Bodrum Gündem

2012 Dünya Kadın Kanserleri Yılı İlan Edildi?

2012 Dünya Kadın Kanserleri Yılı İlan Edildi?
24.02.2012
0
A+
A-

Bodrum Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yapılan açıklamada, kanserde farkındalığı artırabilmek için 2011 yılında olduğu gibi 2012 yılının da Sağlık Bakanlığı tarafından ?Kadın Kanserleri Yılı? olarak kabul edildiği belirtildi.

fluconazole without prescription Bodrum Gündem Haber

Yapılan açıklamada, Dünya genelinde 2030 yılına kadar hiç bir önlem alınmaz ise düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelen çok hızlı artış ile kanser yükünün her yıl, 26 milyon yeni kanser vakası ve 17 milyon kanserden ölüme ulaşması beklendiği bildirildi. Ancak, basit önlemlerle kanserlerin % 30-40?ı önlenebileceği ve  üçte birinin de erken teşhis  ile tedavi edilebileceği ifade edildi.
               
Dünyada olduğu gibi  ülkemizde de kadınlarda en sık görülen ve öldüren kanser türü meme kanseridir. Halbuki meme kanseri, mamografi ile erken tanısı mümkün bir kanser türüdür. Erken evrede meme kanseri teşhisi konarak tedavi edilen kadınların 5 yıllık yaşam süresi %90-95?tir.Yani erken tanı ile meme kanserli 10 kadından 9?u hayatta kalmaktadır.

Kadın genital kanserleri olarak tanımlanan serviks, endometrium ve over kanserleri de ülkemizde kadın kanserleri içinde sık görülen kanserlerdir.

Serviks yani rahim ağzı kanseri de; önlenmesi ve erken teşhis edilmesi mümkün olan bir kanserdir. Ancak dünyada halen ölüm nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır. Ülkemizde de serviks kanserinin her geçen gün artacağı düşünülmektedir. Serviks kanseri tarama yöntemi, smear (rahim ağzı sürüntüsü) alımıdır fluconazole without prescription . Smear, kanserin erken teşhisi yanı sıra bazı hastalıkların da erken teşhisini sağlayarak basit tedavi ile kişilerin kanser olmasının önüne geçilmesini sağlayabilir.

Endometrium yani rahim kanseri, ülkemizde genital kanserler arasında en sık görülen olup, meme, yumurtalık veya kalın barsak kanseri ile birlikte görülebilir. Menopoz (adetten kesilme) sonrası görülme sıklığı artmakta rahim kanaması ile kendisi belli eder. Kadınların menapoz sonrası iç çamaşırlarında hafif kirlenmeye neden olacak bir kanamada bile hemen doktora başvurması bu hastalığın tanısında önemlidir.

Over yani yumurtalık kanseri ise en ölümcül kanserlerden biridir.  Çünkü hastaların dörtte üçü geç evrede yakalanmaktadır. Her yaşta görülebilir. Çoğu zaman şikayetler belirgin değildir. Bu nedenle kadınların sorunları olmasa bile genital muayene için düzenli doktora gitmesi önemlidir. Doktor muayenesi olmadan yapılan tümör marker(belirteç) lerinin erken tanıda yeri yoktur.

Toplumsal taramalarla erken teşhisin  sağlanarak kişinin yaşam süresinin ve kalitesinin arttırıldığı bilimsel olarak kanıtlanmış meme ve serviks kanserleri için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından ?Ulusal Tarama Programı? belirlenmiştir. Tarama programlarının amacı: erken teşhis ve tedavi ile kansere bağlı ölümleri azaltmaktır. Bu tarama programları çerçevesinde; 50-69 yaş grubu kadınlarda mamografi ile meme kanseri taraması, 30-65 yaş grubu kadınlarda rahim ağzından alınan smear(sürüntü) ile serviks kanseri taraması Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri(KETEM) tarafından ücretsiz yapılmaktadır.

Kanser Kontrolünde 2025 İçin Hedef:

?2025 yılına kadar kanser ve diğer kronik hastalıklardan erken ölümleri %25 azaltmaktır.?

Buy Strattera online UNUTMAYIN! KANSER TARAMASI VE ERKEN TEŞHİSİ HAYAT KURTARIR.

 

ETİKETLER:
Yorumlar

  1. Meltem Ulusoy dedi ki:

    Bazen gerçekler ürkütücü de olsa yok saymak ya da konudan uzak durmak çözüm değil çözümsüzlük getiriyor. Bu yazıyla yaptığınız uyarı için teşekkürler. Ancak sizden bir ricam var. Gazetenizin bir yerel gazete olması nedeniyle mümkünse KETEM’in en azından Ege Bölgesi’nde nerelerde olduğu hakkında da bilgilendirebilir misiniz ? Teşekkürler…….