Bodrum Gündem

OTOSANSÜR…

17.05.2012
0
A+
A-

Bugün size biraz dert yanacağım.

Kendini ifade etme ihtiyacı, insanı ?insan? yapan en önemli hasletlerden biri. Sadece konuşarak değil, susarak, yazarak, belirli şeyler giyerek, belirli bir şekillerde hareket ederek kendimizi ifade etme ihtiyacımızı gideririz. Bu ihtiyaç temel bir ihtiyaçtır ve engellenmesinin bir insanlık suçu olduğunu düşünüyorum.

Türk basın tarihimizde ?sansür? oldukça sıkı bir şekilde uygulanmıştır. Zaman zaman mengene sıkılmış, zaman zaman gevşetilmiştir. Bazen ?yıldız? yazmak şimşekleri çekmiştir bazen ?ampul?.

metoclopramide online buy Nolvadex online

Benim son günlerde üzerinde düşündüğüm ve sanıyorum farkında olmadan esiri olduğumuz farklı bir kavram var: ?otosansür?

Sansürü anlayabilirim. Gücü elinde olan iktidar sahibi, ister bir monark olsun isterse seçimle gelmiş bir hükûmet, eğer kendisinden hesap sorulmayacağından eminse, kendisine karşıt fikirleri olanları susturma yoluna gidiyor. Her ne kadar sakat bir durum da olsa, anlaşılabilir.

Ama otosansür bambaşka bir şey. İnsanların kendi kendilerine ?ben en iyisi bu konuya hiç girmeyeyim,? demesi kadar acıklı ve çaresiz bir durum yok.

Elbette ki kişi durup dururken kendine otosansür uygulamaya karar vermiyor. Bazen ?ibret-i âlem olsun diye? başkalarının başına örülen çoraplar, bazense mahalle ve aile baskısı kişiye iğneli konulara girmemesi gerektiğini öğütlüyor.

Gazetemiz Bodrum Gündem yerel bir gazete. Basılı olarak Bodrum ve bazı çevre illere dağıtılıyor. Bunun dışında internet ortamında da yayında ve basılı haline göre çok daha fazla bir okunma oranına ve demografik çeşitliliğe sahip. Buna rağmen yine de ulusal bir gazeteye göre ulaştığı kitle daha sınırlı. Üstelik ben de her gün yazan biri değilim. Buna rağmen bana bile bazı konulara girmemem gerektiği, başıma her türlü şeyin gelebileceği ile ilgili bir takım uyarılar gelmiyor değil. Sert yazan biri değilim, hatta kalemimin ucuna kadar gelen bazı sert ifadeleri yumuşattığım çok olmuştur. Buna rağmen annem bile bazı yazılardan sonra ?oğlum hiç korkmuyor musun, valla kim vurduya gidersin,? şeklinde uyarılarda bulunuyor. Otosansür uygulamanız gerektiği en yakınlarınız tarafından bu şekilde net olarak ifade edilince insan ister istemez kendisinden kuşku duyuyor.

Yazılarımda kimseyi şahsi olarak hedef almamaya özen gösteriyorum. Tek ölçüm bu. Bunun dışında sanırım yine eskisi gibi yazmaya devam edeceğim. Bu ülkede eğer benim bile başıma ifade ettiklerim yüzünden bir şeyler gelecek ise elden gelen bir şey yok, toplumca katlanacağız. order Proscar

FB-GS Derbisi Üzerine…

FB-GS çekişmesi her zaman vardı. Babam 1931 doğumlu. Gençliğindeki maçlarda iki takımın taraftarları tribünde beraber ve karışık oturup maçı izlerler, birbirlerini tatlı tatlı kızdırırlarmış. Ağabeyim 1967 ben 1975 doğumluyuz. Bizim ilk gençlik yıllarımızda tribünler ayrıydı, FB taraftarları ile GS taraftarları ayrı tribünlerde oturur ve birbirlerine karşı tezahürat yaparlardı. Oğlum 2009 doğumlu. Oğlumun kuşağı ile birlikte artık stada ev sahibi takımın taraftarlarının dışında “güvenlik sebebi ile” kimse alınmıyor. Artık birbirimizden korunmak durumundayız. FB veya GS’nin kazanması hiç ama hiç önemli değil..! Gelinen noktada her ikl takım da, toplum olarak bizler de, hepimiz kaybettik. Hala farkında değil misiniz?

Başar C.MÜNİR

15.05.2012

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Necdet Yakal dedi ki:

    Cok güzel anlatmışsanız tebrikler.

    1. Başar Münir dedi ki:

      Çok teşekkür ederim. 🙂

  2. Metin Ozerciyes dedi ki:

    Butun yazilarinizi ve dusunduren fikirlerinizi aynen paylasiyor ve faydalaniyorum.Tebrikler ve tesekkurler.

    1. Başar Münir dedi ki:

      Çok teşekkür ederim. Sizden güç alıyorum.

  3. yaşar dedi ki:

    sizin gibi ‘fikir adamları’na çok pek çok ihtiyacımız var, selam ve sevgiler.

    1. Başar Münir dedi ki:

      Yaşar Bey, nazik sözleriniz için çok teşekkür ederim. Herkes kendi birikimine göre bir takım fikirler üretir. Benim tek farkım fikirlerimi yazıya döküyor olmam ve bu yazdıklarımı paylaşma imkânı bulmuş olmam.