Bodrum Gündem

KAYBETTİKLERİMİZİN ANISINA…

KAYBETTİKLERİMİZİN ANISINA…
19.04.2012
0
A+
A-

purchase Viagra online buy diflucan order vardenfil online Hatice Yücel ? Eğitimci
Yenikuşak Köy Estirüsü Bodrum Temsilcisi

Her yıl kaybettiklerimizin acısı bizi Köy Enstitülerine daha çok yaklaştırıyor.

Bu yıl, son günlerde kaybettiğimiz Mehmet Arkun ve Kamil Cömert? de öyle oldu.Her ikisi de Bodrum doğumlu.Aynı yollardan, okullardan geçerek baba yurdu Yalıkavak? ı mekan tutmuşlar. İkisi de benzer yaşam biçimleri ve eğitim anlayışları ile beldelerinin örnek insanı, danışmanları. İşin tuhaf tarafı yaşama, noktalarını da birlikte koydular. Bu yıl Köy Enstitülerini Onlarsız andık. Onlarsız demek eksik olur onların anılarını, çocukları, torunlarıyla çoğalarak andık.

1926 da Gökçebel?de doğan 7 kardeşten biri olan Mehmet Arkun, İzmir Kızılçullu Köy Enstitüsünden 1944 de mezun olur.Bodrum çevresinde yaptığı Cumhuriyete yakışır öğretmenliği ile tanınır.Babalığı,insanlığı, eğitimciliği, köy enstitülülüğü, efendiliği ile tanınır.Küçücük motoru ile balığını kendi tutar, mandalinini yetiştirir, arıcılık yapar. Son yıllarda ev pansiyonculuğu ile de turizme katkı koyar.Kendisinden, değerlerinde ödün vermeden.Bir dönem Yalıkavak?ta Belediye Meclis üyeliği yaparak da toplumsal sorumluluğunu gösterir.Son güne kadar dimdik ayakta olan Mehmet Arkun öğretmenimize ölüm hiç yakışmadı.

İki gün sonra taziyeye gittiğimde oturma odasında bulunan masasının üzeindeki kitaplara gözüm takıldı.Yenikuşak Köy Enstitüsü Başkanı Prof. Kemal Kocabaş?ın çıkardığı ? Kızılçullu Köy Enstitüsü? kitabı ve ?İmece Dergisi?  vardı. Kaç kişi bunun farkına vardı bilmem ama ben Mehmet Arkun?u bu kitapları okuyor olarak anımsayacağım.

Kamil Cömert ise; 1929 Yalıkavak doğumlu , Aksu ve Ortaklar  Köy Enstitülerinde okumuştur. O da kendi yöresinin çağdaş eğitim emekçisi. Bir süre Bodrum merkezde çalıştıysada onun için Yalıkavak önde gelir. Bu güzel yerin tadını değerini ondan daha iyi kim bilebilir ki..? Şimdi Yalıkavak Belediye Başkan vekili kızı Nevcihan Cömert O nu anlatırken ?ben O nun uzantısıyım, hem öğretmenliğinde , hem bugünki görevimdeki başarılarımı Köy Enstitülü olan babama borçluyum. Bizi özgür, eşitlikçi, ilerici, üretken ve sevecen yetiştirdi.O bizlerde yaşayacak, nur içinde yatsın? dedi.

İşte Köy Enstitülerinin 72. Yılında bu kaybettiklerimizin anısına Kent TV de bir program hazırladık. Aksu Köy Enstitülüğü öğretmen Ali İhsan Yücel ve Kamil Cömert? in kızı Yalıkavak Belde Başkan Vekili Nevcihan Özcan anılarıyla Köy Enstitülerini anlattılar.İşin içinde yaşanmışlık, davaya inanmışlık olunca etkili ve doğal bir program oluştu. Özellikle tüm sorunlarımızın temelini oluşturan eğitimin geldiği son durumla (4+4+4 yutturmacası) Köy Enstütüleri karşılaştırıldığında kimlerin, toplumu nereye götürmek istedikleri ortaya çıkıyor.

Ayrıca Hasan Ali Yücel büstünün önünde Köy Enstitülerine olan saygımızı gösterdik , göstereceğiz. Çünkü bunu hak ediyorlar.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.