Bodrum Gündem

8 – 10 YILLIK HATALAR BİTECEK GALİBA…

Güvercinlik yaz aylarında mevcut arıtmanın kapasiteyi kaldıramayışı nedeni ile gelen pis suların koya akmasıyla gündeme geldi, devamında bir proje olduğu ama nedense yapılmadığı konuşuldu, kimisi ayaklandı, kimisi çözmeye kalktı.

Aslında olanlar 2000 li yılların başlarına dayanıyor. O zamanlar “doğal arıtma” kavramı günyüzüne çıkıyor hatta uygulamaya resmen zıplanıyor. Nedir Bu doğal arıtma: Doğal Arıtma Sistemi; ?Yapay Sulak Alanlarda Bitkiler ile Atık Suların Arıtımı? olarak tanımlanabilir.  Doğal Arıtma Sistemleri, doğayı taklit ederek geliştirilmiş basit sistemlerdir. Bu sistemler, bitkisel arıtma sistemi ya da ekili sulak alanlar olarak da tanımlanmaktadır. Karmaşık görünen yapılarına ve birçok mekanik ekipmana rağmen arıtma tesisleri ile yapılmaya çalışan, bir nevi doğanın yaptığı işi taklit etmek veya hızlandırmaktan ibarettir.

Bu sistemin avantajları kısaca;

İnşası basit ve ucuz,

Enerji ihtiyacı ve işletme giderleri oldukça düşük,

Çevre ile uyumlu,

İşletmesinde nitelikli işgücüne gereksinim duyulmaması olarak özetlenebilir.

Projelendirmenin bölgesel koşullara uygun olması ve aşırı su yüklenmemesi koşuluyla suda bulunan patojenleri elimine etmede etkili olduğu kabul edilmektedir.

where to buy Indocin

Tek dezavantajı ise tesisin geniş alanları işgal etmesidir.

Özellikle nüfusu az yerleşim yerlerinde uygulanan paket arıtma sistemlerinin en önemli sorunlarından biri, değişken organik ve hidrolik yüklemelerdir. Yapay sulak alanlar ise ani değişimlere karşı oldukça toleranslıdır. Bu nedenle düşük nüfuslu yerleşim birimlerinde güvenle uygulanabilir. Yani zamanında Güvercinlik nüfusu az görülmüş ve bu doğal arıtma uygulanmış, vizyon meselesi aslında neyse sonuç malum….

buy Phenergan

Nüfusun 5 binler civarında olduğu bir yerde doğal arıtma ne yapsın?

Zaman geçmiş Kültür ve Turizm Bakanlığı çeşitli turizm bölgelerinin de yer aldığı ve arıtma ihtiyacına dönük projeler hazırlatmış, bu 2004 civarı. Daha sonra 2007 yılında projeler hazırlanmış ve Güvercinlik Muhtarlığına gönderilmiş.

Sonra mı?

Muhtarlık, resmi kurumlara, resmi kurumlar birbirlerine,bazen doğru işler,bazen yanlış, o arada projesi olan arıtma tekniğinin üstüne modern sistemler de keşfedilmiş, onu mu yapalım bunu mu yapalım, inceleyelim,soralım, orman mı, SİT mi, tahsisti, derken Güvercinlik koyunda yaz aylarında olan oldu, yıl 2011 Ağustos.

O gün akıntıyı kesmeye giden Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Şahin akıntıyı ormana verdiriyor.

Al birini vur öbürüne, denizimi feda edelim ormanımı?

Bakan Günay, Accutane online “Güvercinlik koyuyla ilgili yaklaşık iki buçuk milyon liralık bir kaynak gönderdik. Bu para Muğla İl Özel İdaresinde yaklaşık iki yıldır bekliyor. Ama ne yazık ki özel İdare ve Güvercinlikteki yerel idare bu alanla ilgili iş birliği yaparak bu projeyi gerçekleştirememiş, ihale edememiş. Ben haberleri duyunca Vali Bey?i aradım. İlgili arkadaşlara da burayla ilgili önlemler alın dedim” diye konuştu ve gündeme iyice oturdu, açıklamalar bitmedi de. Geçen yaz sezonunda denize akıttığı atık suları ile gündeme gelen Bodrum Güvercinlik köyündeki arıtma tesisinin yeniden ihaleye çıkarılarak yapılması ile ilgili gecikme yaşandığını belirten Vali Şahin, ?Güvercinlik arıtması ile ilgili olarak Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay, konunun üzerinde titizlikle duruyor. Arıtma ihalesi ile ilgili olarak Özel İdare Müdürlüğümüzdeki bir memurun ihmali ortaya çıktı. Bu memur ile ilgili olarak soruşturma açtırdım ve bu memur ceza alarak görevden alındı. Şu anda Güvercinlik arıtma tesisinin 1/25.000 binlik projesi onandı. 1/5.000 ve 1/1000?lik planı onanma aşamasında? şeklinde konuştu.

Acaba sadece bir memurun insiyatifindemidir böyle projeler?

Vali Şahin bu memuru görevden almış, işini yapmaması ya da yapmayanın bir yaptırıma uğraması olağan. Ama sadece bir memur mudur suçlu. Bu projeyi kazanacak Köy, yaptırtan Kültür Bakanlığı, yerel idareler, vatandaşlar, gazeteler…

Liste uzadıkça uzuyor…

En düzgün giden projelerin dahi, en az 2 yılı aldığı memleketimizde Güvercinlik tüm kurum ve kuruluşların katkısıyla 5. yılını doldurmak üzere. Eğer bu yaz patlamasaydı belki de daha haberimiz yoktu,orda bir köy var uzakta, koyları pislik içinde…

Şunu biliyoruz ki Vali Fatih Şahin konuyu bizzat kendisi almış. Soruyoruz, malum 657 Sayılı Kanun, Sayın Valimiz açıklar, güzel haberler yakın diyorlar,  ama bu kez tamam der gibiler, sesleri kendine güvenir tonda, elimizden geleni yapıyoruz diyorlar. Bu kez oldu gibi, Müjdeler olsun Güvercinlik Koyuna ve Köyüne… 

8-10 yıllık hatalar zinciri bitmek üzere…

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.