Bodrum Gündem

Kontrol Sizin Elinizde…

Ülkemizde özellikle yaygın (ulusal) basına güvensizlik ve elbette ardından yerel basında oluşan güvensizlik basın camiasında bir kimlik sorunu yaşanmasına neden olmaktadır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti geçmiş dönem Başkanlarından Nail Güreli basındaki kimlik sorununu ile ilgili olarak şu açıklamayı yapıyor; buy Tadalafil online ?Kimlik kavramı içinde meslek ilkelerini, gazeteciliğin sorumluluk bilincini, basının güvenilirliğini ve saygınlığını, yayıncılığın bağımsızlığını, bir başka deyişle editoryal bağımsızlığı vb. hususları hep birlikte ve bir arada öncelikle kastediyorum. Elbette kimlik kavramı içine başka unsurlar da eklenebilir. Bugün editoryanın veya yayıncılığın sermayeye karşı bağımsızlığı önem taşıyor. Yaygın basın düzeyinde bakıldığında, basın kuruluşlarımızın yapılanmalarının, yönetim biçimlerinin kimlik sorununu çözmede ya da aşmada önemli bir hendek oluşturduğunu ifade edebiliriz. Özel koşulları nedeniyle değişimi bir hayli güç görünen yaygın hasını bir yana bırakırsak, yerel basın yolu ile kimlik sorununun çözümüne ciddi katkıda bulunulabilir.? albuterol price

Dikkat ettiyseniz son cümlesinde yerel basının, medyadaki kimlik sorununu çözümünde ciddi katkıda bulunacağını öngörüyor. Nail Güreli bu değerlendirmeyi tam 16 yıl öce yapmış. O yıldan bu yana değişim ve gelişimi dikkate aldığınızda kimlik sorununun da çözüldüğünü düşünebilirsiniz.

Lakin yanılıyorsunuz.

Yaygın basının zaten durumunun içler acısı olduğu kimliksizleştiği bilinen bir geçek.

Ardından da yerel basının kimlik sorunu çözümlenmediği gibi daha karmaşık bir hal aldı desek yeridir.

Unutulmaması gereken önemli bir noktaya dikkat çekmek isterim; «Yerel basının güç kazanması yaygın basını da etkileyecektir. Güçlü bir yerel basın çok sesliliğin güvencesi olur; başka bir deyişle tekelciliğin panzehiridir.» buy Ventolin no prescription

Yine usta gazeteci Nail Güreli’nin söylediklerine bir bakalım. 16 yıl önce ne demiş: ?Demokrasinin yerel birimlerde yerleşip yaygınlaşmasına, kökleşmesinde yerel basına önemli görevler düşüyor. Demokrasinin yerel birimlerde özümsenip, sindirilip yaşama geçirilmesi ülkedeki demokratik rejimi besleyecek, yönlendirecek ve koruyacak sağlıklı bir etkendir. Yerel medya kurumlarının yanı sıra yaygın basına yerel bölgelerde hizmet veren gazeteci arkadaşlarımıza da basının kimliğini korumak, meslek ilkelerine sahip çıkmak bakımından büyük sorumluluk düşüyor. Merkezde yapısal nedenlerle çoğu zaman gösterilemeyen titizlik ve direnç, yerel basın kurumları ve gazeteciler tarafından gösterilebilir. Yerel basındaki iyi ve doğru gazeteciliğe sahip çıkılırsa, yerel basın güç kazanırsa, bunun olumlu sonuçları yaygın basının yüzüne de yansıyacaktır.?

Çözümün farkındasınız değil mi?

Eğer bir şeylerden şikayet ediyorsak, elimizi taşın altına sokmaktan çekinmemeliyiz. Yerel gazeteciler meslek ilke ve sorumluluklarını tartışmasız yerine getirmesi gerekiyor. Bu tartışılmaz bir konu.

Ya yerel gazete okurlarına, reklam verenlerine, yerel ve idari yöneticilerin ne yapması gerekiyor?

Yerel basının bağımsız ve doğru gazetecilik yapması için onlar ne yapıyorlar?

Yerel gazeteler ekonomik baskı altında tutuluyor mu? Tutulmuyor mu?

İlkeli gazetecilik yapmak ve elbette hayatlarını idame ettirebilmek için uğraş veren gazetecileri iki üç ilan için peşlerinden koşturmuyorlar mı?

Ekonomik baskı yaparak kendi borazancılığını yapmaya zorlamıyorlar mı?

Ekonomik güçlerini kullanarak ilkeli ve bağımsız gazetecilik yapmaya çalışanların karşısına, meslekle ilgisi olmayan elinde bir fotoğraf makinesi ile gazetecilik yaptığını söyleyenleri, desteklemiyorlar mı?

İşlerine geldiğinde basın özgürdür yazıp çizmelidir derken, işlerine gelmediği durumlarda ekonomik, sözlü, hatta fiili baskı yapmıyorlar mı?

Farkında mısınız?

Şikayet ettiğiniz, güvenmediğiniz yaygın (ulusal) basını kontrol altına almak sizlerin elinde. Yerel basının bağımsız bir güç haline getirdiğinizde bakın o güvenmediğiniz ulusal medya nasıl değişecek.

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.