Bodrum Gündem

HEMŞEHRİLİK ZİNCİRİ..

13.10.2011
0
A+
A-

Bir çocuğu doğuran mı onun annesidir, yoksa yıllarca kollayıp büyüten, halk tabiri ile saçını süpürge eden mi?

purchase orlistat


Elbette ki bir bebeğe hayat vermenin kutsallığı ve mucizevî tabiatı tartışılmaz. Ancak doğumdan sonra bir bebeğin onu koruyup kollayacak, önündeki çeşitli engelleri aşmada kendisine yardımcı olacak bir “anne” figürüne ihtiyacı vardır. Teknik anlamda “anne” genleri ile bağlı olduğu insanı ifade ederken, kavram olarak “anne” hayat yolculuğunda ona destek olan kişiye denmeli.


 


“Hemşehrilik” kavramı da aslında bu örnekten farklı düşünülmemeli. Evet, bir yerde doğmuş olmak önemli. Ancak doğmuş olmaktan öte, birine “hemşehrim” diyebilmek için farklı bir takım özellikler de gerekiyor.


 


Örneğin, birine “hemşehrim” diyebilmemiz için, o kişinin yaşadığınız yeri sevmesi, koruması, kollaması gerekmekte.


 


Eğer bir fabrika sahibi ise çevreyi kirletmemesi gerekiyor.


Eğer esnaf ise onu bunu kazıklamaması gerekiyor.


Eğer gazeteci ise yalan, iftira ile hareket etmemesi gerekiyor.


buy plan-b Eğer lokanta sahibi ise hile hurda yapmaması gerekiyor.


Eğer belediye başkanı ise beldesini temiz tutmalı, denize kanalizasyon akıtılmasına izin vermemeli, her yere imar izni vererek “istihdam” bahanesi ile güzelim beldeyi kaya mezarı misali evlerle doldurmamalı, başladığı işi en kısa sürede bitirmeli.Belde tarihi bir miras üzerinde oturuyor ise bunun farkında olmalı ve zarar verecek hareketlerden kaçınmalı. Yerel esnafa destek olmalı ve beldesinin çıkarlarını kendi siyasi hayatına mal olması pahasına korumalıdır.


order Aciclovir  


Bir belediye başkanı için ne kadar uzun oldu, değil mi? Bu konuda biraz dertliyim de ondan.


 


İstanbulluyum. Ailem de –eskilerin tabiri ile- 7 göbek İstanbullu. İstanbul’da yaşıyorum. İstanbul’un belediye başkanı da İstanbullu bir aileden geliyor. Üstüne üstlük mimar. Buna rağmen İstanbul’un problemlerine getirdiği çözümler, yeni problemler getirmekten başka bir işe yaramıyor. Bu bakımdan kendisinin İstanbullu olup olmaması benim için hiç önemli değil. İstanbul’u dönüştürdüğü “şey” tüylerimi diken diken ediyor.


 


Bodrum’da da Bodrumlu bir belediye başkanı var. Bunu okuyan Bodrumluların da “hemşehrimizdir” gözlüklerini çıkartıp bakmaları ve başkanlarını yukarıda saydığım özelliklere haiz midir, değil midir diye değerlendirmeleri gerekiyor.


 


Hemşehri olmak veya olmamak, evet önemli. Ancak çok daha önemlisi “insan” olmak, yüzyılların imbiğinden süzülmüş ortak insanlık kültürünü özümsemek. Ancak o zaman “hemşehrilik” zincirinden kurtulup aklın ve ilmin ışığında yürüyen ve kendi kendini  yücelten bireyler oluruz ve aydınlık ufuklara doğru yolculuk yapabiliriz.


 


Tüm Bodrumlu “hemşehri” kardeşlerime selam olsun!


 

Yazarın Diğer Yazıları
19.01.2013
26.10.2012
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.