi oyunlar oynandı ama hüzün de vardı gözlerde ve yüreklerde. Geceyi Bodrum’u ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerde büyük ilgi ile izledi.

 

Indocin no prescription


Mübadele yıllarında Bodrum’dan Girit adasına göç eden Yunanlıların torunları ve çocuklarından oluşan 47 kişilik Halkarnasoslular, Bodrumlu hemşehrileri ile bir araya geldiler. Bodrum – İstanköy Dostluk ve Dayanışma Derneği ile Girit Artemisia ve Yeni Halikarnaslılar Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen geceye Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, dernek başkanı Güler Birol, Yunanlı dernek başkanı Hacenyangu Evengalia ve Giritli Mahallesi olarak bilinen Kumbahçe Mahallesi’nin sakinlerinin bulunduğu yaklaşık 500 kişi katıldı. Geceye katılan yaşlı Giritlileri başkan Kocadon ellerini öperek karşıladı.

Oyunları var Bizimkine Benzer, Gülüşleri Var Yine Bizimkine Benzer…

İskele Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte Girit’ten gelen halk oyunları ekibi adaya özgü yöresel oyunları sergilerken, Girit Halikarnassos Halk Korosu’da Yunanca türküler ve şarkılar ile birlikte Türk ezgilerini Yunanca söylediler.

Koroda yer alan gitarist Pena Toytoyazaki’nin Zülfü Livaneli’nin “Kardeşin Duymaz Eloğlu Duyar” isimli şarkısını Yunanca ve Türkçe söylemesi etkinliği izleyenler tarafından dakikalarca alkışlandı.

Evangalia yaptığı açıklamada “Dedelerimizin ,büyük annelerimizin yıllar önce bir zorunluluktan dolayı karşılıklı olarak terk ettikleri topraklarda bugün bulunmak ve Türk dostlarımızla eski günlerini anıp bu gecede birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bodrum’da yaşayan büyüklerimizin yaşadıkları evleri. Sokakları, ibadet ettikleri kiliseleri gördük, ziyaret ettik, o günleri bizlere yaşatan Türk dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Müziğin sesinin her türlü barış ve kardeşliğe davetiye çıkardığını bildiğimiz için bugün halk oyunları ve koromuzla birlikte geldik, bizde Girit’den Bodrum’ a gelmek zorunda kalan büyüklerimizin çocuk ve torunlarını kentimize davet  ediyoruz” dedi.

Başkan Kocadon ise bir zamanlar Bodrum’da yaşayan Yunanlıların torun ve çocuklarını ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek “Bu gece bütün dünyaya Bodrum’dan bir dostluk, kardeşlik ve barış mesajı gönderiyoruz. İki ülke halkının torunlarının kaynaşmasını burada en az otuz ülkenin insanı hayranlıkla izledi. Topraklarımızda yaşamış ve buradan ayrılmış dünyanın dört bir köşesine göç etmiş insanlar var, her ne zaman buraya gelmek isterlerse onları bizim dostlarımız ve kardeşlerimiz olarak görüyoruz. Yunanlı dostlarımızda bir zamanlar buradan göç etmişti, göç edenlerin torunları ile Bodrumluların torunlarını çocuklarını yeniden kaynaşırken görmek gerçekten çok güzel. Girit’ten aldığımız davet üzerine bizde Girit’ten Bodrum’a göç eden müslümanların torun ve çocukları ile birlikte en kısa zamanda Girit’e ziyarette bulunacağız” dedi.

 

Küçük Notlar:

-Giritlileri izlemeye gelen Kumbahçeliler yöneticilik yapmış bazı isimleri aradılar, ancak onlar yoktu. Viagra Gold no prescription

-Seçim dönemlerinde oldukça etkili olan Giritliler’in seçtiği yöneticilerinde ne yazık ki bir kaçı dışında eksiktiler.

-Türk Yunan dostluğunun turizm, dolayısı ile Bodrum ekonomisine olan katkısı kuşkusuz tartışılamaz, lakin esnafların ileri gelenleri de eksikti gecede.

-Siyasi partilerin hemen hepsi Turk Yunan dostluğu ve adalar ile ticaret ve ekonomi konusunda konuşmalarına karşın AK PARTİ, CHP, MHP ve DP yöneticileri de geceye katılamayanlardandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.