Bodrum Gündem

YARIMADA TEK BELEDİYE OLMALI MI?

YARIMADA TEK BELEDİYE OLMALI MI?
17.10.2011
0
A+
A-

Fluoxetine online cheap Cialis buy Propranolol online Bodrum yarımadasında son 1,5 yıldır siyasi gündemi en çok meşgul eden mesele belde belediyelerinin kapatılıp tüm yarımada tek bir ilçe belediyesi tarafından yönetilmesidir. Bu konuda görüş ve düşüncelerimizi tüm Bodrum yarımada halkıyla paylaşarak, siyasi ve toplumsal sorumluluklarımızın başında geldiği için bu ihtimalleri kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.

Takip ettiğimiz kadarıyla bu süreç bir önceki Muğla valisi Dr.Ahmet Altıparmak?ın belediyelerin birleşmesiyle ilgili bakanlığa gönderdiği bir raporla başladı. Yarımadanın istikbalini şekillendireceği ve herkesin hayatını doğrudan etkileyebilecek olmasından dolayı mesele bir kat daha önemli.

Herkesin malumu Bodrum Yarımadası 1999?da 11 belediyeye ayrılmıştı. Aradan geçen 12 yıl artılarıyla eksileriyle bizlere bir karşılaştırma tecrübesi veriyor.

Somut olarak önümüzde cevaplamamız gereken sorular duruyor.

Mesela hepimiz merkez belediyenin alanlarının daha büyük olduğu dönemi sorgularsak şu soruları nasıl cevaplayacağız? 11 belediye olmadan mı daha çok kaçak yapılaşma vardı, şimdi mi var?

Tek belediye varken mi daha çok yollar yapıldı, yoksa şimdi mi?

Merkez belediyenin alanları daha büyük olduğunda mı Bodrum?un etrafında varoşlar oluştu, yoksa şimdi mi?

O zaman mı daha çok arıtma tesisleri yapılmıştı, şimdi mi?

O zaman mı çöpler zamanında toplanıyordu, şimdi mi toplanıyor?

O zaman mı yangınlara erken ve zamanında müdahale ediliyordu şimdi mi?

O zaman mı daha çok asfalt yapılıyordu şimdi mi? 

O zaman mı daha çok spor alanları yapılmıştı şimdi mi?

O zaman mı sağlık ve hijyen denetimleri daha çok yapılabiliyordu şimdi mi?

O zaman mı çocuklar için daha çok çocuk parkları yapılmıştı şimdi mi?

O zaman mı turistler geldiklerinde ulaşım, sağlık, konfor hizmeti daha iyiydi şimdi mi iyi?

O zaman mı sosyal sorumluluk hizmetleri daha iyiydi şimdi mi?

O zaman mı vatandaşlarımız sorunlarına hızlı çözüm bulabiliyordu, şimdi mi?

O zaman mı bir su borusu patladığında hızla çözüme kavuşuyordu şimdi mi?

Birde bunun yanında tüm köylerin köy statüsünden çıkıp mahalle olacağını da düşüncelerinize katmamız gerekiyor. Merkezin mevcut hali trafikten, alt yapı yetersizliğinden, garajların merkezde sıkışıp kalmasından, İçmeler?deki tersane sorunlarıyla baş edemezken, sanayi sorunlarını çözemezken, birde bütün köyleri de hizmetine verirsek geleceğimiz noktanın tahminini yapmak zor olmasa gerek. Üstelik Muğla büyük şehir olduğunda ilçenin elinden gidecek olan ulaşım hizmetlerinin yetkisi, alt yapı yatırımlarının karar yetkisi, sebze meyve hali, mezbaha gibi hizmetlerin yetkisi, imar planlarının ve bütçe onay yetkilerinin 1. sınıf işletmelerin GSM ruhsatlarının yetkilerinin tamamen Muğla büyük şehre geçeceği şimdilik bildiklerimiz.

Tüm bu soruları kamuoyunun takdirlerine sunuyorum. Kim kendini hangi seçeneğe yakın hissediyorsa o tarafta yer alsın. Ancak Bodrum?a dayatılan mesele inanın ki o kadar masum değil. Makro boyutta baktığımızda bu Büyükşehir yasasının bizi endişeye sevk edecek vahim boyutları vardır. Çünkü bu gidişin üniter devletten vazgeçip, eyalet sistemine geçişin büyük bir adımı olacağı aşikardır. Meselenin diğer bir çarpıcı tarafı 1999?da yarımadada bu belediyeler referandumla ayrılmıştı. Şimdiki bu iktidar aleyhinde bir durumla karşılaşsa, yeri göğü inleterek millet iradesi millet iradesi diye feryat eder, ama söz konusu Bodrum yarımadası olduğunda yarımada halkı milletten sayılmaz.

Buyursunlar tüm bu sorunlarla yarımada halkına sorsunlar sonucu, hep beraber hayata geçirelim.

Gerçek millet iradesini görelim, boynumuzda kıldan ince olsun, millet kendi kaderini kendi tayin etsin.

Eğer gerçekten demokrasiye inanıyorsak.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.