Bodrum Gündem

BODRUM VE YENİ ANAYASA…

08.05.2012
0
A+
A-

                Türkiye? nin demokratikleşmesi için mutlak gereklilik olduğu tüm toplum tarafından kabul edilen yeni, sivil anayasa çalışmaları ağır aksak da olsa yürüyor.

                Bir taraftan TBMM de oluşturulan, mecliste temsil edilen partilerden eşit sayıda milletvekilinin katılımıyla oluşmuş komisyon, meclis başkanının öncülüğünde çalışmalarını sürdürüyor. Diğer yandan farklı STK, meslek odaları, barolar ve sivil insiyatiflerle, platformlar toplantılar yaparak, konferans ve panellerle halkın nabzını tutmaya çalışıyorlar.

                Burada amaç, yalnızca meclisteki vekiller, akademisyenler ve de hukukçuların değil, halkın nasıl bir anayasa istediğir, ya da neleri istemediğini saptayabilmek. Bence doğru bir yöntem ve halk iradesi mutlaka anayasaya yansımalı.

                Bir yandan da TBMM de oluşturulmuş bir web sitesi kanalıyla isteyen her yurttaşın önerileri bildirmelerine olanak tanıyan bir mekanizma işliyor.

                Mecliste oluşan komisyonun ?uzlaşma sağlanamayacak maddeleri sona bırakma? şeklinde tezahür etmiş iradesi de yazım sürecini hızlandıracak bir yaklaşım.

                Buraya kadar yapılanlara ve yapılmak istenenlere baktığımızda her şey olumlu gidiyor gibi görünüyor.

                Asıl zor yanı, siyasi partilerin yarın ortaya koyacakları kırmızı çizgiler ve ön koşulların nasıl aşılacağı sorunu.

                İşin bu zor yanını aşacak olan, halkın yeni anayasa konusunda ilgisi ve koyacağı kolaylaştırıcı tavır olacaktır.

                Yurttaşların bu konuda irade koyabilmesi, fikir beyan edebilmesi için de önce bilgi sahibi olması gerekir. Bu konuda halkın bilgilendirilmesi ve ardından önerilerinin tespit edilmesi için yurdun dört bir yanında toplantılar, paneller, sempozyumlar yapılırken Bodrum da bu konuda ne yazık ki hiçbir etkinlik göremiyoruz.

 

                Bodrum Demokratik Düşünce Platformunun yaptığı iki panel ve birkaç toplantının dışında ne siyasi partiler, ne meslek odaları ne de Sivil Toplum Kuruluşları bu yaşamsal konuya çok duyarsız kalıyorlar.

order Xenical online

                Oysa ülkenin ekonomik, sosyal ve siyasal alanda gelişmesinin önünde engel olan 12 Eylül darbe anayasasını değiştirmeden, yerine çağdaş, evrensel hukuk sistemine uygun, sivil bir anayasa yapmadan hiçbir sorunumuzu çözemeyiz.

                Genelde var olan yanlış bir algı Bodrum için çok daha can alıcı biçimde insanları yenilik ve değişime karşı gereksiz bir dirence sürüklüyor.

                AKP nin iktidar olmasını bir türlü kabullenemeyen modernist, elit çevrele; AKP iktidarı döneminde yapılan her şeye de soruşturmadan, araştırmadan, inanılmaz kör bir önyargıyla karşı çıkıyorlar.

                Muhalefet yapmayı AKP karşıtlığı olarak algılayan bu zihniyet, doğal olarak da gelişmenin, değişimin, yenilenmenin ve de yeni anayasanın önünde en büyük engel olarak duruyorlar.

                Yerel anlamda Bodrum? da tüm siyasi partilerin, Ticaret Odasının, meslek kuruluşlarının, sivil platformların yeni anayasa konusunda en azından gündemi sıcak tutmak adına bilgilendirme ve önerileri belirleme, kamuoyu oluşturma gibi bir sorumlulukları vardır.

                Daha yeni kurulmuş olmasına karşın Bodrum Kent Konseyi?nin de bu çalışmaların içinde yer alması, bünyesinde var olan zengin insan potansiyelini bu anayasa çalışmalarına destek olmak için yönlendirmesi gerekir diye düşünüyorum.

                Yeni anayasa barış içinde birlikte yaşama arzumuzun, demokratik bir Türkiye özlemimizin en önemli eşiğidir ve toplum olarak bu eşiği geçmek zorundayız.

purchase cheap Sildenafil

                Hangi gerekçeyle olursa olsun hiç kimse? nasıl olsa anlaşamazlar? ya da ?yeni anayasa bu dönemde yapılırsa AKP bundan prim yapar? gibi anlamsız bahanelerin ardına saklanarak böylesine önemli bir görevi savsaklama, erteleme ya da yok sayma hakkına sahip değildir.

generic Lithium

                İktidarlar değişir, yönetimler yenilenir ama anayasa hepimizin anayasası olacaktır. Bu nedenle yeni anayasa çalışmalarını önemsemek ve gücümüz oranında katkı koymak, kitleler arasında konuşulmasını sağlamak hepimizin görevi olmalıdır.

                Özellikle de siyasi partilerin ilçe, belde örgütlerine buradan çağrı yapmak istiyorum.

                Kendi üyelerinizi bilgilendirmek, onları da bu sürece katmak, bu ülkenin eşit, onurlu birer yurttaşı oldukları fikrini oluşturmak için yarından tezi yok yeni anayasa etkinliklerine başlamanız, ülkemiz ve halkımız yararına olacaktır.

                Dilerim bu çağrım yankı bulur.

[email protected]

08.05.2012  BODRUM

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.