Bodrum Gündem

“BİR HAYALİM VAR”

20.12.2011
0
A+
A-

Yıl 1963.

Sıcak bir Ağustos günü Washington Lincoln anıtının önünde ırk ayrımcılığına karşı toplanmış 200.000 kişiye böyle bağırıyordu Martin Luther King.

Aslında bambaşka bir konuşma hazırlamıştı. Yaşananları anlatıyor, ırkçılığın ve ayrımcılığın toplumu nasıl da mutsuzlaştırdığını anlatıyordu örneklerle.

Bir anda, kalabalığın içinden bir ses duydu; ?Onlara hayalimizden bahset Martin…!? Ünlü gospel şarkıcısı Mahalia Jackson?dı haykıran: ?Onlara hayalimizden bahset..!?

Ve Martin, yazılı metni bir kenara fırlatarak, yüzyıllarca köle olarak kullanılmış halkının bağrından kopan bir sesle haykırdı:

?Bir hayalim var…!?

?Gün gelecek, Missisippi eyaleti bile, adaletsizliğin ve baskıların ateşiyle bunalmış olan o eyalet bile, bir özgürlük ve adalet vahasına dönüşecek.?

?Bir hayalim var…!?

?Gün gelecek, dört büyük çocuğum, derilerinin rengine göre değil, karakterlerinin yapısına göre değerlendirilecekleri bir ülkede yaşayacaklar.?

?Bir hayalim var…!?

?Gün gelecek, Alabama eyaleti, şirret ırkçıları ile, ağzından hep müdahale ve yasaklar yönünde sözler dökülen valisi ile, o eyalet bile, minicik siyah erkek ve kız çocuklarının, minicik beyaz erkek ve kız çocukları ile, kardeşçe el ele tutuşabilecekleri bir yer olacak.?

?Bir hayalim var…!?

?Gün gelecek, bir zamanlar köle olanların evlatlarıyla yine bir zamanlar köle sahiplerinin evlatları birlikte kardeşlik sofrasına oturabilecekler.?

Konuşma bittiğinde yer gök ağlamakta, kardeşliğin önünde duran tüm duvarlar bir bir yıkılmaktadır. Bu konuşmadan tam 45 yıl sonra hayal gerçekleşmiş ve ABD?nin ilk siyahi başkanı koltuğa oturmuştur.

Ancak ayrımcılık tüm hızıyla devam etmekte ve ?modern dünya? yepyeni acılar tarif etmektedir. Bırakınız ABD?yi, bırakınız politikacıları, bırakınız bize uzak o çirkin dünyayı. Çevrenize bakınız, kendinizi yoklayınız. Etrafınızdakilere sorunuz. Kapı komşunuz bir Budist olsa veya bir eşcinsel veya bir akıl hastası veya bir cüce veya bir transseksüel. Sizin veya çevrenizin tepkisi ne olurdu? Hayır, bana yazmayın cevabınızı, kendi kendinize, dürüst bir biçimde verin, yeter.

Evet, benim de bir hayalim var.

Martin Luther King?in dediği gibi, tüm insanların bir kardeşlik sofrasında ekmeğini ve tuzunu paylaşabildiği bir dünya.

Herkesin el ele, gönül gönüle olabildiği, ayrımcılığın her ölçekte kalktığı bir dünya.

Kardeşlik sofrasının doğudan batıya, kuzeyden güneye uzandığı, sınır tanımadığı, zenginin fakirin kim olduğunun önemi olmayan bir dünya.

Dedim ya, bu bir hayal.

Ama,

Hayal bile olsa,

Yine de güzel,

Uğraşmaya değer.

Unutmayın;

İnsan hayal ettikçe yaşar…!

Başar C.MUNİR
19 Aralık 2011

  order Paxil Robaxin without prescription buy cheap Lithium

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.