Bodrum Gündem

BOSİAD?dan Çanakkale Konferansı?

19.03.2012
0
A+
A-

 Bodrum Sanayici ve İş Adamları Derneği (BOSİAD)?nin, Çanakkale Zaferi ile ilgili düzenlediği konferansta Tarihçi Yazar Talha Uğurluel ile aktör, sunucu  Reha Yeprem misafir edildi.

buy azithromycin treatment of depression Bodrum Gündem Haber generic Lithium

BOSİAD tarafından her yıl geleneksel olarak Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezinde düzenlenen Çanakkale Şehitlerini anma  Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Cumhuriyet Başsavcısı Hayati Keskin, Muğla İl Emniyet Müdürü Kadir Ay ve Eşi, Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Ömer Akgün ile BOSİAD Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı?nın okunmasının ardından başlayan programda, kısa bir konuşma yapan BOSİAD Genel Sekreteri Mehmet Bilorer, BOSİAD Başkanı Mustafa Er?in babasının vefatı dolayısıyla programa katılamadığını söyledi. Mehmet Bilorer  dünya savaş tarihinin en önemli zaferlerini kazandıran şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz dedi.
Tarihçi Talha Uğurluel, Çanakkale Savaşı’nın yapıldığı coğrafi alanla ilgili katılımcıları bilgilendirdikten sonra, düşman ordusunun son teknoloji ile donatılmış ordusuna karşılık, Osmanlı ordusunun içinde bulunduğu zor durumdan bahsetti. Tarihçi Talha Uğurluel, O dönem Osmanlı ordusunun başında Alman bir generalin olduğu ve kendisine Çanakkale ile ilgili uyarılar gönderen Mustafa Kemal de dahi olmak üzere hiçbir paşanın telkinlerini dikkate almayarak kendi bildiğini okuyan bu general yüzünden Ordunun ciddi kayıplar verdiğini söyledi. Bütün bunlara rağmen düşman ordularını hezimete uğratan Osmanlı Ordusunun büyük bir zafere imza attığını vurgulayan Uğurluel?”Çanakkale Savaşı’nda ilk kez savaş uçağı gemisi Osmanlı’ya karşı kullanılmış. Cezayir, Tunus, Fas ve birçok yeri işgal eden düşman gemileri Çanakkale Savaşı’nda denizin dibine gömüldüler. Mutlaka Çanakkale’yi geçip İstanbul’u ele geçirmek isteyen düşman orduları kara harekatlarında yaptıkları planları tutmayınca en son çare olarak Osmanlı ordusunu zehirlemeye teşebbüs ettiler. Fakat bu planları da tutmadı, normalde yaz mevsiminde denizden karaya esmesi gereken rüzgar yönünü değiştirerek karadan denize doğru esmiş ve düşman orduları büyük hezimet vermiştir. Düşman kuvvetlerinin bütün planları tutmayınca ‘Biz orada Osmanlı’yla değil Tanrıyla savaştık.’ şeklindeki tarihe geçen sözü söylemişlerdir. Çanakkale tarifi mümkün olmayan bir başarı destanıdır. Bu savaşa Türk insanıyla birlikte Medineli, Hindistanlı, Filistinli, Cezayirli Müslümanlar da katılarak düşmana karşı birlikte mücadele etmişlerdir? dedi.

Aralarında çocukların ve hanımlarında bulunduğu yaklaşık 400 kişi, Uğurluel?in Çanakkale Savaşıyla ilgili anlattığı olayları dinlerken gözyaşlarını tutamadıkları gözlendi.

Talha Uğurluel’in ardında sahne alan Reha Yeprem, Çanakkale Savaşı’nı anlatan birbirinden güzel şiirleri seslendirdi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.