Bodrum Gündem

BÜYÜK MARKETLER BODRUM?A NE VERİYOR?

Bu büyük marketler ile ilgili sürekli olarak karşı duruş ve muhalif yazılar yazıyorum. Büyük marketlerin dışında da ?Öf ya ikide bir bunları yazıyorsun, ama durduramazsın, seninki boşuna bir uğraş. Sen Donkişot musun?? türünden eleştiriler de alıyorum.

Haklılar.

Bir benim uğraşımla bir şey olmaz. Lakin büyük yangınlar küçük bir kıvılcımdan çıkar.

Üstelik benim gibi düşündüğünü söyleyenlerin, pervasızca ?Napalım yani orada çok çeşit var, bakkaldan mı alalım, hırdavatçıdan mı? ?diye söyleyenleri bir tarafa bırakıyorum.

Kim ne derse desin bu konu Bodrum ekonomisi açısından çok ciddidir.

Asla ?Servet Düşmanlığı? yapmıyorum. Serbest ticaret yapma hakkının yasalar ile korunduğunu da çok iyi biliyorum. Yasaların öngördüğü ölçüde ticaret yapmaya aklı ve mantığı olan nasıl karşı durabilir ki? Gelişimin, değişimin karşısında durulamayacağı bilimsel bir gerçektir. Bilimden ve akıldan yana olan her bireyde bunu bilir ve yaşamını buna göre düzenler.

Lakin benim sorguladığım başka bir şey.

 

Bodrum iş dünyasını gözünüzün önüne getirin.

Ağırlıkta da esnaf diye niteleyebileceğimiz küçük işletmeler, biraz kurumsallaşma yoluna girmiş, belki ikinci, üçüncü kuşak diye niteleyebileceğimiz eğitimli vizyonu geniş genç iş adamlarının orta büyüklükte işletmeleri hakim. Bodrum’da sanayi ve büyük işletmeler bir elin parmaklarını bulmaz.

Büyük yerel işletmeler ise 2 bilemedin 3 taneyi de geçmez sanıyorum.

Lakin uluslar arası sermayenin ve tekelci grupların işletmeleri Bodrum’u neredeyse dört bir yandan çevirmiş durumdalar. Buda küçük ve orta boyutlu işletmelerin yok olması anlamına geliyor.

Neden mi?

Birincisi küçük ve orta boyutlu işletmelerin ürettiği, sattığı her ürünü satıyorlar. Üstelik Türk Ticaret Kanununda suç olarak nitelenen ?Alış fiyatının altında satış yapılamaz? yasaya muhalefet ederek haksız bir rekabet yaratıyorlar. Birkaç ürünü inanılmaz fiyatlar ile tüketiciyi çekip haksız rekabet ortamı yaratıyorlar.

Daha da vahim olan bir durum da var. ?Güvenebilirsiniz? diyerek toptan satış yaptığını söyleyen bir grosmarket, perakende satış yapabiliyor ve kimse dur demiyor. Bu ve bunun benzerleri Bodrum’un yerel ve küçük esnafının ürettiği, sattığı her şeyi satıyor.

Kimisinde anahtar bile yapılıyor.

Bir diğeri kavşağa bir minübüs koymuş teknelere ketring hizmeti veririz diyerek hanutçuluk bile yapıyor.

?Güvenebilirsiniz? dediği Bodrumlu esnaftan bir ürün almayı geçtik, hizmet bile almaktan imtina ediyor. Örneğin Bodrum Mandalina Gazozu ve yerel mandalina ürünlerine ne kadar raf payı ayırıyor dersiniz? Mahalle aralarına kadar sızan bu Uluslar arası sermayenin sadece Bodrum’dan almak üzere kurulmuş yerlerinde bir bakın bakalım raflara Bodrum yerel ürünlerine ne kadar sahip çıkıp destek veriyorlar?

Kaç personelini Bodrum’dan istihdam ediyorlar? Ara elemanlardan bahsetmiyorum, yöneticileri nereden, hamaliye işlerini yapan elemanlar nereden bir sorgulayıp bakıverin.

Nakliyatlarını kendileri mi yapıyorlar yoksa borç harç içinde aldığı kamyonetine iş arayan Bodrumlu şoföre mi taşıtıyorlar.

Personelini Bodrumlu otobüsçüler mi taşıyor?

Herhangi bir ürünün bayiliğini almış yerel şirketler bayilik şartlarının ve kotalarının altında ezilirken perakendede de bile bayilerden ucuza satarak yerel şirketleri yok etmek ne kadar ticari ahlaka ve serbest piyasa şartlarına uygundur  sizce.

Yani demem odur ki gelişime ve değişime karşı değiliz elbet. Lakin Bodrumlu yerel esnafı ve işadamlarını yok ederek, sadece kazanç üzerine kurulu bir düzene karşı çıkmak, biz Bodrumluların üzerinde durması gereken bir sorun değil mi sizce?

Yine soruyorum, hep soracağım ?Büyük Marketler Bodrum’a ne veriyorlar??

Bakın şöyle bir bütçenize ne kadar katkı sağlamışlar?

50 kuruş ucuzluk mu? Belki o kadar bile yoktur.Ne yatırım yapmışlar Bodrum için?Kazandıklarını Bodrum?da mı harcamışlar?

Sarı Öküz hikayesini bilir misiniz? Bir araştırıp öğrenin bu hikayeyi, sonra düşünün üzerinde, bu hikaye ile ne gibi bir bağ var diye. Her şey sarı öküzün verildiği gün başlıyor. Lakin sarı öküzü vermekle bitmiyor, sonra alaca öküz de verilecek.

Ya sonra?

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. baba haydar dedi ki:

    fatih bey;
    1-siz hiç Bitez yalıdaki bir marketten aldığınız KÜÇÜK suya 3 tl ödedinizmi?
    2-büyük marketlerin arazilerini kim sattı?
    3-fazla değil 15 yıl önce kooperatifleşmeye hangi halk karşı çıktı?
    4-hangi belediyeler büyük marketler sayesinde yol yaptırdı?
    5-hangi halk büyük marketlerle ortaklık halinde?
    ve daha onlarca sayabileceğim hatalar..sanırım çuvaldız Bodrum yerlisine kalıyor..

  2. Ümit Baltutan dedi ki:

    Sarı öküz yıllar önce ortakentte verildi sayın Fatih Bozoğlu.Verenin kim olduğunu tüm Müsgebi gibi herkes de biliyor.
    Bu yazı biraz geç olmadı mı?
    Çözüm esnafın temsilcileri olan Esnaf odası ve Ticaret odasındaydı,ama ne hikmetse onlarda sessiz ve bu büyük marketlere servis çekenler Tic. odası yönetiminde.
    Sayın Bozoğlu yazınız esnaf için olmuş amageç kalınmış maalesef, ölmüş bir kişinin arkasından söylenen sorulan soruya benzemiş;Merhumu nasıl bilirdiniz? Nasıl bilirdik esnafı köy bakkalımızı,köy pazarlarını,manavı,vs, nasıl bilirdiniz….

  3. Ümit Baltutan dedi ki:

    Sayın Bozoğlu köşe yazınıza uyan bir manşet var internette dolaşıyor:

    Unutma!!!!
    Alışverişini büyük hipermarketten yaparsın amma!!!
    Cenazene mahalle bakkalı gelir….
    Saygılar.